
Yanıklar derecelerine göre farklı farklı alabiliyor. Kimyasal yanıklar, sıcak kaynar sudan kaynaklanan Yanıklar, elektrik yanıkları, ateşle temas sonucu olan Yanıklar gibi ayrılan yanıklarda genelde 1. ve 2. derece Yanıklar evde kolayca tedavi ediliyor ancak 3 ve 4. derece Yanıklar için en hızlı şekilde bir hastaneye başvurmak gerekiyor.
İsterseniz öncelikle yanıkların dereceleri nelerdir ona bakalım daha sonra da ciddi olmayan yanıkları için evde neler yapabileceğinizi inceleyelim. Yanığa ne iyi gelir sorusunun yanıtını haberimizde bulacaksınız.
Yanık Dereceleri Nelerdir?
Yanıklar ciddiyet durumlarına göre 4 şekilde sınıflandırılıyor.
Sadece diş tabakasında oluşan en az şiddetli yanıklara 1. derece yanık deniyor
İkinci derece yanık daha derin tabakalarında oluşan ve deride kabarcıklar şeklinde görülen yanıklara verilen isim oluyor.
Derinin hem alt hem de üst katmanlarına zarar veren Deri üzerinde siyah ve beyaz lekelerin oluşmasına ciddi şişkinlikleri meydana gelmesine neden olan Yanıklar ise 3 derece Yanıklar olarak kabul ediliyor.
En ciddi yanıt türü olan 4 derece yanıklarda ise sadece Deri değil aynı zamanda kemik ve eklemler da etkileniyor.
Ciltte meydana gelen 3. ve 4 derece yanıklarda hemen doktora başvurmakta yarar var. Çünkü Hastanesi tıbbi gerektiren bu Yanıklar evde müdahale ile tedavi edilecek Yanıklar değillerdir.
Yanığa Ne İyi Gelir?
Başta da belirttiğimiz gibi 3 ve 4. derecede Yanıklar mutlaka hastanede tedavi edilmesi gereken Yanık türleridir. Daha hafif olan Birinci ve İkinci derece yanıklarda ise evde doğal malzemeler kullanarak hem hocasının hafifletebilir hem de yara izi kalmasın önüne geçebilirsiniz. Isterseniz Yanığa ne iyi gelir Gelin hep birlikte bakalım.
Aloe vera
Aloe vera yanık deyince akla gelen ilk ilk bitkilerdendir. Doku iyileştirici özelliği bulunan ve aynı zamanda antienflamatuvar bir bitki olan aloe vera, derinin hızlı iyileşmesini sağlar. Yanık izlerine Aloe Vera’nın yapraklarından çıkan jeli sürerek o bölgenin ona emmesini beklemeniz yeterli olacaktır.
Çiğ patates
Çiğ patates hem yanık sonrası oluşan ağrıları hafifletir, hem de deride kabarcıkların oluşmasını önler. Yanan bölgeye çiğ patatesi ikiye böldükten sonra sola kısmını uygulayın ya da çiğ patatesi rendeleyerek yanık bölgenin üzerine yapıştırıp 15 dakika kadar bekletin.
Bal
Bal, Antibakteriyel ve antienflamatuar özellikleri sayesinde yaraları dezenfekte eder aynı zamanda da yanıklarını iyileşmesini hızlandırır. Balın diğer bir özelliği ise yara izi bırakmasını engel olmasıdır. Gazlı bir bezin üzerine bağlayayım ve daha sonra yanık bölgenin üzerine sararak bu sargıyı günde üç dört defa değiştirin.
Sirke
Sirkenin antiseptik özelliği bilinmektedir. Bu özelliği sayesinde yaraları mikrop kapmasını önleyen sirke aynı zamanda Yanık’tan ısıyı çeker ve cildiniz için doğal bir ağrı kesici görevi görür. Bir kağıt peçeteyi soğuk sirke ile ısıtın ve daha sonra yanık bölgeye kompres yaparak uygulayın.
Yumurta akı
Yumurta akı cildin hızlı bir şekilde yenilenmesini sağlamaktadır. Yanık tedavisinde de yardım alabileceğiniz yumurta akı ile yanık bölgenin üzerine bir tabaka oluşturan daha sonra kurudukça bu işlemi Tekrar yapın.
Siyah çay
Tanin maddesi içeren siyah çay yanık nedeniyle deride oluşan sayı azaltır. Aynı zamanda tahrişi de önleyen Siyah çayı Sadece üç poşet halinde önce soğuk bir suyun içerisinde bekletin ardından da çay poşetlerini olarak yaranın üzerine koyun ve sabitleyin. Gün içerisinde birkaç defa bu işlerin tekrar edebilirsiniz.