
Gün ışığından daha çok faydalanabilmek adına yurt genelinde uygulamaya alınan ileri saat uygulaması ile alakalı karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Alınan karar kapsamında, halihazırdaki ileri saat uygulamasının her sene, sene boyunca devam ettirilmesine kadar kılındı.
Gündemde bir hayli yer tutan ve herkesin kafasında soru işareti yaratan yaz saati uygulaması hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.
Yaz Saati Uygulaması ve Kış Saati Uygulaması Nedir?
Yaz aylarında ve kış aylarında güneşin kendini gösterme süresi ve aydınlatma süresi değişkenlik gösterirken, kış aylarında günlerin kısaldığı, yaz aylarının gelişiyle birlikte ise günlerin uzadığı biliniyor. Bu kapsamda yaz aylarında günler daha uzun yaşanıp, gün ışığından daha fazla faydalanılırken, kış aylarının gelişiyle beraber ise saatler geri alınarak enerji tasarrufu sağlamak amaçlanıyor.
Yaz saati uygulaması, farklı ülkelerde ya da bölgelerde gün ışığından sabahın erken saatlerinde daha az bir miktarda, öğleden sonra ise daha çok faydalanılmasını sağlayan bir uygulama olarak biliniyor.
Söz konusu uygulama ilkbahara girildiğinde saatler bir saat ileri alınıp, sonbahara girildiğinde ise bir saat geriye çekilip işleme koyuluyor. Ayrıca söz konusu uygulamanın ilk kez bundan tam 123 sene öncesinde Yeni Zelandalı olduğu bilinen ve bir böcekbilimci olan George Vernon Hudson‘ın önerisiyle ortaya çıktığı biliniyor.
Saatler Neden İleri Alınır?
Ülkemizde yaz saati uygulamasına ilkbahar aylarının başında girilirken, sonbahar ayında ise sonlanıyor. Böylece 7 aylık zaman dilimi içerisinde yaz uygulaması gerçekleştirilirken, kış aylarının gelişiyle birlikte yaz uygulamasında saat için 30’dan 45’e yönlenilen meridyen eski konumuna dönüş yapıyor. Bu durum ise sadece 5 aylık zaman dilimini kapsıyor.
Yaz Saati Uygulamasının Avantajları
İlkbahar aylarında başlayarak sonbahar aylarının ortasına kadar süren 7 aylık uygulama çok sayıda etkene bağlı bir şekilde yaklaşık olarak 800 milyon ila 1 milyar kilovat saat aralığında elektrik tasarrufu sağlıyor. Söz konusu tasarrufun ise orta ölçekteki bir hidroelektrik santralinin senelik tüketimine denk düştüğü biliniyor.
Ekvatorda Saat Değişimi Var mı?
Ekvatora yakın bir konumda bulunan ülkelerde sene boyunca gün ışığından yararlanma oranlarında herhangi bir değişkenlik olmuyor ya da oldukça ufak miktarlarda değişkenlik gözlemleniyor. Bu durum sebebiyle saat değişikliğine gidilmezken, ekvatordan uzaklaştıkça gün ışığından faydalanma, zaman dilimi değişimleri arasındaki fark artış gösteriyor.
Türkiye’de Saat Uygulaması Ne Zaman Başladı?
Ülkemizde 1925 senesinde 30 derece boylamının ulusal saate esas alınmasına karar kılınırken, 1978 ila 1984 seneleri arasında ise 45 nolu meridyen ulusal saat olarak göz önünde bulunduruldu.
Söz konusu kararın alınmasının sebebi olarak ise, 45 nolu meridyenin kullanılmasıyla elde edilen enerji tasarrufunun az olduğu ancak bankacılık tarzındaki işlemler çerçevesinde Avrupa ile uyumlu olunması gerektiği gösteriliyor.