
2017-2018 Eğitim Öğretim yılında gerçekleştirilecek olan yeni sınavın adının Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) olması kararlaştırılmıştır. Üniversiteye giriş sınavı için uygulanan YSG ve LYS yerine getirilen YKS’de ilk oturuma giriş zorunlu kılınmıştır. İlk oturumda sınava giren adayların temel yeterliliklerinin esas alınacağı bildirildi. Lisans programlarına adayların yerleşebilmesi için sayısal, sözel, eşit ağırlık ile dil olmak kaydıyla 4 puan türünde hesaplamalar yapılacaktır.
Yeni sınav sisteminin uygulanacak olan ilk oturumunu 23 Haziran 2018 tarihinde gerçekleştirilmesi kararlaştırılmıştır. Sınavın ikinci oturumunun ise 24 Haziran 2018 tarihinde yapılacağı bildirilmiştir. Yükseköğretim Kurumları Sınavı iki oturum olarak yapılacaktır. İlk oturumda sınava katılan adayların yeterlilikleri test edilecektir.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda adaylara akıl yürütme ve muhasebe odaklı olarak sözel ile sayısal bilgileri barındıran sorular sorulacaktır. Temel yeterlilik testine tabi tutulacak olan adaylar ise Temel Türkçe ve Temel Matematik konularından sorumlu olacak.
Türkçe Testine İlave 20 Soru
Yapılan düzenlemeye göre Türkçe testinde bulunan 40 soruya ilave olarak 20 adet Sosyal Bilimler sorusu sınavda adayların karşısına çıkacak. Bu soruların içerisinde coğrafya konuları, din kültürü ve ahlak bilgisi konuları, felsefe konuları ve tarih konuları yer alacak. Matematik testinde ise adaylar 20 adet biyoloji, fizik ve kimya konularını içeren Fen Bilimleri sorularını yanıtlayacak. Tüm bunlarla beraber Temel Yeterlilik Testinde (TYT) adaylar 120 sorudan sorumlu tutulacak.
Yapılacak Temel Yetenek Testinde önlisans ve lisans adına baraj puanlar belirlenecek. Lisans programlarını tercih etmek isteyen adaylar için baraj puanları değişmeyecek. TYT’den 150’nin altında puan alan adaylar tercih işlemi yapamayacak. 180 puanın üzerinde bir puan almış olan adaylar ise tercih hakkı kazanacak.
YKS Sınavı Puan Hesaplaması
Adayların hem birinci oturumu hem ikinci oturumu dikkate alınarak hesaplama yapılacak. Lisans programlarına yerleşebilmek için adaylarn Temel Yeterlilik Sınavı’nın puan türünün yüzde 40’ı ve ikinci oturumda girdiği sınavın puan türünün yüzde 60’ı baz alınarak 180 puan üzerinde bir puan elde eden adaylar lisans programları için tercihlerini yapabilecek.
Yapılacak olan ikinci oturumda adaylara Sosyal Bilimler 1 testinde Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden 24 soru, Tarih 1 bölümünden 10 soru, Coğrafya Bölümünden 6 soru olmak üzere toplam 40 soru yöneltilecek. Matematik testinden 40 soru yöneltilecek. Sosyal Bilimler 2 testinde Tarih 2 bölümünden 11 soru, Coğrafya 2 bölümünden 11 soru, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi bölümünden 6 soru olmak üzere toplamda 40 soru yöneltilecek.
Sınavların hesaplaması ise sayısal, eşit ağırlık ve sözel puanlar için soru sorulan testlerin yüzde 50’şer oranları baz alınarak yapılacak.
YKS’ye Nasıl Çalışılır? YKS Çalışma Programı
Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na çalışma aşamasında, tüm standart testlerde ve sınavlarda olduğu şekilde süreklilik ve azimli çalışma gerekiyor. YKS’de karşınıza çıkacak konuları bilmek avantaj sağlıyor. Eksik konuların belirlenmesi ve konuların tekrarlarını yaparak başarılı olunabilir. Sabahları erken uyanarak ders çalışmak bütün günün verimli bir şekilde geçmesini sağlar.