
Mevsiminde kurulan turşuların sene boyunca afiyetle sofraları şenlendirdiğini ve yemekler için mükemmel bir lezzet eşi olduğunu biliyoruz. Severek yediğimiz turşuları hazırlarken dikkat edilecek yalnızca birkaç küçük püf noktası sayesinde sene boyunca taze turşular yemek mümkün olabiliyor. İlk günkü lezzetini koruması için turşu yapımı püf noktaları hakkındaki detayları aşağıdaki yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Turşu Bozulur mu?
Sirke, tuz ve limonla başlayan lezzet serüveni, birçok kişi için sene boyunca sofraları tadına doyulmaz kılmaktadır. Bu nedenle pek çok kişi turşu nasıl yapılır sorusunu öğrenmeye çalışmakta ancak leziz turşular yapmak kadar onların tazeliğini korumak da önem arz etmektedir.
Merak edilen bir konu da turşu bozulur mu sorusu üzerine olmakla birlikte ne yazık ki oldukça dayanıklı olmasına rağmen turşunun bozulabildiği bilinmeli ve saklama koşulları buna göre oluşturulmalıdır.
Tıpkı yiyeceklerin küflenmesini önlemenin yolları olduğu gibi turşuların bozulmasını önlemek için alınabilecek önlemler bulunmakta ve bu şekilde büyük emekle kurulan turşuların daha uzun süre tadına doyulabilmektedir.
Turşuların Bozulmasının Nedenleri Nelerdir?
Turşu yapımında uzun süre dayanıklılık için ilk dikkat edilmesi gereken kural tuz dengesi olacaktır Malzemelerin uzun süre dayanabilmesi adına daha fazla tuza ihtiyacı olmakta ancak tuzun dengesi iyi sağlanamadığı takdirde fazla tuzla birlikte şişmeler ve bozulmalar meydana gelecektir. Tuzun az konmasıysa yine yumuşamalara ancak sebzenin iyi korunamadığı için bozulduğundan dolayı büzüşmesine de yol açacaktır. Yumuşayan turşuların üzerinde küf benzeri beyaz bir katman oluşmakta, bu şekilde turşunun bozulduğu anlaşılmaktadır.
Turşunun bozulduğu nasıl anlaşılır sorusunu yanıtlandığına göre ikinci madde olan saklama koşullarına gelinmelidir. Turşu suyu üzerinde sarı ya da beyaz katmanlar oluşması hem tuz hem sirke eksikliğine işaret edebilir. Ancak bilinmesi gereken bu denge iyi sağlanmış olsa dahi aynı katmanların ve turşu suyunun renginde değişimlerin bir diğer önemli nedeninin de oda sıcaklığı olduğu bilinmelidir.
Oda sıcaklığındaki dengesizlikler, turşunun güneş ışığına maruz kalması gibi nedenler turşu suyunda beyazlama ve bulanma yaratır.
Turşuların Bozulması Nasıl Önlenir?
Bozulan turşuları kurtarabilmek ya da turşuların daha uzun süre dayanmasını sağlamak için malzemeleri doğru seçerek işe başlamak gereklidir. Bu sayede Dukan diyeti gibi pek çok beslenme programında da tavsiye edilen ve sayısız faydası bulunan turşuların gerçekten yararı görülebilir.
Öncelikle turşu malzemelerini mümkün olduğunca taze seçmeli, tuz eklendiği için daha uzun süre dayanacak olmalarına güvenilmemelidir. Turşuların ömrünü uzatmak için oldukça etkili olduğu görülen diğer yöntemlerse şu şekildedir:
- Normal tuz yerine kaya tuzu kullanmak
- Tariflerde belirtilen tuz ve sirke oranlarına sadık kalarak fazladan eklemeler yapmamak
- Turşu içerisine aroma veren limon, defne yaprağı gibi malzemeler eklemek
- Turşu içerisine kurma aşamasında nohut ve elma eklemek
- Turşunun üzerine küflenmeyi geciktirmesi için ağırlık koymak
- Kavanozların yeniyse steril edilmesi
- Kavanozların ağzını sıkıca kapamak ve ters çevirerek koymak