Sağlık

Üreter Taşı Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Üreter Taşı, idrar kanalına girmiş olan böbrek taşı olarak bilinmekte ve böbrek içerisinde yer alan taşın idrar yoluna düşmesi yoluyla gerçekleşir. Böbrek içerisinde bulunan bu taşlar her zaman aynı noktada bulunmayıp hareket halinde olabilir. Bu yer değiştirmenin sonucunda taş bahsi geçen idrar kanalına girerek üreter taşı adını almaktadır. İdrar yolunda taş bulunan bireylerin bir takım belirgin şikayetleri bulunmaktadır. Bunların en bilinenleri idrar çıkışında zorlanma, idrarda kan, şiddetli ağrı ve acı görülebilmektedir. Üreter taşları tek böbrek içinden düşebildiği gibi iki böbrek kanalından da düşebilmektedir.

Üreter taşı neden oluşur?

Bu üreter taşı en eski çağlardan bu yana görülebilen en eski hastalıklardan bir tanesidir. Fakat son yıllarda nedeni tam olarak açıklanamayan bir sebeple birlikte üreter taşları genetik yatkınlık, sıvı tüketiminin az olması haricinde üreter kanalının dar olması da bu duruma yol açabilmektedir.

Üreter Taşı Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Üreter Taşı Belirtileri Hakkında Bilinmesi Gerekenler?

Üreter taşları belirgin bir bulgu vermeden meydana gelebileceği gibi bazı durumlarda ciddi belirtiler de gösterebilmektedir. En fazla görülen üreter taşı bulgusu ise yan taraflarda ağrı ya da karın bölgesi ile kasıklarda görülen ağrılarıdır. Bu ağrı tipi bazı durumlarda çok ciddi boyutlara varırken bazı durumlar da ise hiç ağrı belirtisi göstermeyebilir. İdrarda görülen kan miktarı da gözle görülebilecek ciddiyette olabileceği gibi bazen de yalnızca mikroskobik açıdan incelemede esnasında görülebilir. Hastalarda aynı zamanda bulantı, kusma haricinde idrar yapmada da ciddi şekilde zorluk görülebilir.

Üreter Taşı Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Üreter Taşı Tedavisinin Yöntemleri Nelerdir?

Üreter taşlarının çoğu doğrudan doğruya kendiliğinden düşme eğilimindedirler. Bütün idrar yolu taşlarının aşağı yukarı % 70-80’i bizzat kendiliğinden ya da ilaç tedavisi kullanılarak düşmektedir. Taşın idrar kanalıyla atılmasını etkileyen en ciddi faktör ise taşın sahip olduğu boyuttur. 5 mm’nin altında bir boyuta sahip olan taşlar kendiliğinden olacak bir şekilde düşmektedir. Taşların sahip olduğu şekli ya da idrar yolunda bulunduğu konumu da düşmeyi doğrudan etkiler. Üreter taşlarının tedavisinde ise kendiliğinden düşme, taş kırma, endoskopik yöntem ya da açık cerrahi yöntemleri duruma göre tercih edilmektedir. Bu tedavi yöntemlerinden hangisi ya da hangilerinin seçileceği ise taşın sahip olduğu büyüklüğe, taşın bulunduğu yere, idrar kanalları haricinde böbreklerin sağlık durumuna göre değişmektedir.

Üreter Taşı Önlenebilir mi?

Taş oluşumu belli bir süre geçtikten sonra kendisini tekrarlayabileceği için taş oluşumunun önlenmesinde yardımcı belli başlı noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir. Bunlar;

  1. Yeterli su alımının sağlanması sağlanmalıdır. Su alımının azlığına bağlı olarak meydana gelen dehidrasyon durumunun insan sağlığı üzerinde ortaya çıkarttığı olumsuzluklar hakkında bilgi sahibi olmak için “Dehidrasyon Nedir?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
  2. Tuz tüketiminin azaltılması sağlanmalı,
  3. Kalsiyum alımının miktarına dikkat edilmeli,
  4. Antasit kullanımı, D vitamini alımına dikkat edilmeli,
  5. Hayvansal gıdaların alımı sınırlandırılmalıdır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu