1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Yağlı Cilt Bakımı Hakkında Tüm Detaylar
Yağlı Cilt Bakımı Hakkında Tüm Detaylar

Yağlı Cilt Bakımı Hakkında Tüm Detaylar

A+A-

Herkesin cildinin esnek olması ve nemlenmesi için belirli miktarda doğal yağa ihtiyacı vardır. Cilt tipi, yüzünüzdeki cildin ne kadar yağ ürettiğine göre belirlenir. Buna bağlı olarak, cilt tipiniz kuru, karma ve yağlı olarak kategorize edilebilir.

Yağlı cilt tipine sahip olan kişilerin en sık şikayet ettiği durum yüzdeki aşırı yağın,  parlak veya yağlı bir görünüme neden olmasıdır. Yağlı cilt tipine sahip olan kişilerin uygulaması gereken bazı rutinler vardır. Eğer cilt temizlenmezse ve kendi haline bırakılırsa, gözenekler tıkanabilir, büyüyebilir ve ölü deri hücreleri birikebilir. Yağlı cilt tipinde siyah nokta, sivilce ve diğer cilt sorunları  yaygındır. Yağlı cilt belirtileri şunlardır:

  • Parlak veya yağlı bir görünüm
  • Ciltte çok büyük veya belirgin gözenekler
  • Kalın veya pürüzlü görünen cilt
  • Sivilce
  • Tıkanmış gözenekler ve siyah nokta

Yağlı cilde sahip olan insanlar, cildine uygun bir makyaj bulma konusunda sıkıntı çekebilir, çünkü makyaj sebumla karışabilir ve bu da daha yağlı bir görünüme neden olabilir.

Yağlı cilt tipi semptomları ve şiddeti insanlar arasında değişir. Hormon değişiklikleri veya yüksek stres de vücut tarafından yağlı sebum üretimini artırabilir.

Yağlı Cilt Bakımı Hakkında Tüm Detaylar

 

Yağlı Cildin Artıları ve Eksileri

Yağlı cilt, özellikle akne ile mücadele eden gençler ve yetişkinler arasında bir sorun olabilir. Yağlı cilt, başta T-bölgesinin parlak bir görünümü ile karakterize edilir. Yağlı ciltli olanlar, zayıf noktalara odaklanırken, yağlı cilde sahip olmanın aslında birkaç avantajı olduğunu kaçırabilirler. Yağlı bir cilt türüne sahip olmanın olumlu ve olumsuz yönlerinden bazıları ve bunlara dair bakım için ipuçları yazımızda.

Yağlı Cilt Avantajları

Sebum bazen rahatsızlık verebilir, ancak cildinizin sağlığı için aslında iyidir. Yağlı cildin avantajlarından sadece birkaçı şu şekildedir;

Sebum, serbest radikalleri korumaktadır ve anti-inflamatuar faydalar sağlayan güçlü bir antioksidan olan E vitamini bakımından zengindir. Öte yandan dudaklar yağ bezlerine sahip değildirler ve dolayısıyla sebum üretmezler, bu nedenle vücudunuzun diğer bölümlerine göre cilt kanseri geliştirmeye daha yatkındırlar. E vitamininin bu eksikliği, serbest radikallere karşı koruma azaltır ve hücresel hasar için fırsat arttırır.

Sebum, su kaybını önlemek ve cildi nemlendirmek için cildin yüzeyinde bir bariyer oluşturduğu anlamına gelen tıkayıcı bir nemlendiricidir.

Yağlı cilt türleri sebumun doğal nemlendirme etkileri ve antioksidan özellikleri nedeniyle diğer cilt tiplerine göre daha yavaş yaşlanır.

Yağlı Cilt Eksileri

Yağlı cilt kadınlar ve erkekler için kozmetik kaygılar sunabilir. Tipik olarak, dermatologların yağlı ciltte karşılaştıkları yaygın şikayetler şunlardır;

Akne, tıkanmış ve büyümüş gözenekler, doğrudan yüksek sebum seviyeleri ile ilgilidir. Sivilce ile sebum seviyeleri arasındaki korelasyonu çevreleyen çok tartışma olmasına rağmen, şimdi bilimsel topluluk tarafından böyle olduğu kabul edilmektedir. Bununla birlikte, yağlı ciltli herkesin sivilce geliştireceği anlamı çıkarılmamalıdır, sivilceye sahip herkesin yağlı cildi olmadığını da belirtmek önemlidir.

