
Uyku Apnesi Nedir? Çeşitleri, Nedeni, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Yetişkin bir birey günde ortalama 7 ila 9 saat arasında uyumalıdır. Araştırmalar bu saat aralığında uykunun vücuda olumlu etkileri olduğundan bahsetmektedir. Ayrıca uykunun verimliliği ve kaliteli olması önem taşımaktadır. Kalitesiz bir uyku, kişide konsantrasyon eksikliği, uyurgezerlik ve yorgunluk gibi problemlere neden olabilir.
Uyku REM ve NON-REM olarak iki evreden oluşmaktadır. İnsanlar uykuya dalarken bir nedenle bu evrelerin herhangi bir yerinde uyanır ise sabah kalktıklarında kendilerini çok yorgun, sinirli, stresli, mutsuz, hiç uyumamış ve huzursuz hissedebilirler.
Uyku Apnesi Nedir?
Uykuda en az 10 sn nefes alamama veya solunumun durmasına uyku apnesi denir. Horlamaya bağlı olarak gelişebilir. Gece boyunca kişi farkında olmadan birden fazla tekrarlanabilir. Bu esnada açık kalan üst solunum yolunu; bademcikler, dil kökü veya damak tıkar, akabinde hava yolunun tıkanması ve uyku apnesinin oluşması gelişir.
Kişi uyku apnesi esnasında solunum durana kadar horlar, sonrasında beyin nefes alamadığı için uyarılır ve bir homurdanma sonrasında yeniden nefes alma gerçekleşebilir. Bazı kişilerde kişi farkına varmadan hayatına devam edebildiği gibi bazı durumlar hayati tehlikeler doğurabilir.
Uyku Apnesi Çeşitleri
Uyku apnesinde 3 temel türden bahsedebiliriz. Bunlar;
Obstrüktif –Tıkayıcı Uyku Apnesi : Üst solunum yolu, yani hava yolunda tıkanıklık nedeniyle ortaya çıkar. Hastaların büyük bir çoğunluğunda tıkayıcı uyku apnesi türü görülür.
Santral-Merkezi Uyku Apnesi: Beyindeki solunum merkezine iletilmesi gereken işaretlerin iletilememesi nedeniyle oluşur.
Mikst-Birleşik Uyku Apnesi: Yukarıda saydığımız iki çeşit apne türünün aynı anda görülmesidir.
Ayrıca bu hastalığın çok ileri seviyede olan hastalarına CPAP adı verilen pozitif hava basıncı uygulanır. CPAP cihazı hastanın gece boyunca solunum yollarını açık tutmaktadır. Bu sayede hasta diğer insanlar gibi sağlıklı bir şekilde uykusunu almış olur. Doktorun tavsiye ettiği süre ile kullanılan cihazlar sayesinde bir süre sonra iyileşme sağlanır. Bu cihazı kullanmak hasta için ilk etapta çok zor gözükse de kısa bir süre sonra alışılacaktır.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.