Eğitim

TYT ve YKS Nedir

TYT ve YKS hakkında kısaca bilgi

Üniversiteye girmek için birbiri ile kıyasıya yarışan ve bir yıl, iki yıl hiç durmadan hayallerine ulaşmak için bu sınavlara çalışan öğrenciler için kötü bir haberimiz var 2018 yılından itibaren YGS ve LYS sınavlarının yerini TYT ve YKS sınavları alacak. Üniversite hedefi kuran öğrenciler artık TYT ve YKS sınavlarına girerek rakipleri ile kıyasıya yarışacak.

TYT ve YKS sınavları 2018 yılından itibaren üniversiteye girecek olan öğrencilere uygulanacak olan sınavdır. Temel Yetenek Sınavı ve Yükseköğretim Kurumları Sınavı olarak iki farklı oturumda yapılacak olan sınava yine bu bir milyonu geçik üniversite hayali kuran öğrenci girecek.

Üniversiteye giriş sınavının değiştirilmesindeki temel sebep nedir bilmiyoruz, eğitim kalitesini arttırmak olabilir soru sayısını azaltmak olabilir her şey olabilir ancak tek bildiğimiz bir şey var bizler konu çalışmalı konuları öğrenmeli tabiri caizse yalayıp yutmalıyız böylece YKS değil TGS bile olsa adı hiç önemi olmaz, neticede konular aynı, bizim konulara odaklanmamız lazım sınava değil.

Maalesef yıllardır öğrencilerin yaptığı yanlışlardan bir tanesi hep sınavlar odaklanıldı ve sınav için çalışıldı bu büyük yanlıştır. Biz öğrenmek için çalışmalıyız, konuları öğrenmeliyiz, kavramalıyız o zaman sınavının adının ne olduğunun hiçbir önemi kalmayacak ve sınavdan her türlü başarı ile ayrılacağız.

Ancak temelde eğitim kalitesini arttırmak için belki de bilinçli olarak bu hareket yapılıyor da olabilir. Yani öğrencilere sınavlara değil de konulara odaklanmalarını sağlamak için belki de 4,5 yılda bir sınavın ismi değiştiriliyor bu konuda net bir şey söylemek ve çıkarımda bulunmak oldukça güç. Tek ve doğru bilinen şey konulara odaklanmak olacaktır.

Eski YGS ve LYS  ile TYT-YKS arasındaki farklar

TYT ve YKS sınavlarının eski sistem olan YGS ve LYS sınavlarından farkı soru sayılarının azalmış olması ve dil bilgisi sorularının yine eski sisteme göre daha fazla çıkacak olması ve yine matematik sorularında yapılan birtakım değişiklikler.  TYT ve YKS sınavlarını eski sistemden ayıran en temel farklar arasında bulunmaktadır.

Yeni sistemin puan katsayılarının nasıl olacağı konusunda elimizde bir veri yoktur, ancak ÖSYM nin yayınlamış olduğu örnek sorulara bakarak bu konuda sınırlı şekilde bir çıkarım yapabildik. Sınavdan sonra yerleştirme sonuçları açıklandığında daha net açıklama yapmak daha mümkün olacaktır.

Ne olursa olsun yeni eski demeden sistemlere alışmak durumundayız, sınavlara değil konulara odaklandığımızda aslında bu sorunlar da ortaya çıkmayacaktır. Bizim için esas olan şey konulardır, konuları kavradığımızda sınavların ismi ve formatı pek de bizi ilgilendirmeyecektir. Elbette ki sınav formatının da başarıdaki etkisi mevcuttur ancak büyük oranda değildir. Sınavlara çalışmaktan kaçan bireylerin bu sistem değişiklikleri sayesinde arkasına sığınacakları bir bahane olmuş sadece. Sistem değişiklikleri bunun dışında konuları çalışan öğrencileri etkilemeyecektir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu