
Varant Nedir? Varant Satın Almak için Ne Yapmak Gerekir?
Borsa şüphesiz riskin zirvede olduğu bir alan. Ancak kendi türü içerisinde riski iki katına çıkaran ve popüler olmasa da pek çok kişinin bu yönüyle merakını kazanan varant, tek bir seans süresinde paranızı ikiye katlayabilirken aynı zamanda tüm varlığınızı kaybetmenize de yola açabilen farklı bir yatırım aracıdır. Varantlar hakkındaki detayları aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz.
İçerdiği riskler nedeniyle ekstra bilgi araştırması gerektiren varantlar genel olarak riskini azaltmak adına uzun vadeli yatırımlarda tercih edilmektedirler.
Varant Nedir?
Döviz, hisse senedi ya da endeks gibi farklı yatırım varlıklarının belirli bir tarihin öncesinde ve belirli bir fiyat üzerinden alımı ya da satımı için kullanılan yatırım aracına varant adı verilir. Fiyatları değişiklik gösteren varantlar için belirlenmiş bir vade bitiş tarihi vardır ve bu tarihin öncesinde yatırımcılar alım satım yapmaktadırlar.
Döviz Yatırımları Hangi Piyasalarda Gerçekleştirilebilir? Döviz Yatırım Piyasaları yazımızla döviz üzerinden diğer yatırım seçeneklerinizi öğrenebilirsiniz.
Bu çerçevede varantlar alım ve satım türleri olarak ikiye ayrılır. Alım varantları hangi varlıkla ilişkilendirilmişse onun fiyatının artmasıyla artar, azalmasıyla azalır. Satım varantlarındaysa bu durumun tam tersi geçerli olup işlemini yaptığı varlıkla ters orantılı hareketleri olur.
Varant Fiyatları Neye Göre Değişir ?
Varant fiyatları üzerinde meydana gelen değişiklikler vadeye ve varlığa bağlı olmak üzere iki etmen üzerinden gerçekleşir. Varantın değeri, kaldığı vade ve eşleştirildiği yatırım varlığındaki artma ve azalmaya göre değerlenir ya da kaybedilir.
Vade unsuru nedeniyle yüksek risk içeren varantlara hakim olmak adına borsa nedir, borsa terimleri nelerdir gibi konulara ekstra bilgilerle hakim olmanız yatırım öncesinde kurtarıcı olmaktadır.
Varant Vade Sonunun Önemi Nedir ?
Vade mevzusu söz konusu varantlar olduğunda oldukça önem kazanmaktadır. Çünkü varantın değeri vade sonuna bağlı olarak artış ya da azalış gösterir. Varantın değerini vade sonuna kadar zarara düşürmüş ya da ne kar ne de zarar yaratmamışsa bu durumda varantın değeri sıfıra eşitlenecektir. Ayrıca bir örnekle açıklamak gerekirse varant vade sonu için bir ay kala değer 0.5 olduğunda vade bitimine 10 gün kala varant fiyatının azalacağı anlamına gelir. Yani varant ile yatırım yapmayı seçenler için vade önemli bir unsurdur.
Varantlar üzerinde işlem yapmak ilk seansta satış baskısı görürse alım varantının değeri sıfırı görebileceğinden, aynı baskı durumunda satış varantı da artış göstereceğinden dolayı oldukça risklidir.
Varant Kodları Ne Anlama Gelir?
Tıpkı hisse senetlerinde olduğu gibi varantlar için de türleri ifade eden kodlar mevcuttur. Varant kodları için örnek vermek gerekirse OZIAC; alım varantı, endeks üzerinden işlem gören ve İş Yatırım kurumu tarafından ihraç edildiğini ifade eden bir koddur.
Varant kodlarında ilk iki harf işleme giren varlığın türünü, üçüncü harf ihraç kurumunu son iki harf de alım mı yoksa satım varantı mı olduğunu göstermektedir.
Varantlar Nasıl Alınıp Satılır?
Eğer sizin de işlem yapmak için kullandığınız bir borsa hesabınız varsa varant işlemlerini de bu hesap üzerinden gerçekleştirebilir, tıpkı hisse senedinde yaptığınız gibi alım satım işlemlerini uygulayabilirsiniz.
Varant almak için farklı olarak uygulanması gereken tek adım, ihraç eden kurum üzerinden alımın ve satımın gerçekleştirilmesi şartıdır. Kurum, işlemleri kendisi karşılamakta ve devreye sokmaktadır.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.