
Galiba ya şifacı gıdalara en iyi örneklerden biri. Hindistan cevizi yağı, avokado yağı, zeytinyağı ve daha birçok yağın faydaları gerçekten saymakla bitmiyor. Ama bugün bizim konumuz susam yağı ve Hindistan cevizi yağı ile yapılan ya çekme yöntemi. Bugün sizlere tüm yönleriyle yağ çekme yöntemi nedir, nasıl yapılır sorularının yanıtını veriyoruz.
Ağız Temizliği Çok Önemli
Aslında doktorlar bunu sık sık söylüyor ama biz pek kulak vermiyoruz. Birçok rahatsızlığın ana kaynağı ağızda başlıyor ve hafife alınmayacak ölçüde ciddi sonuçları olabiliyor. Tabii ki doktorlar boşuna ağız bölgesinde dikkat çekmiyor. Tükettiğimiz her şeyi ağzımızdan geçerek vücudumuzda ilerliyor hatta hava bile. Ağzımızdan aldığımız yemek gibi gıdalardan gelen dış etkenleri yani mikropları iç organlarımıza yayıyoruz. Aynı şekilde ağız içinde yerleşen ya da biriken bakterilerde birçok organın hastalanmasına neden olabiliyor. Uzmanlar da işte tam da bu nedenle hem beslenme düzeninize hem de ağız ve diş sağlığına özen göstermemiz gerektiğine dikkat çekiyor.
Oil pulling (yağ çekme) ayurveda Temelli Ve bu mantıktan hareket ederek ortaya çıkarılmış bir yöntemdir. İsterseniz sizlere kısaca ayurveda nedir ondan da bahsedelim.
Ayurveda Nedir?
Binlerce yıllık bir Tıp sistemi olan Ayurveda, Hindistan da ortaya çıkmıştır. Hindistan’da hala günümüzde uygulanmaya devam eden bu tip sistemi aynı zamanda Nepal ve Sri Lanka’da da uygulanmaktadır. Kelime anlamına bakacak olursak ayur “hayat”, veda ise “bilgi” demektir. Aslında bu bir tedavi yöntemi değildir hasta olmayı önleyen temizleyici ve arındırıcı bir yöntemdir. Galiba hayat bilgisi anlamı da buradan gelir.
Oil Pulling, Yağ Çekme Nedir?
Oil pulling yani Türkçe anlamı ile yağ çekme gözünüzü korkutmasın. Kısaca bahsetmek gerekirse Hindistan cevizi yağı susam yağını ağzınızın içerisinde ve dişlerinizin arasında 15 – 20 dakika kadar döndürmektir. Hindistan’da binlerce yıl önce uygulanmaya başlanan bu yöntem o dönemlerde Susam’ın kolay bulunabilir ve üretilebilir olmasından dolayı susam yağı ile yapılmaya başlanmıştır. Tabii ki o dönemlerde bunun binlik bilinmediğini bilmiyoruz ama susam yağı çok antibakteriyel bir yağdır ve aynı zamanda omega yağ asitleri barındırır. Bu yöntemde başarıya ulaşmak da bu sayededir.
Yağ Çekmenin Faydaları Nedir?
Yağ çekme işlemleri ne olduğunu öğrendiğimize göre gelelim şimdi yağ çekme yönteminin faydaları nelerdir sorusunun yanıtını. Elbette ya çekme işleminin yüzyıllardır gelen bir şöhretinin olması tesadüf değil. İlk bakışta bir yağı ağzımızın içerisinde 20 dakika kadar döndürmek size tuhaf gelecek ama faydalarını okuyunca hemen yapmak isteyeceksiniz. Yağ çekme işleminin ilk etkisi ağız ve diş sağlığı içindir. Oil pulling başta diş eti kanamaları olmak üzere diş beyazlatma ve tartarları yok etme konusunda oldukça etkilidir. Ayrıca damak tadına iyileştirir ve diş eti rengini düzeltir. Tabii ki onun faydaları sadece orası için değil mesela baş ağrısı şikayetiniz varsa ya da sinüzit ve migren gibi sorunlar yaşıyorsanız bunun etkilerini hafifletmek içinde yağ çekme yöntemini yapabilirsiniz. Yağ çekme yönteminin diğer faydaları ise uykusuzluk, alerji, yüksek kan şekeri, bronşit, egzama, kalp ve böbrek kaynaklı hastalıklar ve enfeksiyonlardır.
Yağ Çekme Nasıl Yapılır?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu yöntemin faydası çok zararı ise hiç yok. Peki yağ çekme yöntemi nasıl yapılır? Aslında çok kolay organik susam yağı ve Hindistan cevizi yağı alarak işe başlayın. Her sabah uyandığımızda hiçbir şey yemeden yani aç karınla bir çorba kaşığı Hindistan cevizi yağı susam yağının ağzınızın içerisine alın ve ağzımızın içinde dişlerinizin arasında bu yağı 15 – 20 dakika kadar döndürün. Süre sonunda yağı tükürün fakat yarım saat kadar hiçbir şey yemeyin ve içmeyin.
Yağ Çekme İşlemi Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bu işlem yukarıda da gördüğünüz gibi oldukça basit. Fakat yine de dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Yağ çekme işlemi yaparken dikkat etmeniz gerekenler şu şekilde;
- Uygulamayı ortalama olarak 15 20 dakika yapın.
- Karnınızın aç olmasına dikkat edin.
- Yağ ile gargara yapmayın sadece ağzınızın içinde döndürün.
- Kesinlikle yağı boğazınıza indirmeyin.
- Gerekirse süre tutun ve süre dolduktan sonra mutlaka ayağı tükürün.
- Daha sonra ağzımızı ılık su ile çalkalayın.
- Eğer yağ çekme işleminden sonra dişlerimizi fırçalamak istiyorsanız ev yapımı diş macunu ya da organik diş macunu tercih edin.