
Üniversitede Ders Seçimi: Nasıl Olur, Nelere Dikkat Edilir?
Üniversiteye yeni başlayacak olan öğrencileri hayatlarında pek çok farklılık bekliyor. Bu dönem hem zorlu, hem de bir o kadar keyifli geçerken atılacak yeni adımlar var. Sınavlar, üniversite tercihi, kayıt dönemi geride kaldıktan sonra sıra geliyor ders seçim zamanına. Peki üniversitede ders seçimi nasıl yapılır? Üniversitede ders seçerken nelere dikkat etmeli?
Tüm bu sorular biraz kafa karıştırıcı ve bazen de göz korkutucu olabiliyor. Fakat belli başlı püf noktalarına dikkat ederek üniversite ders seçim dönemini kolaylıkla atlatabilirsiniz.
Üniversitede Nasıl Ders Seçilir?
Lisede bildiğiniz gibi belli bir müfredat programı bulunuyor ve bu Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirleniyor. Orta öğretimde dersler sabit şekilde öğrencilere sunulurken, üniversiteler ise Milli Eğitim Bakanlığı’ndan özerk kurumlar olduğu için hepsi kendine has derslere sahip. Elbette aynı bölümlerin dersleri birbirine büyük ölçüde benziyor fakat seçmeli dersler, mesleki seçmeli dersler ve bunların işleniş tarzları değişiyor.
Üniversiteler başlamadan, genellikle kısa bir süre önce ders seçim haftası denilen dönem başlar. Bu hafta boyunca ders seçimleri yapılır ve danışman hocalar tarafından onaylanmaları beklenir. Genellikle üst sınıf öğrenciler ders seçimine erken başlarken süreleri daha çok olur. Birinci sınıf üniversite öğrencileri ise ders seçimini Cuma günü, haftanın son gününde gerçekleştirirler.
Üniversite web sitelerinin ders seçim sayfası bulunurken, buraya T.C. kimlik numaranız ve okul tarafından size verilen parolayla giriş yaparsınız. Karşınıza pek çok bölüm dersi ve bunların hangi sınıfta oldukları çıkar. Hangi dersleri net şekilde seçeceğinizi öğrenmek için bölüm katalogunuza bakmalı ve bunları kararlaştırmalısınız.
Üniversitede Ders Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
- Zorunlu olarak geçen dersleri mezun olabilmek için almak mecburiyetindesiniz. Her sınıfta belli zorunlu dersler olur ve bunların başarıyla geçilmesi şarttır.
- Her dönem alabileceğin minimum ve maksimum kredi oranı vardır. Üniversite bittiğinde toplam kredin hesaplanır ve gereken miktarı aşıyorsa mezun olabilirsin. Ayrıca her dersin farklı farklı kredi puanları vardır.
- Ders seçimi sürecinde okul tarafından size bölümünüzden bir danışman hoca atanır. Danışman hocalar birden fazla öğrenciyle ilgilenir, en çok da ders seçim dönemlerinde yardımcı olurlar. Dolayısyla seçimler başladığı zaman tavsiyemiz üniversitenizin olduğu şehirde yaşıyor oluşunuzdur. Bu süreçte aklınıza takılanları danışman hocanıza giderek bizzat danışabilirsiniz.
- Üniversitenin birinci sınıfında çoğu zaman seçmeli ders değil, sadece zorunlu dersler alınır. Fakat ilerleyen dönemlerde seçmeli dersler de başlar ve bu şekilde gereken toplam kredi sağlanır. Seçmeli ders alırken dikkat etmeniz gereken şey ilgi alanlarınıza uyup uymadığıdır. Zorunlu derslerin yanında sizi zorlamayacak dersleri seçmelisiniz. Bu yüzden de tavsiyemiz şu; sadece kredi puanı doldurmak için ders seçmeyin.
- Peki üniversitede seçilen ders bırakılır mı? Okul başladıktan sonra Ekle-Sil haftası olarak da bilinen bir hafta olur. Bu hafta dersler yoğun şekilde işlenmez ve genellikle öğrenci-hoca tanışması şeklinde geçer. Ekle-Sil haftasında derslere girerek içeriği hakkında ayrıntılı bilgi alabilir, devam etmek istemediklerinizi okul öğrenci işlerine giderek bırakabilirsiniz.
Üniversitede Ders Türleri
Daha önce söylediğimiz gibi üniversitede farklı ders türleri vardır ve bunların hepsi farklı kredi puanlarına sahiptir.
Zorunlu Dersler: Zorunlu dersler okuldan mezun olabilmek için vermeniz gereken derslerdir. Genellikle en çok kredi puanına bunlar sahiptir.
Mesleki Seçmeli Dersler: Branşınıa göre belli oranda mesleki seçmeli ders de tamamlamanız istenir. Genellikle ikinci sınıfta başlarlar.
Yabancı Dilde Dersler: Bazı bölümler yüzde 30, yüzde 60 ya da tamamen İngilizce (veya farklı bir yabancı dil) olarak eğitim verir. Bölüm belli oranda İngilizce’yse, sizin de o kadar İngilizce ders almanız gerekir. Bu size kredi miktarı olarak verilir. Örneğin toplam 100 İngilizce kredili derse ihtiyacınız varsa, mezun olmak için bu kadarını doldurmanız gerekir.
Seçmeli Dersler: Seçmeli dersler öğrenciler tarafından genellikle kredi puanı doldurmak için ilgi alanlarına göre tercih edilir. Seçmeli dersler kendi bölümünüz dışında farklı bölümlerden ya da aynı fakültedeki başka bir bölümden de alınabilir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.