1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. TYT ve YKS sistemi ile ne değişti
TYT ve YKS sistemi ile ne değişti

TYT ve YKS sistemi ile ne değişti

A+A-

TYT ve YKS sistemi ile ne değişti

Üniversiteye giriş sınavı ülkemizde uzun yıllardır tartışılan konulardan bir tanesi olmuş durumda. Eğitim sisteminin değiştirilmesini yeniliklere ve farklılıklara karşı değiliz elbette ancak bu kadar öğrenciyi strese sokmak ve her 3,4 yılda bir sistem değiştirmek gerçekten öğrenciler için büyük psikolojik tahribatlara sebep olabildiğini de dikkate almak gerekmektedir. Öğrenciler yani gençler bizim geleceğimizdir, geleceğin başbakanları, cumhurbaşkanları ve bakanlarıdır. Bu gençleri zora sokarak stres altına alarak elimize ne yazık ki pek bir şey geçmemektedir. Bu yüzden eğitim sistemindeki değişiklikler umuyoruz ki son olur ve aranılan kan bulunmuştur.

Lise son sınıfa giden her öğrenci biliyorsunuz ki üniversite sınavlarına girerek aldıkları puan dahilinde üniversitelere yerleşmekte ve eğitim hayatlarına devam etmektedirler. Eski sistem ile şimdiki sistem arasındaki en temel farklılıklar nelerdir yazıda bunları inceledik.

YGS ve LYS olan üniversitelere giriş sınavı 2018 yılından itibaren yerini TYT ve YKS ye bıraktı. Buna göre üniversiteye hazırlanan öğrenciler 2018 yılında yapılacak olan üniversiteye giriş sınavını TYT ve YKS ye girerek rakipleriyle yarışacak.

En çok merak edilen konulardan birisi eski sistem ile yeni sistem arasındaki fark nedir? Ne değişti ve bu değişiklik gerekli miydi? Gibi sorular öğrenciler tarafından sıkça sorulan sorular arasında yer almaktadır. Arkadaşlar öncelikle bu sınavda Türkçe tarafında ne değişti diye bakacak olursak pek  önemli bir değişikliğin olmadığını görüyoruz. Edebiyat bölümünde dil bilgisi sorularının fazlalaştığını söyleyebiliriz. Bunun dışında matematik sorularının daha çok ALES formatına dönüldüğünü söyleyebiliriz. Artık öğrencilerden formül istenmeyecek yani soru zaten bize formülünü de verecek, bizler öğrenci olarak sadece formülü uygulama kabiliyetimizi göstereceğiz. Bu da aslında öğrenci için büyük bir avantaj gibi görünüyor.

ÖSYM nin TYT ve YKS için yayınlamış olduğu örnek soru formatlarındaki soruların nispeten kolay olduğunu rahat şekilde görebilmekteyiz. YGS ve LYS sınavlarındaki sorularla ÖSYM’nin örnek olarak yayınladığı TYT ve YKS sorularının kıyaslandığında yeni sistem sorularının daha kolay olduğunu rahat şekilde görebilmekteyiz. Ancak bu yeni sistem ile birlikte öğrencilerin pek çoğu strese düşmüş durumda. Strese düşen arkadaşlar için konular değişmedi bu yüzden rahat olmalarını tavsiye edebilirim. Çünkü sizler konulara hakim olduğunu sürece zaten sınavı bir şekilde yaparsınız, önemli olan konulara hakim olmak.

Yeni sistem ile birlikte soru sayısı azaldı dedik, matematik sorularının daha da uzun olduğunu rahat şekilde söyleyebiliriz kimi öğrenci bu durumu zor olduğu şekilde nitelerken bazıları ise kolay olduğunu söylemekte. Sorular uzun olabilir arkadaşlar sorudan korkmamalısınız, sorudan korkarsanız asla yapamayacağınızı bilmelisiniz.

Sorulardan korkmadan üstüne giderek soruyu çözmeye çalışın böylece soruyu kısa sürede yapabileceksiniz.

Eskiden YGS sınavında belli bir baraj vardı bu baraj puanını geçen adaylar sadece LYS sınavına girebiliyordu.  TYT sınavında da aslında benzer bir durum mevcut. Buna göre öğrenciler TYT sınavından belli bir puan aldığı kanaatini yani barajı geçtiği kanaatini getiriyorsa diğer oturum yani YKS sınavına girebilir. Bu demek oluyor ki YGS sınavında barajı geçemeyen adayları sistem otomatikman LYS ye kabul etmezken TYT sınavında ise bu biraz daha esnek bırakılmıştır.

Sonuç olarak arkadaşlar sınav sisteminde köklü bir değişiklik yapıldığı söylenemez evet ufak tefek değişiklikler ve makyajlamalar yapılmıştır ancak bu büyük bir değişiklik demek değildir bu yüzden sizler öncelikle konulara yönelin sınav sistemini ikinci planda bırakın, konuları öğrenin zaten o zaman her türlü başaracaksıınz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.