Genel bir kural olarak, yağlı ciltli insanlar için köpük temizleyicilerin kullanılması sebumun cildinizden çıkarılmasına yardımcı olurlar.

Yağlı Cilt Bakımı Hakkında Tüm Detaylar

Yağlı Cilde Sahip Olanların Bilmesi Gerekenler

Yağlı cilt tipleri, aşırı parlaklıktan makyajın ciltte kalmaması sorunlarına kadar uzanan benzersiz zorluklarla karşı karşıyadır. Ancak gerçek şu ki yağlı cildin de aslında birtakım yararları var. Bu eşsiz cilt tipinin nüanslarını anlamak ve doğru cilt bakım düzenini kullanmak yağlı cilde sahip olmak için anahtardır.

Yağlı cilt, bol miktarda sebum (yağ) salgısı ile karakterizedir. Bu bezler çoğunlukla T bölgesi, göğüs ve sırtta bulunur. Stres ve diyet gibi hormonlar sebum üretimini etkiler. Çoğu kişi derilerinin yağlı veya yağlı olup olmadığını belirlerken yanlış yapabilir. Sebum üretim düzeylerini değerlendirmemize yardımcı olmak için bir doktora danışmak en iyi seçenektir.

Sebum Nedir?

Araştırmacılar, sebumun trigliserid, digliserid, yağ asidi, balmumu esterleri, skualan ve kolesterol içerdiğini keşfetti. Birçok çalışma bunlardan hangisinin sivilce ile ilişkili olduğunu saptamaya çalışmıştır, ancak bu hala belirsizdir. Sebumun tam işlevi tam olarak anlaşılamamıştır. Bununla birlikte, artık cildin bariyer fonksiyonu ve hidrasyon seviyelerinde önemli rol oynadığı biliniyor. Cilt kanserine yol açan hücresel hasarın yanı sıra cildin yaşlanmasına karşı savaşırken güçlü bir antioksidan olan E vitamini içerdiğinden sebum oksidatif strese karşı korur.

Sebum üretiminde birçok faktör etkilenebilir. Genetik, hormonlar, stres, diyet, günün saati ve iklim katkıda bulunur. Birçok kişi cildinin nemli havalarda daha yağlı olduğundan şikayet eder, ancak mevsimsel değişikliklerin bu durumda bir etkisi olduğuna dair bir kanıt bulunmamaktadır.  Yağlı cilt rahatsız edici olabilir, ancak sebum cildi cildin nem kaybına karşı korur ve yüksek düzeyde antioksidan içerir. Yağlı cilt tipleri için doğru cilt bakım ürünlerini kullanmak, eksiklikleri en aza indirgemek için çok önemlidir. Yağlı cildi olanlar cilt bakım rejimlerinden genellikle memnun değiller, çünkü güneş kremleri çok yağlı olabilir, tıkanmış gözenekleri önlemek için ürünler azdır ve cilt öğleden önce sıklıkla parlaktır.

Temizleyiciler

Kremli veya sütlü temizleyiciler deride ilave yağlar bırakırlar. Bunun yerine aşırı lipidleri soymak ve gözeneklerden kir ve yağları almak için köpük temizleyiciler kullanın.

Nemlendiriciler

Ağır nemlendirme kremleri yağlı cilt tiplerinde, özellikle de dimetikon içeren güneş kremi altında kullanıldığında tıkalı gözeneklere neden olabilir.

Akne Kontrolü

Yağlı cilt tiplerinin akne muzdarip olma ihtimali yüksektir, çünkü akne oluşturan bakteriler olan P. acnes , sebumu bir gıda kaynağı olarak kullanmaktadır.  Salisilik asit yağlı, sivilce eğilimli bir cilt için ideal bir üründür ve çok amaçlı hizmet vermektedir.

