
Zona hastalığı, çocuklarda ve yetişkinlerde görülebilen bir hastalıktır. Virüsün neden olduğu bu hastalık, halk arasında Gece yanığı olarak da bilinir. Çocukluk döneminde su çiçeği olarak görülürken, yetişkinlerde zona hastalığı olarak görülür. Peki, Zona hastalığının belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? Zona hakkında her şey yazımızda…
Zona hastalığı nedir?
Zona, virüsün vücutta enfeksiyon oluşturması sonucu oluşan bir hastalıktır. Su çiçeği geçiren bir kişide bu virüs Zona hastalığı formu olarak yıllarca sinir sisteminde bulunabilir. Bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla birlikte, belirtiler ortaya çıkar. Herpes Zoster olarak da bilinen bu hastalık, 50 yaş üzeri kişilerde sık görülmektedir. Kaşınma ve döküntüyle başlayan Zona, şiddetli ağrılara da sebep olmaktadır. Döküntüler, özellikle yüz, boyun ve kollarda çıkmaktadır. Hastalık 4 hafta içerisinde etkisini kaybederek geçmektedir. Bu hastalık tekrar eden bir formda değildir.
Çocuklarda Zona hastalığı
“Herpes zoster” olarak da bilinen hastalık, viral bir enfeksiyon çeşididir. Genellikle yetişkinlerde görülen Zona hastalığı, nadiren de olsa çocukluk döneminde görülebilir. Çocuklarda genellikle “su çiçeği” olarak görülmektedir. Çocuklarda hastalığın etkileri halsizlik ve ağrı ile başlamaktadır. Hastalığın diğer belirtisi, vücutta görülen kırmızı renkli döküntüdür. Çocukluk döneminde, halsizlik, baş ağrısı ve ateş gibi belirtilerde ortaya çıkmaktadır. Bu belirtilerin görüldüğünde, konusunda uzman dermatoloğa gidilmesi gerekmektedir. Virüsün neden olduğu bir hastalık olduğu için, tedavi boyunca antibiyotik kullanılmamaktadır.
[su_accordion][su_spoiler title=”KAYNAKLAR” open=”no” style=”default” icon=”plus” anchor=”Kaynaklar” class=””]- www.memorial.com.tr[/su_spoiler] [/su_accordion]