Ekonomi

Vergi Levhası Nasıl ve Nereden Alınır? Nasıl Yenilenir?

Ticari kurumların piyasada yer alabilmek ve bunu sürekliliğe dökebilmek için temin etmeleri ve saklamaları gereken evraklar arasında yer alan vergi levhası mükellef olan kişiye dair bilgiler içerir. Siz de bu kurumlardan birine sahipseniz ya da sahip olmak istiyorsanız vergi levhası hakkında tüm bilgileri aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz.

Vergi Levhası Nedir?

Vergi levhası almak, vergi yükümlülüğü olan kurum ya da kişinin vergilerini düzenli olarak ödediğini takip etmede kullanılan belgedir. Kamuoyu denetimi için bulundurmanın zorunlu olduğu bu belge, her senenin Mayıs ayından son gününe kadarki kazanç ve bu kazanç için ne kadar vergi ödenmesi gerektiğini gösterir. Vergi levhasını her sene yenilemek gerekmektedir.

Kimler Vergi Levhası Almalıdır?

Mayıs ayının son gününe kadarki süre içerisinde vergi levhası yenilemek gerekmekte olup aynı senenin 25 Haziran tarihine kadar hangi vergi dairesine bağlı çalışılıyorsa o şubeye bildirilmesi gerekir. Bazı kurumlarda çalışmaya devam edebilmek için vergi levhası zorunluluğu bulunmaktadır. Zirai kazanca bağlı çalışanlar, ticari meslek sahibi olanlar, kollektif yapılanmalı şirketler, ve serbest meslekte çalışanlar için levha bulundurma zorunluluğu olmasının yanında gelir vergisi de geçerlidir. Anonim ve limited şirketler ise vergi levhası bulundurma zorunluluğunun yanında kurumlar vergisi ödeme zorunluluğu da taşır.

Bir diğer vergi olan emlak vergisi hakkında bilgi almak için Emlak Vergisi Nasıl Hesaplanır, Kimler Emlak Vergisinden Muaftır? yazımızı inceleyebilirsiniz.

Vergi Levhası Nasıl Olmalıdır?

Vergi levhası bulundurma zorunluluğu taşıyanlar;

  • Mükellef gösterilecek kişinin adı, soyadı, ticari kimliği,
  • Bağlı olarak çalıştığı vergi dairesinin adı,
  • Tasdik belgesi,
  • İşletilecek olan iş yerinin açık adresi,
  • Mükellef tutulan verginin çeşidi,
  • Son 3 seneye ait beyan edilen vergi matrahları,
  • Vergi sicil kaydı numarası,
  • İşin başlangıç tarihi, faallik durumu, kodu ve türü,
  • İşletmecinin T.C. kimlik numarası,
  • Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından verilen vergi onay kodu

bilgileri taşıyan bir vergi levhasına sahip olmalıdır.

Yakın zamanda vergi levhası için asma zorunluluğu yürürlükten kaldırılmıştır.

Vergi Levhası Nasıl Alınır?

Vergi levhası almak için ne yapılmalı sorusunun yanıtına gelecek olursak, öncelikle internet üzerinden gelir vergisi ve kurumlar vergisi beyannamelerinin, Gelir İdaresi Başkanlığı’na ibrazının yapılması gerekmektedir.

Bu işlemin ardından bilgi işlem sistemi tarafından vergi mükellefi olan kişinin kaydı oluşturulur. Kaydı alınan kişi yine internet üzerinden e-vergi levhası çıktısı alabilmektedir.

Gelir İdaresi Başkanlığı’na ait internet sitesine giriş yapan kullanıcı, bu sitede yer alan sorgulama ekranından gerekli bilgilerin girişini yaptıktan sonra vergi levhası seçeneği ile arzu edilen sayıda belge çıktısı alabilir.

İnternet sisteminden giriş yaparak bilgi edinebileceğiniz bir diğer konu olan e-haciz hakkında merak ettiklerinizi E-Haciz Nedir? E-Haciz Sorgulama yazımızda bulabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu