
ilerledikçe daha büyük bir sorun haline gelebilen hastalıklardan biridir. Varis, toplardamar genişlemesi olarak da bilinmekle beraber, daha çok bacaklarda görülmekte ve estetik görünümün bozulmasının yanı sıra ağrıya da neden olmaktadır. Toplardamarların vücuttaki en önemli görevi kapakçıkları ile kan akışının kalbe doğru olmasını sağlamaktır. Böylelikle kan akışının yer çekiminin etkisi ile aşağıya doğru hareket etmesini önlerler. Varis çeşitli derecelerde olabildiği gibi birçok tedavi yöntemi de bulunmaktadır. Varis tedavisi denince akla ilk olarak ameliyat gelse de varis tedavisinde sıklıkla tercih edilen ameliyatsız tedavi yöntemleri de bulunmaktadır.
Varis kozmetik ve hastalık olarak ikiye ayrılabilir. Estetik olarak kötü görünüme sahip olan, ancak herhangi bir ağrı durumu bulunmayan varisler kozmetik varis olarak adlandırılır. Diğer yandan ağrı olan ve vücuda zarar veren varislere hastalık varisleri denmektedir. Kozmetik varisler kadınlarda çok daha sık görülmektedir.
Birçok derecesi bulunan varisin uzun sürmesi ve büyük bir alana yayılması sonucunda dolaşım bozukluğu oluşmaktadır. Varis hastalığından muzdarip olan kişilerin şikayet ettiği bazı durumlar vardır. Onlar ise şunlardır:
- Bacaklarda yorgunluk, gece başlayan ağrılar veya dolgunluk hissi.
- Ödem
- Kaşıntı
- Huzursuz bacak sendromu
- Bileklerde morarma
- Estetik görünüm kaygısı
Varisin oluşum nedenleri arasında en sık rastlanan durum genetiktir. Aynı zamanda sürekli ayakta kalmayı gerektiren bir işte çalışmak ve üst üste doğum yapmak da varis oluşumuna neden olmaktadır.
Varis Belirtileri Nelerdir?
Varis belirtileri arasında en önemlisi damarların genişlemesidir. Aynı zamanda bacakta uyuşukluk, ağrı, kaşıntı ve kramp gibi sorunlar da görülebilmektedir. Geceleri daha sık yaşanan bu sorunlar beraberinde cilt kalınlaşmasını da getirmektedir. Uzun vadede zararsız gibi görünen varis aslında birçok soruna neden olabilmektedir. Bu nedenle çok geç kalmadan tedavi edilmesi önem taşımaktadır. Ameliyatsız varis tedavisi yöntemleri en sık tercih edilen yöntemlerdir ve lazerle varis tedavisi veya köpük tedavisi en fazla tercih edilenleridir.
Variste Köpük Tedavisi
Varis toplardamarların genişlemesiyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Kişinin hayat kalitesini olumsuz derecede etkileyen varis aynı zamanda bacaklarda şişmeye, uyuşmaya ve ağrıya neden olmaktadır. Genellikle en sık kadınlarda görülen varis estetik açıdan da kadınların kaygı duymasına neden olmaktadır. Varis tedavisinde birçok yöntem bulunmaktadır. Bunlardan bazıları ameliyatlı yöntemler bazıları ise ameliyatsız yöntemlerdir. Varis tedavisinde en sık kullanılan ameliyatsız tedavi yöntemlerinden biri ise variste köpük tedavisi olarak kabul edilir.
Köpük tedavisinde varis bulunan damarın içine ince bir iğne yardımı ile girilmekte ve köpük adı verilen varis için üretilmiş olan ilaçla varis kapatılmaktadır. Kolay ve etkili bir yöntem olması nedeniyle çok fazla tercih edilen köpük tedavisinin etkisi de uzun sürmektedir. Aynı zamanda riski çok az olan bu tedavi yöntemi diğer yöntemlere oranla daha uzun süre etkinlik sağlamaktadır.
Köpük tedavisinin ardından varis damarları hemen kapansa da görüntünün iyileşmesi zaman almaktadır. Bu süre kişiden kişiye göre değişmektedir. Genellikle varisin ortadan kaybolması birkaç ay sürse de varisin büyüklüğü süreyi de etkilemektedir. Varis hastalığında köpük tedavisi kılcal varis, orta boy varis ve büyük varis tedavisinde kullanılmaktadır. Köpük tedavisi ile orta boy varisler tamamen giderilmektedir. Ancak bazı durumlarda tek seans yeterli olmayıp birden fazla seans gerekebilmektedir. Variste köpük tedavisi sonrası hastaların sabırlı olması gerekmektedir. Tedavinin etkisini göstermesi birkaç ay sürebildiği için tedavinin işe yaramadığı düşünülmemelidir.
Köpük tedavisi hamilelere, damar tıkanıklığı olanlara ve köpük tedavisinde kullanılan ilaca alerjisi olanlara uygulanmamaktadır. İşlem sırasında hastanın rahat etmesi açısından damar yolundan rahatlatıcı ilaçlar verilmekte ve ağrı hissetmemeleri sağlanmaktadır. Varis yoğunluğuna göre işlem 45 dakikaya kadar sürebilmektedir. Köpük tedavisinin ardından hasta hemen ayağa kalkıp günlük yaşantısına dönebildiği için çok konforlu bir tedavi yöntemidir.
Lazerle Varis Tedavisi
Lazerle varis tedavisi varis hastalığında en sık tercih edilen yöntemdir. Lazerle varis tedavisi tıbbi olarak endovenöz lazer ablasyonu olarak da adlandırılmaktadır. Lazerle varis tedavisinde genel anestezi gerekmemektedir. Bu anlamda oldukça avantajlı bir tedavi yöntemidir. Aynı zamanda ağrısız bir işlem olan lazerle varis tedavisinde bacaklarda çok minimal kesikler oluşturulmakta, ancak bu kesikler hiçbir şekilde dışarıdan fark edilmemektedir. Hastanede yatılması gerekmeyen bir tedavi olan lazerle varis tedavisi işleminin ardından hasta yürüyerek taburcu olabilmekte ve günlük yaşantısına geri dönebilmektedir.
Lazerle varis tedavisi söz konusu olduğunda ameliyattan çok daha avantajlı olduğu söylenebilir. Çünkü lazerle varis tedavisi ameliyattan daha etkili olmasının yanı sıra tekrar ihtimali de çok daha azdır. Lazerle varis tedavisinde tek bir damarın tedavisi 15 dakika sürmektedir. Damar sayısına göre işlem süresi de uzamaktadır.
Diğer Varis Tedavisi Yöntemleri
Varis tedavisinde lazer ve köpük tedavilerinin yanı sıra radyo frekans ve skleroterapi de kullanılmaktadır. Radyo frekans ile varis tedavisi, radyo dalgaları kullanılarak varislerin tedavi edilmesi işlemidir. Skleroterapi ise çok ince bir iğne ile varisler için üretilmiş olan bir ilacın enjekte edilmesi şeklinde uygulanan tedavi yöntemidir.