
Öğrencilerin tüm yaşamının kaderini belirleyen üniversite sınavı, şimdi adıyla YKS yani Yükseköğretim Kurumları Sınavı milyonlarca öğrencinin heyecanıyla başlıyor ve bitiyor. Sınav sona erip, sonuçlar açıklandıktan sonra öğrenciler başarı puanlarına göre Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından belirlenen ÖSYS (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi) kılavuzu üzerinden üniversite tercihlerini yapıyor. Daha sonra açıklanan yerleştirme sonuçları ile kazandığı üniversiteye kaydını yaptıran yeni üniversite öğrencileri, burada gördüğü örgün eğitimden memnun kalmaması ya da farklı nedenlerden kaynaklı olarak bir sonraki yıl yapılacak
’ ye yeniden girerek, farklı bir puan alıp, başka bir üniversite veya bölümü kazanabiliyor. Bu durumda öğrencilerin mevcut durumda okudukları üniversite kayıtlarının ne olacağı en çok merak edilen sorular arasında yer alıyor. Yani üniversite okurken üniversite kazanma durumunda ne yapılması gerektiği öğrenciler arasında genel olarak yeterli bilgi bulunmamasından dolayı sürekli olarak karmaşıklığa neden oluyor.
Üniversite Okurken Başka Üniversite Kazanılırsa Ne Yapılır?
Okuduğu bölüm ya da üniversiteden memnun kalmaması veya daha farklı bir nedenden dolayı yeniden YKS’ ye girerek başka bir üniversite ya da bölümü kazanan öğrencilerin durumu her zaman tartışmalı olmuştur. Ancak Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından bu konuya ilişkin olarak mevzuatta yer alan kurallara dair açıklama getirilmiştir. Bu çerçevede de üniversite okurken üniversite kazanma halinde öğrencilerin sahip oldukları hakların neler olduğu açık şekilde belirtilmiştir.
Öncelikli olarak bir üniversitede kaçıncı sınıfta olduğu fark etmeksizin eğitim alan bir üniversite öğrencisinin başka üniversiteyi kazanması halinde ikisine birden kayıt yaptırabilme ve ikisinde birden okuyabilme hakkı bulunmuyor. Yani bu durumda öğrencinin iki üniversiteden birisinde karar kılması gerekiyor. Çünkü YÖK mevzuatına göre bir yükseköğretim düzeyinde bir örgün lisans eğitimi gören öğrencinin başka bir lisans programına kayıt yaptırabilmesi mümkün değildir. Yani örneğin bir üniversitede Felsefe bölümünde eğitim gören bir öğrencinin, başka bir yükseköğretim kurumunda ya da aynı üniversitede örgün bir lisans programını kazanması durumunda dahi kayıt yaptıramaz.
Üniversitede örgün bir lisans programında eğitim görürken, farklı ya da aynı üniversitede başka bir örgün lisans programının kazanılması durumunda öğrencilerin ya önceki üniversite kaydını sildirme yapması ya da yeni kazandığı üniversiteye kayıt yaptırmaması gerekmektedir. Ancak öğrencilerin okudukları üniversitedeki öğrenci kaydını sildirmeleri ve yeni kazandığı diğer üniversiteye kayıt yaptırması durumunda ilerleyen dönemde eski okuluna geri dönme imkanı bulunmaz. Çünkü üniversite kayıtlarının sildirilmesi af kapsamında geri dönme hakkını tamamıyla ortadan kaldırır.
[su_button url=”https://www.aktuelbilgiler.com/ogrenciye-kredi-karti-veren-bankalar/” target=”blank” style=”flat” background=”#fdd6db” color=”#ea3640″ size=”6″ wide=”yes” icon=”icon: paper-plane-o” icon_color=”#ea3640″]Öğrenciye Kredi Kartı Veren Bankalar Hangileri? Adlı Konumuzu Okudunuz mu?[/su_button]Bu gibi nedenlerden dolayı yeni bir üniversite kazanan, hali hazırda başka bir üniversitede eğitimini sürdüren öğrencilerin hangisini tercih edeceği konusunda iyi şekilde karar vermesi gerekir. Çünkü bu karar sadece eğitim hayatını değil, eğitim ardından başlayacak iş yaşantısını da doğrudan etkileyecektir. Eski üniversitesinden kaydını sildiren öğrenciler, yine gerekli evrakları hazırlayarak yeni üniversiteye kaydını yaptırabilir. Bu süreçte genellikle büyük bir problem olabilen lise diplomasının bulunamaması halinde ise okunan liseye başvurarak diplomaya ilişkin soğuk damgalı bir belge alınabilir.
Program Seviyesi Farklı Olmalı
YÖK tarafından açıklanan mevzuata göre üniversite öğrencisinin başka üniversiteyi kazanması durumunda her ikisini birden okuyabilmesi için birinin lisans programı, diğerinin de önlisans programı olması gerekir. Yani bir üniversitenin lisans programında bulunan Felsefe bölümünde okurken, aynı üniversitedeki ya da farklı bir üniversitedeki ön lisans programını kazanması durumunda kayıt yaptırarak, ikisini birden okuyabilir. Üstelik ikisinin de örgün olması bu aşamada sorun teşkil etmez.
Aynı şekilde üniversite okurken üniversite kazanma durumunda örgün lisans programında eğitim alınırken, aynı anda farklı ya da aynı üniversitenin açık öğretim lisans ya da ön lisans programlarında beraber eğitim alabilme imkanı bulunuyor.