
Damarsal problemlerden biri olan varis, günümüzde çok sık ortaya çıkmaktadır. Ağrı, uyuşukluk hissinin dışında görüntü olarak da kendisini belli eden varis mutlaka doktor kontrolü gerektirmektedir.
Varis nedir?
Varis, toplardamarların cilt dokusu altında mavi- yeşil renkte, yanlara doğru büyüme göstermiş ve kıvrımlar yapmış biçimde görülmesidir. İlk etapta damarların genişlemesi nedeniyle şişlik gibi görülse dahi varis bulgularının çoğalmasıyla büyük damarlar meydana gelebilir. Daha ciddi durumlarda ise büyüyen bu damar paketlerinde çatlamaları meydana gelebilir. Varis görüldüğü ilk sene görüntü rahatsızlığı ile baş gösterse de asıl belirtiler belli bir süre geçtikten sonra ağrıya yol açar. Toplardamar yani venöz damarlardaki yetmezlik durumu görülürse eğer varisin bulunduğu bölgede şişme meydana gelir. Eğer ki varisli damarlarda pıhtı meydana gelirse (tromboflebit) bacaklarda zamanla artan ağrı, şişlik ve beraberinde kızarıklık oluşur.
Varis, kadınlarda erkeklere oranla çok daha sıkgörülür. Ayrıca yaşa bağlı da varis görülme sıklığında artış yaşanır.
Varis belirtileri nelerdir?
- Bacaklarda ortaya çıkan mavi mor renkli şişlikler,
- Ağrı,
- Bacaklarda ağırlık hissi,
- Bacaklarda ortaya çıkan şişlik,
- Bacaklarda uyuşukluk hissi,
- Kaşınma.
Varis türleri
Varisler damar özelliklerine göre çeşitlere ayrılır. Bu doğrultuda;
- Kılcal damar varisleri,
- Toplardamar varisleri,
- Retiküler varisler.
Kılcal damar varislerine aynı zamanda telenjiektazi adı da verilmektedir. Bu varisler çoğunlukla kılcal damarlarda meydana gelen çatlamalar sebebiyle meydana gelir. Dış bakıdan örümcek ağına benzerler. Sıklıkla gebelik döneminde ve hormon tedavisi olan kadınlarda görülür.
Toplardamar varisleri, diz bölgesinde ve ayak bileğinin çevresinde meydana gelen mavi, renkli varis türüdür.
Büyük toplardamar varisleri ise bacaktaki safen ven olarak adlandırılan büyük toplardamarın yetmezliği ile meydana gelir. Yeşil renklidir.
Varis tedavisi nasıl yapılır?
Varisli olan damarların cerrahi olarak alınması tedavide en yaygın olan uygulamadır. Ancak bu yöntem çok zahmetli ve de tedavi sürecinin çok uzun sürdüğü bir yöntem olduğu için günümüzde sıklıkla tercih edilmemektedir. Damar içerisine özel bir köpük maddesi enjekte edilerek damarın düzeltilmesi daha güncel ve daha kolay bir tedavidir. Fakat bu skleroterapi yönteminin nüks durumu bulunmaktadır.
Lazer yönteminde ise ilgili damar içerisine özel bir kateter yerleştirilerek gönderilen ışınla damar yakımı gerçekleştirilmektedir. Bu uygulama yalnızca lokal anestezi ile uygulanabildiğinden hasta hayatına hızlıca geri döner.
Varis oluşumundan korunma yöntemleri
- Düzenli ve ağır tempolu yürüyüş ya da yüzme,
- Uzun süre ayakta kalmamaya özen gösterme,
- İdeal kilonun üzerine çıkmamaya özen gösterme,
- Bacak bacak üzerine atmamaya çalışma,
- Dar kıyafet giymeme,
- Kabızlık durumuna özen gösterme,
- Bacak egzersizleri yapma,
- Pilates egzersizleri bacak varislerinde etkili bir şekilde kullanılmaktadır.
- Kaplıca benzeri sıcak sulardan uzak durmak,
- Varisli bölgeyi asla masajla ovmamak,
- Uzun süre oturduktan sonra mutlaka ufak ufak ayağa kalkıp dolaşmak.