
Yirmilik Dişler Nedir? Nelere Sebep Olurlar ve Tedavisi Nasıldır?
Yirmilik Dişler Nedir?
Yirmilik dişler, alt ve üst çenenin iki ucunda bulunan ve toplamda 4 tane olan büyük olan azı dişleridir. Bu dişler ortalama olarak 18 – 20 yaşları arasında çıktıkları için bu ismi almışlardır.
Yirmilik dişler, eğer normal bir anatomik şekilde çıktıysa çiğnemede büyük rol oynarlar ancak farklı nedenlerden ötürü doğru pozisyonda şekillenmediyse sağlık sorunlarına yol açabilir.
Yirmilik Dişlerinin Yanlış Pozisyonda Çıkması Ne Demektir?
Zamanla insanların beslenme alışkanlıklarının değişmesi, çenenin farklı şekillenmesi ya da genetik faktörlerden dolayı bazı insanlarda yirmilik dişleri doğru pozisyonda çıkmayabilir. Bu dişler gömülü olarak kalabilir ya da yatay olarak gelişebilir.
Yirmilik dişler çıktığında bulunduğu pozisyonun temizliği zor olduğu için çürük ihtimali de fazladır. Bununla beraber ön dişlere baskı uygulayabilir ve etrafında bulunan damarlara ya da sinirlere zarar verebilir. En sonunda ise de öndeki dişlerin çarpıklaşmasına neden olabilir.
Yirmilik Diş Tedavisi
Yirmilik dişler, sağlıklı olması koşuluyla çiğneme fonksiyonuna yararlıdır. Bu sebeple düzenli fırçalamalı ve korunmalıdır. Fakat dişler çürük, ağrı, diş apsesi, dokuya baskı gibi bir takım sağlık sorunlarına yol açıyorsa çekilmesi gerekilebilir. Yirmilik dişler çoğunlukla gömülü olarak durdukları için cerrahi işlem ile çıkarılmalıdır.
Yirmilik Diş Ameliyatının Sonrasında Nelere Dikkat Edilmeli
Yirmilik diş ameliyatı lokal anestezi yani çenede belli bir bölgeyi uyuşturarak yapılır. Müdahale sırasında o bölgede bulunan diş eti ya da çene kemiğinde travmalar olabilir. Bu yüzden de şişlik, ağrı ya da kanama gibi birkaç problemler baş gösterebilir. Ancak bu süreç geçicidir. Bu süreci kolay ve minimum hasarla atlatmak için yapılabilecek birkaç püf nokta bulunmaktadır.
- Ameliyatın sonrasında kanamayı durdurmak amacıyla ağıza konulan tampon 30 dakika civarı bir süre ağızda tutulmalıdır.
- İlk 1 saat sigaradan uzak durulmalıdır.
- İlk 2 saat sıvı ya da katı besin tüketilmemelidir.
- Ameliyat dikişleriyle oynanmamalıdır.
- İlk 2 gün yumuşak ve ılık yiyecekler tüketilmelidir.
-Günlük diş bakımına özen gösterilmelidir.
-Diş temizliği güzelce yapılmalıdır.
İyileşme sürecinde ağızda kan tadı olması normaldir. Ancak kanamayı kontrol etmek için bu kan tükürülmemelidir. Fakat kanama çoğalır ve durmazsa doktora gidilmelidir.
Eğer doktor tarafından verilen antibiyotik varsa düzenli olarak alınmalıdır. Ağrı kesici destek de sağlanabilir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.