Teknoloji

Yazılım Türleri Nelerdir? Yazılım Türlerinin Özellikleri Nelerdir, Ne İşe Yararlar?

Yazılım, kullandığımız elektronik aletlerin tanımlanan bir işi tamamlamaları için bilgisayarın kendi dilinde oluşturulan komut dizisine denmektedir. Yani bir başka deyişle yazılım, dijital elementlerin birbiri içinde erişim halinde olarak, kullanıcı kişinin iş yetisini arttırmasını ve zamandan tasarruf etmesini sağlayan programların bütünüdür.

Çevirici yazılımlar ise adı üstünde farklı yazılım dili arasında çevirme işlemini yapması için kullanılır. Birçok yazılım dilinin mevcut olduğu bu sistemlerde bazen programların dilleri birbirini desteklemez ve bu durumda çevirici yazılımlarla gerekli değişikliklerin yapılması şart olur. Bu yazımların iş amaçlı kullanımı gibi casus yazılım gibi kötüye yönelik amaçlı kullanımları da görülmektedir.

Kullanım Haklarına Göre Yazılım Türleri Nelerdir?

Yazılımların kullanımı için kullanıcı kişiye farklı imkanlar sunulur. Bu çerçevede yazılım çeşitleri farklı başlıklar kazanır. Genel olarak lisanslı yazılım, demo yazılım, betaz yazılım ve freeware yani ücretsiz yazılımlar bulunmaktadır.

Lisanslı kullanıma izin veren yazılımlar için üretici firmadan lisans hakkı için bedel ücreti ödemek gereklidir. Aksi halde bu yazılımların kullanımı yasaktır. Belli bir süre için ücretsiz deneme hakkı tanıyıp 15 ya da 30 günlük bu deneme süresinden lisans hakkı bedeli talep eden yazımlara ise demo yazılım denmektedir. Antivirüs programları arasında bu türlü yazılımlar yaygın olarak görülebilir. Bir CD ya da harici bellek türevi aracılığıyla dağıtımı sağlanan ve kullanımı için herhangi bir ücret ödenmesine gerek olmayan yazılımlar için freeware tabiri kullanılır. Beta sürümse ücret ödenmesinden bağımsız, yazılımın çıkan ilk sürümünün denenmesi için geliştirilmiş türlerdir. Amaç yazılımın eksikliklerinin kullanım anında ortaya çıkmasıdır..

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu