Nedir?

Wordpress Nedir? Wordpress Avantajları ve Dezavantajları, Temel Eklentiler

İngilizcesi ile “Content Manager System“, Türkçesi ile “İçerik Yönetim Sistemi” olan Wordpress açık kaynak kodlu Php dilinde yazılmış, veritabanı olarak Mysql kullanılmış bir sistemdir. 2001 yılında geliştirilmeye başlanmış GPL lisansı ile ücretsiz olarak piyasaya sürülmüştür.

İlk çıktığı zamanlarda sadece blog amaçlı kullanılsa da, günümüzde wordpress sistemi ile e-ticaret siteleri, kurumsal siteler, haber siteleri, video siteleri, forum siteleri vs… yapılabilmektedir. Ülkemizde ve dünyada birçok kurumsal web sitesi dahil büyük siteler açık kaynak kodlu wordpress sistemini kullanmaktadırlar.

Wordpress’in Avantajları Nelerdir?

  • Açık kaynak kodludur ve ücretsizdir.
  • Geliştirilmeye açıktır, kod bilgisi olan biri wordpress üzerinde kendi düzenlemelerini basit bir şekilde yapabilir.
  • Birçok kişi geliştirilmesi için çalıştığı için sürekli güncellenmektedir. Sürekli yeni eklentiler ve temalar piyasaya sürülmektedir.
  • Sade ve hızlıdır. (Normalde birçok kullanıcı yavaşlığından şikayet eder, aksine wordpress Google arama motorunun çok sevdiği bir yazılımdır ve hızlıdır, sonradan kurulan eklentiler ve optimize edilmemiş sayfalar ise yavaşlık getirebilir.)
  • Kurulumu basittir. (Cpanel kontrol paneli kullanıcıları, tek tıkla sunucularına wordpress kurulumu yapabilirler, onun haricinde ftp den kurulumda gayet basittir.)
  • Yönetici paneli çok kapsamlıdır, her türlü işlem yönetici paneli sayesinde yapılabilir. İçerik yönetim sistemi olmasından dolayı içeriklerde her türlü düzenleme ve ortam (resim, ses, video vs…) eklemesi yapılabilir.
  • Yazılımda karşılaşılan herhangi bir problemi, sadece arama motorlarında aratarak bulup çözmeniz mümkündür, daha önce karşılaşılmayan bir problemi bile wordpress forumlarından sorduğunuz taktirde, sistem birçok kişi tarafından bilindiği için hızlı bir şekilde cevap alınabilir, problem çözülebilir.
  • Çok sayıda tema ve eklentisi vardır.
  • Mobil uyumludur.
  • Seo bilgisi bile olmadan basit optimizasyon işlerini panelden bir takım eklentiler(Yoast Seo, All in Seo…) kullanarak yapmanıza olanak verir.
  • Normalde yazılımın ücretsiz olduğundan bahsetmiştik, ayrıca temaları da normale göre gayet uygun fiyattadır.
  1. All in Seo Pack veya Yoast Seo’ yu site içi seo ayarlarınızı basit bir şekilde yapmak için kullanabilirsiniz.
  2. Google XML Sitemaps eklentisi; milyonlarca site tarafından kullanılmaktadır. Buradan oluşturduğunuz sitemap dosyanızı, Google Webmaster Tools panelinizden göndermelisiniz.
  3. Akismet Anti-Spam; spam olarak gelen yorumları ayırarak sizi büyük bir beladan kurtarmaktadır. (Sitenizin yeni/eski olması fark etmez, çok yeni sitelere bile binlerce spam yorum gelebilmektedir.)
  4. Contact Form; iletişim formu eklentisidir.

Bunlar wordpress’in temel kullanılabilecek eklentilerdir bunun haricinde on binlerce eklentiden size uygun olanı panelden eklentiler kısmından yükleyebilirsiniz. Ayrıca yine yönetim panelinden ücretsiz temalar kurabilirsiniz. Fakat size tavsiyemiz profesyonel bir site düşünüyorsanız ücretli temalar düşünmeniz yönünde olacaktır. Wordpress hakkındaki her türlü sorunuzu alt kısımdaki yorum kısmından yöneltebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu