
Yaz Meyveleri ve Faydaları Nelerdir?
Yaz Meyveleri Nedir
Havaların ısındığı, deniz, kum ve güneş üçlüsünün insanı doğaya çektiği yaz ayları, herkesin en sevdiği mevsimler arasında yer alır. Her yanıyla insanın doğa ile daha bütünleşik bir yaşam tarzına bürünmeye başladığı dönem olan yaz ayları, iklimsel koşulları sayesinde de çok zengin bir çeşitlilik sunar. Bitkilerin çiçek açtığı ve ağaçların yeşillendiği bir dönem içerisinde beslenme konusunda da insanlara özellikle ‘doğal’ niteliği yüksek olan zengin bir besin çeşitliliği sunar.
Yaz Meyveleri ve Faydaları
Bu noktada da özellikle yaz meyveleri öne çıkıyor. Yazın yetişen meyveler hem daha zengin bir yelpazeye sahiptir hem de insanların sıcak havanın bunaltıcı etkisinden kurtulması konusunda ferahlatıcı bir etki yaratır. Bu yüzden de yaz aylarında meyve tüketiminin çok daha yüksek seviyelere ulaştığı biliniyor.
İster yazın, ister de kışın olsun fark etmeksizin düzenli olarak meyve tüketiminin gerçekleştirilmesi sağlıklı yaşam açısından çok önemlidir. Bu yüzden de meyvelerin özellikle döneminde ve bol bol tüketilmesine önem verilmesi gerekiyor. Vücudun temel olarak gereksinimleri arasında yer alan;
- Karbonhidrat,
- Vitamin,
- Mineral,
- Enerji,
- Su,
Gibi gereksinimlerini karşılama konusunda meyvelerin çok önemli bir yeri bulunur. Yazın kendisini göstermesi ile birlikte çeşitlilik yelpazesi genişleyen meyveler, lezzetleri ile de ilgi çekmeyi başarıyor. [ilgiliicerik icerik_id="11622"]
Yazın Yetişen Meyveler
Yılın sıcak dönemini kapsayan yaz aylarında yetişmesi nedeni ile yaz meyveleri olarak adlandırılan meyve türleri, özellikle de güneş ışınlarının bitkilerin gelişimi açısından sağlamış olduğu önemli katkı ile daha hızlı ve daha etkin bir şekilde yetişebilmelerine yardımcı olur. Bu durumda paralel şekilde meyve çeşitliliği yelpazesinde artışa neden olur. Güneş ışınlarının bitki ve meyveleri üzerindeki ‘olgunlaştırıcı’ etkisi gelişimlerini hızlandırır. Bu kapsamda da çok eski tarihlerden bu yana mutfaklardan ve sofralardan yazın eksik olmayan meyve türleri arasında;
- Çilek,
- Şeftali,
- Karpuz,
- Kayısı,
- Armut,
- Vişne,
- Kiraz,
- Üzüm,
- Kavun,
- Erik,
- Böğürtlen,
Gibi meyve türleri yer alır. Bu meyve türleri yüksek oranda su içerdikleri gibi hem mevcut mineral değerleri hem de zengin temel bileşenleri ile sağlıklı yaşam konusunda da takviye edici besinlerdir. Zaten bu yüzden de modern toplum yaşantısında vücut formunu korumak, kilo vermek ya da çeşitli rahatsızlıkların vücuttan arındırılması veya cilt güzelliğinin korunması için yüksek seviyede meyve tüketimi gerçekleştirilmesi uzmanlar tarafından önerilir.
Yaz Meyvelerinin Faydaları Nelerdir?
Her yaz meyvesinin kendi temel bileşenleri ile insan vücudunda sağladığı etkiler oldukça değişken olabilir. Özellikle de yaz meyvelerinin faydaları içeriklerinde yer alan mineral ve vitamin grupları ile doğru orantılıdır. Buna göre yaz aylarında yetişen bazı meyvelerin insan vücudundaki faydaları;
- Vişne
İçeriğinde yer alan yüksek seviyedeki C vitaminin yanı sıra folik asit ve potasyum gibi değerler açısından da oldukça tatmin edicidir. Vücut enerjisinin kazanılmasında ve bağışıklığın güçlendirilmesi açısından çok etkilidir.
- Kavun
Yaz aylarında tüketilen sağlığa zararlı besinler, kış aylarına göre özellikle sıcak havanın etkisi ile de vücutta sindirim ve boşaltım sistemi açısından çok yüksek baskı oluşturur. Kişinin günlük yaşamında dahi olumsuz etkilere neden olabilecek bu etkiden kurtulabilme konusunda hem A grubu vitamin değerleri hem de yüksek potasyum değerlerine sahip olan kavun öne çıkar.
- Şeftali
Yaz aylarında en sık şekilde tüketilen ve hatta diyet programlarında dahi kullanılan en popüler meyvelerden birisi olarak öne çıkan şeftali hem A grubu hem de C grubu vitaminleri içerir. Ayrıca lifli bir yapıya sahip olması sayesinde de hem kilo verme hem de metabolik sistem düzenlemeleri açısından çok etkili bir meyvedir. İçeriğinde bulunan temel bileşenleri ile de kalp rahatsızlıklarına karşı önemli seviyede koruma sağlayarak, kalp hastalıkları riskinin minimal seviyeye indirilebilmesine yardımcı olur. [ilgiliicerik icerik_id="11561"]
- Kayısı
Modern toplum yaşantısı içerisinde mevcut olan sağlıksız beslenme alışkanlıklarının kilo ile beraber getirmiş olduğu en yaygın sorunlardan birisi olan kabızlık konusunda en güçlü etkiye sahip olan meyve kayısıdır. Sağlıklı yaşam konusunda da uzmanlar tarafından önerilen kayısı, potasyum ve magnezyum ile birlikte yüksek seviyede A vitamini içerir. Günümüzde yapılan bazı bilimsel araştırmalara göre kayısının çağın en tehlikeli hastalıklarından kansere karşı da önemli bir koruma sağladığı tespit edilmiştir.
- Armut
Lif değerleri açısından en yüksek seviyeye sahip olan yaz meyveleri arasında bulunan armut, barsak sorunları, metabolizma problemleri ve tabii ki kilo problemleri açısından tedavi edici olarak kullanılabilir. Yaz aylarını temel alan diyet programlarında da armut sıklıkla kullanılır. Armut lif içeriğiyle birlikte çok yüksek bir antioksidan etkiye de sahip olduğundan cildin ve hücrelerin yenilenmesine yardımcı olur.
- Böğürtlen
Yazın sıcak havası altında yaşanan yaralanmalar ya da bakterisel kaynaklı vücutta dahili olarak meydana gelen enfeksiyonlarda da böğürtlen oldukça etkili olur. C ve E vitaminlerinde yüksek değerlere sahip olan böğürtlen ciltte meydana gelen ‘erken yaşlanma’ sorunun temel faktörü olan ‘serbest radikaller’ konusunda da oldukça etkilidir. Günümüzde pek çok rahatsızlığa karşı alınan ilaçlardan birisi olan aspirinde de bulunan ‘salisilat’ maddesi açısından doğada bulunan en yüksek değerlere sahip olması ile doğal bir tedavi edicidir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.