1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Uyku Kalitesi Nedir? Kaliteli uyku için Yapılması Gerekenler
Uyku Kalitesi Nedir? Kaliteli uyku için Yapılması Gerekenler

Uyku Kalitesi Nedir? Kaliteli uyku için Yapılması Gerekenler

A+A-

Kaliteli uyku, kişinin sabah yataktan kalkarken zorlanmadığı, kendisini zinde hissetmesini sağlayacak olan uykudur. Hayat kalitesini doğrudan etkilediği için uyku kalitesi büyük bir öneme sahiptir. Bireyin kalitesiz uykuya sahip olması bağışıklık sistemini, ruhsal sağlığını olumsuz etkiler. Bu kadar geniş bir biçimde bedeni etkileyen bu durumun kısa süre içerisinde iyileştirilmeye gidilmesi gerekmektedir. Aksi taktirde sağlık sorunları ve psikolojik sorunların ortaya çıkması kaçınılmazdır.

Uyku Kalitesi Nedir? Kaliteli uyku için Yapılması Gerekenler

Uyku kalitesi nedir?

Uyku kalitesi, bireyin sabah yataktan kalkmada zorluk yaşamadığı, gün içerisinde sağlık sorunları haricinde uykusunun gelmediği ve günü rahat bir şekilde tamamlamasına yardımcı olan uyku düzenidir. İyi ve yeterli bir uyku süresi bireyden bireye göre farklılık göstermekle birlikte yaklaşık olarak 6 saati geçmelidir. Aynı zamanda uyunan saatlerin de mutlaka 22:00-03:00 saatlerini içine alması hormonal açıdan önemlidir. İnsan vücudu belirtilen bu saatlerde uyku esnasında hormon salgılamaktadır. Bu hormon Melatonin hormonu olup, insan sağlığı üzerinde ciddi etkileri bulunmaktadır.

Uyku kalitesinin sağlık için önemi

yeterli ve düzenli bir uyku uyumak kısa vadede günü,  uzun vadede ise sağlığı etkilemektedir. Kalitesiz bir uyku düzenine sahip olan bir birey çeşitli hastalıklara karşı daha savunmasız bir hale gelmektedir. Bu tarz bir hayatı olan bireylerde ;

  • Kalp-damar hastalıkları,
  • Depresyon,
  • sindirim sistemi problemleri,
  • Bağışıklık sisteminin çökmesi,
  • Hafıza kaybı- unutkanlık,
  • Ciltte görülen hızlı yaşlanma belirtileri.

Uyku Kalitesi Nedir? Kaliteli uyku için Yapılması Gerekenler

Uyku kalitesi, hayat kalitesini belirlemektedir.

Kaliteli uyku için neler yapılmalıdır?

Kaliteli bir uyku düzenine sahip olmak için yapılması gereken önemli ve kilit noktalar bulunmaktadır. Bunlar;

Her gün aynı saatte yatağa yatılmalıdır. Bu davranış haline getirildiği taktirde beden biyolojik saatini düzene sokar.

Gün içerisinde mutlaka egzersiz yapılmalıdır. Rahatlama ve esneme hareketlerini içerisinde barındıran yoga uygulaması ve pilates egzersizleri bu durum için çok uygundur.

akşam yemekleri hafif olmalı ve uyumadan evvel en az 4 saat önce yeme durdurulmalıdır.

Kafein içeren içeceklerin tüketiminden uzak durulmalıdır.

Yatak içerisinde elektronik aletlerin kullanılmaması gerekmektedir. Bu tür aletler yaymış oldukları ışınlar nedeniyle uykuya dalmada zorluk çıkartmaktadır.

yatak odasının ne çok soğuk ne çok sıcak olmasına dikkat edilmelidir. İdeal yatak odası derecesi 18-21 derece olarak belirlenmiştir.

Uyunacak olan odanın mutlaka karanlık olması gerekmektedir. Karanlık ortamlar melatonin hormonunun salgılanmasında etkilidir.

Alerjisi bulunmayan bireylerin yeşil çay, melisa çayı ve papatya çayı gibi uyku ve sakinlik getiren bitki çaylarını tüketmesi yararlı olacaktır. Özellikle yeşil çay çoğu insan üzerinde uyku düzenleyici olarak kullanılmaktadır.

Uyku kalitesi nasıl tedavisi edilir?

Uyku kalitesinin düzeltilebilmesinin en önemli adımı yanlış olan durum ve davranışların farkına varılmasıdır.  Belirlenen bu durumlar en kısa sürede düzeltilmeli ve uyku düzeninin yoluna sokulması için gerekli olan adımlara uyulmalıdır.

Uyku kalitesinin tedavi edilmesinde eğer ki birey uyuyamıyor, ruhsal durumunu iyi hissetmiyorsa bu durum daha fazla ilerlemeden hemen doktor muayenesinden geçilmelidir. Kaliteli bir uyku düzenini kazanmak için psikiyatr başta olmak üzere ilgili  ilgili branşlardaki uzmanlara görünülmesi gerekmektedir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.