Eğitim

Yassı Çemen Savaşı Ne Zaman Kimler Arasında Oldu?

1230 senesinde Erzincan yakınlarında Anadolu Selçuklu Devleti ile Harzemşahlar Devleti arasında yaşanan Yassı Çemen Savaşı, Anadolu Selçuklu Devleti’nin kazandığı zaferlerden bir tanesidir. Bu savaş sonunda Anadolu Selçuklularının Doğu Anadolu’da egemen olması sağlanmıştır.

13. yüzyılda Batı Asya ve Orta Doğu’da hakimiyet sürdüren Selçuklular ve Harzemşahlılar’ı karşı karşıya getiren Yassı Çemen Savaşı, büyük bir zaferi beraberinde getirmiştir. 1230’lu yıllarda en parlak dönemini yaşayan Anadolu Selçuklu Devleti, Eskişehir, Kayseri, Sinop ve Mersin’e kadar topraklarını genişletmişti. Harzemşahlılar ise Türkmenistan, Özbekistan, Afganistan ve Kuzey İran bölgelerinde yer alan topraklarını kaybettikten sonra Anadolu’ya doğru yönlenmişlerdi.

Moğol hükümdarı Cengiz Han, Selçuklu kentlerini istila ederek talan hareketlerine girişirken bunun sonucunda Anadolu Selçukluları ile Harezmşah Devleti arasında düşmanlık baş gösterdi. Harzemşah Sultanı Celalettin Harezm gönderdiği mektubunda Alaettin Keykubat’a yaşanan saldırıların kendileri tarafından gerçekleştirilmediğini söylese de inandırmayı başaramadı. Anadolu Selçuklularının eski Ahlat Valisi Hacip Ali de Harzemşahlılar’ın elinde bulunan Ahlat Kalesi’ni tekrardan geri aldı.

Yassı Çemen Savaşı’nın Nedenleri

Yaşananların sonrasında Sultan Keykubat, ordusunun başına tekrardan geçerek düşmanları Harzemşah’ın tehditlerini ortadan kaldırmak adına Erzin’a sefer düzenlemeye karar verdi. Selçukluların taarruzunu haber alan Harzemşahlılar ile Selçuklular, Erzincan yakınlarında bulunan Yassı Çemen ovasında karşılaştı. Moğol istilaları ile oldukça derinden sarsılan Harzemşah ordusu zor anlar yaşadı.

Harzemşahlılar, Türk ve Müslüman olan Anadolu Selçukluları ile savaşmaktan kaçınıyorlardı. En parlak dönemini yaşayan Anadolu Selçukluları, Anadolu’nun büyük bir kısmına hükmetmekteydi. 1230 yılında Yassı Çemen’de ağır bir yenilgi alan Harzemşahlılar bulundukları yerden kaçmak zorunda kaldılar. Celalettin Harezm ise savaş meydanından kaçmasına rağmen kaçış yolu üzerinde yolunu kesen atlı hırsızlar tarafından öldürüldü.

Yassı Çemen Savaşı’nın Sonuçları

Yassı Çemen Savaşı’nın sonunda Harzemşah Devleti tamamen ortadan kaldırılırken Anadolu Selçuklu Devleti’nin sınırları Ahlat, Bitlis, Van, Malazgirt ve Tiflis’e kadar uzandı. Daha sonrasında ise Kösedağ Savaşı ile Anadolu’ya giren Moğollar, Anadolu Selçuklu Devleti’nin yıkılma sürecinin başlamasına neden oldular.

[su_accordion][su_spoiler title=”KAYNAKLAR” open=”no” style=”default” icon=”plus” anchor=”Kaynaklar” class=””]
  • wikipedia.org
  • turktarihim.com[/su_spoiler] [/su_accordion]

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu