
Zika Virüs Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Korunma Yöntemleri
Flavivirüs ailesinin içerisinde sayılan Zika virüsü, ilk defa Uganda'nın Zika ormanlarında yaşayan maymunlarda görülmesi üzerine bu adı almıştır. 1997 senesinde Uganda'da yaşayan maymunlarda rastlanan Zika virüsü, daha sonrasında ise 1956 senesi içerisinde ilk defa bir insanfa görülmüştür. Tanzanya'da bir insan vücudunda tespit edilen Zika virüsü, Afrika'da salgın olarak yayılmasının ardından, zamanla Asya'da, Pasifik'te ve Avrupa'da olmak üzere, toplam da 22 ülke genelinde tehlikeli bir virüs olarak kontrol altında tutulmaya çalışılmıştır.
Özellikle gebe olan kadınlar için oldukça tehlike taşıyan Zika virüsü, bu zamana kadar dünya genelinde 51 bebeğin etkilenerek, hayatını kaybetmesine neden olmuştur. Sivrisineklerin farklı yaydığı bu virüs, gebe olan bir kadını soktuğunda vücutta olgunlaşma evresinde bulunan bebeği etkileyerek, bebekte mikrosefali ismi verilen ve kafatası küçüklüğü olarak nitelendirilen bir hastalık oluşturur.
2015 senesinde daha çok yayılan Zika virüsü için bütün dünyada alarm durumuna geçilmiş ve hastalık için gerekli çalışmalar yapılmıştır. Hastalık adına uygun bir tedavi yöntemi henüz bulunamadığı bilinirken, Zika virüsünden korunmak için yapılan çalışmalar devam etmektedir.
Zika Virüsünün Belirtileri
Zika virüsü insanlara bulaştığında, insanların derisinde bir takım döküntüler meydana gelir. Kas yaplarında ve eklem bölgelerinde şiddetli ağrılar oluşarak, insan vücudunda ısı ani bir biçimde artarak, ateşlilik hali devam eder. Gözlerde kızarıklık oluşur ve mide bulantılarıyla beraber sık sık kusma hali görülür.
Zika virüsünün başlıca özellikleri arasında bulunan bu nedenler, virüsün en belirgin özelliklerinden olsa dahi, bazı hallerde bu belirtilerden hiç birinin hastalığı taşıyan insanda görülmediği bilinmektedir. Vücutlarında Zika virüsünün belirtilerini taşıyan insanlarda minimum 2 gün, maximum 7 gün içerisinde belirtiler yok olur.
Zika virüsünün yaygın bir şekilde görüldüğü ülkelerde, virüsle ilgili belli başlı önlemler alınmıştır. Ülkelerin koşullarına göre alınan kararlar sonucunda çok sayıda ülke kadınlara belirli dönemler içerisinde hamile kalmamaları konusunda uyarılarda bulunmuştur.
Türkiye'de Zika Virüsü
Türkiye için, diğer ülkere göre alarm durumuna geçiş yapacak herhangi bir tehlike söz konusu değildir. Bunun sebebi ise Türkiye'nin coğrafi şartlarında bu türde bulunan sivrisinekleri üremesini sağlayacak biyolojik ortamın bulunmamasıdır. Fakat Türkiye'de, bu virüsün görüldüğü ülkelere seyahat eden vatandaşların, bu virüsü taşıyarak getirmesi haline karşılık, hamile kadınların ve sürekli seyahat eden kişilerin Güney Amerika'ya, Güneydoğu Asya'ya, Afrika'ya, Pasifik Adaları'na ve Orta Amerika'ya sürekli gitmemesi konusunda uyarılarda bulunulmuştur.
Tanısı Nasıl Konulur?
Zika virüsü bulaşan kişilerin hastalıkları alınan kan örneklerinde, PCR testi ve viral RNA ile tespit edilebiliyor. Kanda bulunan Zika virüs spesifik antikorlarına bakılabildiği gibi, hastalığın başlamasından üç gün sonrasında Igm antikorlarının da tespiti yapılabiliyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.