Yağlı Cilt Bakımı Hakkında Tüm Detaylar

Yağlı Cilt Bakımı İçin Hızlı İpuçları

Yağlı cilt, birçok insan için bir sorun olabilir. Zira sivilcelere veya yüzlerinde parlak, yağlı görünümlerle baş etmeye çalışırlar. Aşırı aktif sebase bezden kaynaklanan sebum miktarı aşırı olur. Yağlı cilt problemiyle mücadele etmenin birçok yolu vardır, bu yüzden bunun nasıl gerçekleştirilebileceğine ilişkin hızlı rehberimizi okuyun. Yağlı ciltler için öneriler arasında ilk sırada, günlük temizleme rutini oluşturmak gelmektedir:

Günde iki kere yıkayın: Yüzünüzdeki yağın geri dönmemesi için yıkamanız gerekmektedir. Ancak günde 2 kereden fazla yüz yıkamak daha fazla yağ üretimine neden olabilir.

Temizleyici uygulayın: Gerekli olan yağları çözerken derinizi temizleyin. Ancak yağlı bir cilde sahipseniz içeriğinde alkol olmayan ürünler kullanmanız daha doğru olacaktır.

Tonik: Doğal yağların tümünü yüzünüzden uzaklaştırmamak adına daha hafif tonikler kullanın.

Aşağıda yer alan ekstra adımlar, günlük rutinin yanı sıra yağlı cilt tipinizi kontrol etmenize ve görünüşünü geliştirmenize yardımcı olur:

Beslenme: Sağlıklı beslenmeniz çok önemlidir. Yağlı ve sağlıksız gıdalar cildin daha da yağlanmasına neden olur. Bu nedenle beslenme düzeninizi gözden geçirin.

SPF: Cildinizi güneşten gelen zararlı UV ışınlarından korumak isterseniz her zaman güneş koruma faktörüne ihtiyacınız vardır.

Bir maske kullanın: Haftada en az iki kez yüzünüze bir maske uygulamanız gerekir. Bu, yağlı görünümünüzün birkaç gün azalmasına yardımcı olurken, cildinizin gözeneklerini küçültür.

Hafif nemlendiriciler: Ağır kremler cildiniz için uygun değildir, bu nedenle cildi dengelemek ve temizlemek için hafif bir nemlendirici kullanın.

Stres Cildiniz İçin Neden Kötüdür?

Önemli bir olay geçirdiğinizde cildinizin değişmeye başladığını fark ettiniz mi? Bunun nedeni, genellikle bir iş görüşmesinden önce hissettiğiniz stresin, önemli toplantı veya diğer özel durumların vücudunuzdaki hormon dengesizliğine neden olmasıdır. Bu dengesizlik zayıf cilt koşullarına ve genel sağlığınız üzerinde çeşitli olumsuz etkilere neden olabilir. Akut stresin küçük dönemleri yaşamın normal bir parçası olsa da, kronik stres ya da kaygı vücudunuzun ve derinizin tahribatına neden olabilir.

Stres ve kaygı, bedende stres hormonu olarak da bilinen kortizol seviyesini yükseltir. Artmış kortizolün birçok yan etkisi arasında kan şekerinde bir artış var. Yükselmiş kan şekeri artan insülin, artmış yağ depolaması ve bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz etkiler de dahil olmak üzere pek çok sağlık endişesine neden olabilir. Cilt için artmış kan şekeri, şekerin bağlandığı ve kolajen gibi lipit ve protein moleküllerine zarar verdiği süreç olan glikasyon anlamına gelir. Bu kollajen hasarı, ince, kırışmış deriye yol açar. Artmış kan şekeri akne oluşumlarına da neden olabilir.

Stres Azaltmaya Yönelik İpuçları

Stresin yönetimi ve azaltılmasının önemi küçümsenemez. Kronik stresin azaltılmasına yardımcı olmak için atılan adımlar, genel sağlığınız ve cildinizin durumu üzerinde derin pozitif etkilere sahip olabilir. Stres azaltılmasında egzersizin olumlu rolünü destekleyecek çok sayıda kanıt vardır, bu her gün öğle yemeğine yürüyüşe çıkılması anlamına gelse bile. Egzersiz beyninizdeki endorfinleri serbest bırakır, bu da ruh halinizi yükseltir ve vücuda doğal ağrı kesici gibi davranabilir. Egzersiz, aynı zamanda, stres ve kaygıları yönetmeye yardımcı olan uyku düzenini düzenlemeye de yardımcı olabilir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.