
Kalsiyum Eksikliği Nasıl Belirtiler Verir?
Süt için diye çocukluğumuzdan beri boşa baskı yapmıyorlar. Süt ve süt ürünleri tüketilmediğinde kalsiyumun vücudumuzda eksik olması kaçınılmaz. Peki, kalsiyum eksikliği nasıl anlaşılır?
Kalsiyum, çok önemli bir mineral ve bunun önemini her yerde duyuyor, okuyoruz. Peki, kalsiyum ne işe yarıyor, vücudumuz için faydaları neler ve kalsiyum eksikliği durumunda vücudumuzda neler oluyor? Bugün, kalsiyumun ne kadar önemli bir mineral olduğunu bir kez daha anlayacağız. Yazımızı sonuna kadar okuduğunuzda, emin olun ki sofralarınızdan kalsiyum içeren besinleri eksik etmeyeceksiniz.
Hatırlatmakta yarar var, eğer size sayacağımız belirtilerden bir ya da bir kaçının kendinizde olduğunu düşünüyorsanız, hiç beklemeden bir doktorun yolunu tutun ve gereken tetkikleri yaptırın. Zaten işin uzmanları size ölçümler sonucunda gereken tavsiyeleri verecektir.
Kas Kasılmaları ve Kaslarda Uyuşma
Vücudumuzda kalsiyum eksikliği olduğunu gösteren en belirgin işaretlerden biri kas kasılmaları, kaslarda meydana gelen uyuşma ve kramplardır. Bacak ve kollarınızda gün içerisinde sıra dışı bir şeyler oluyor, yataktan ya da oturduğunuz yerden kalkarken kaslarınıza durduk yere ağrılar giriyorsa, bu durum kalsiyum eksikliğinin işaretidir.
Ayak, El ve Parmak Uçlarında Uyuşma
Kasların gelişmesi ve sağlıklı şekilde kalması için kalsiyum çok önemli bir mineraldir. Eğer vücudunuzda kalsiyum eksik olursa, başka başka sorunlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Parmak ucu, el ve ayaklarınızda oluşan uyuşmalar da bir çeşit kas uyuşmasıdır ve bu da vücudunuzda kalsiyum eksikliğini gösterir.
El, Ayak ve Ağız Çevresinde Karıncalanma
Sağlık ve kas gelişiminde olduğu kadar, kan basıncının dengelenmesinde de kalsiyumun çok önemli bir yeri vardır. Daha önce hiç yokken son zamanlarda ağız çevresi, el ve ayaklarda karıncalanmalar oluyorsa, bu da kalsiyum eksikliğinin bir belirtisi olabilir.
"Her Yerim Ağrıyor." Cümlesini Gün İçinde Sık Sık Söylüyorsanız
Kemik gelişiminde de en az kas gelişimi kadar önemli bir rol oynayan kalsiyumu eğer yeteri kadar almıyorsanız, kemik sağlığınız da olumsuz etkilenir. Eğer iş yerinde, evde ya da okulda gün içerisinde sık sık her yeriniz ağrıyor hissine kapılıyorsanız, hemen aklınıza kalsiyumu getirin. Çok beklemeden bir doktora başvurarak kalsiyum eksikliği var mı kontrol ettirin.
İştah Kesilmesi
Eğer kalsiyum eksikliği bir an önce giderilmezse, "hipokalsemi" durumu görülmeye başlar. Yani iştahsızlık baş göstermektedir. Kısacası kalsiyum iştah açan sağlıklı bir mineral ve eksikliği fark edilir edilmez, uzman tavsiyesi ile takviyeye başlamak gerekir.
En Ufak Bir Darbede Kemikleriniz Kırılıyor, Zedeleniyor ya da Çatlıyorsa
Belirli bir süre devam eden kalsiyum eksikliği kas ve kemik ağrılarından daha ileri bir boyuta da gidebiliyor. Kalsiyumu hayatı boyunca yeteri kadar almayanlarda kemikler güçsüzleşiyor, en ufak darbede de kırılma, çatlama ya da zedelenmeler oluyor.
Dişleriniz Kolay Çürüyorsa
Kalsiyum dişler için de önemli bir mineral. Unutmayın ki dişler kemiklerden oluşuyor. Eğer kalsiyum vücudunuzda eksik olursa, diğer kemiklerinizde olduğu gibi dişlerinizde de sağlıksızlaşması görülür. Siz her ne kadar titiz bir şekilde ağız ve diş bakımı yapsanız da diş kırılmaları ve diş çürümeleri yaşayabilirsiniz.
Cilt Kuruması, Saçlarda Zayıflama ve Dökülme
Daha önce de söylediğimiz gibi kalsiyum, kendi yararları kadar, vücuda diğer mineral ve vitaminlerin alınmasına da yardımcı oluyor. Cildinizde daha önce yaşamadığınız bir kuruluk sorunu yaşıyor, saçlarınız zayıflıyor dökülüyorsa, bu da kalsiyum eksikliğinden kaynaklanabilir.
Hafıza Sorunları
Kas ve kemik gelişimi, kan basıncının dengelenmesi ve daha bir çok konuda vücuda destek olan kalsiyum, beynimize de büyük destek sağlıyor. Kalsiyum tamsa beyniniz çok güzel ve düzgün çalışır. Ancak kalsiyum eksikliğiniz varsa dikkatinizi toplamakta ve hafızanızda bazı sorunlar yaşayabilirsiniz.
Depresif Hissediyorsanız
Hem psikolojik, hem de fiziksel olarak vitamin ve minerallerin vücudumuza etkisi oldukça büyük. Biz bunu her ne kadar fark etmesek de kalsiyum psikolojimize de bir hayli destek sağlıyor. Kalsiyum içermeyen yiyeceklerle beslenmeniz durumunda kendinizi mutsuz, üzgün, depresif ve yorgun hissedebilir, ilerki evrelerde ise depresyona girebilirsiniz.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.