Sağlık

Tüp Bebek Tedavisiyle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Tüp bebek tedavisi, özel bir tedavi sürecine sahiptir. Tüp bebek tedavisi hakkında sıkça sorulan soruların cevaplarını sizin için derledik ve kafanızdaki soru işaretleri bir miktar gidermeyi amaçladık. Ancak net ve kesin cevaplar için doktorunuzla görüşmeyi unutmayın. Tüp bebek için detaylı bilgiler için

tıklayın

. İşte tüp bebek tedavisi hakkında sıkça sorulan sorular ve cevapları…

  1. Tüp bebek tedavisinde cinsel ilişki sakıncalı mıdır?

Tüp bebek tedavisi sırasında belli zaman aralıklarında cinsel ilişkide bulunmak bir sakınca içermemektedir. Fakat tüp bebeğin gelişiminin hızlanması için ilaç tedavisi gören yumurta keseleri belli bir boyutun üstüne ulaştığında cinsel birliktelik yasak olmaktadır. Ancak sperm örneği alma işleminden en az iki ya da yedi gün öncesinde baba adayı cinsel perhize girmelidir.

Tüp Bebek Tedavisiyle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

  1. Tüp bebek tedavisinde dış gebelik mümkün müdür?

Tüp bebek tedavisinde embriyo transferinin ardından gebelik testi yapılmaktadır. Bu testle birlikte kandaki gebelik hormonu ölçülmektedir ve sonuç net olarak öğrenilmektedir. Yaklaşık iki katlık bir artış sağlıklı bir gebelik işaretidir. Belli bir seviyeye ulaşan hormon ultrason muayenesine alınır. Muayenede gebelik kesesi adı verilen yapı görülmemişse gebelik testi tekrarlanır ancak bu risk %1’den azdır.

  1. Tüp bebek tedavisi genetik tarama herkese önerilir mi?

Tüp bebek tedavisinde yapılan embriyo genetik taraması ile kromozom bozuklukları ya da yapısal farklılıklar incelenir. Genetik olarak bozuk olan embriyolar elenmektedir böylelikle gebelik şansının oranı artar. Bu nedenle test uzmanlarca önerilmektedir.

  1. Tüp bebek tedavisi kaç kez tekrarlanabilir?

Tüp bebek tedavisi oldukça başarılı sonuçlar veren bir yöntemdir. Gelişen teknoloji sayesinde başarı oranı çok yüksek olsa da %100’lük bir başarı oranı mümkün olmamaktadır. Tüp bebek tedavisinde sayısal olarak herhangi bir sıkıntı bulunmamaktadır. Psikolojik olarak tekrar denemeye hazır olan çiftler başarılı bir sonuca ulaşana kadar işlemi tekrarlayabilir.

  1. Tüp bebek tedavisinde embriyo transferi için uygun zaman nedir?

Tüp bebek tedavisindeki en önemli dönemlerden biri embriyo gelişimidir. Transfer günü tedavi protokolüne, yumurta sayısına veya sperm kalitesine göre değişiklik göstermektedir. Ancak çoğunlukla yumurtanın toplanmasının sonrasında 4., 5. ve 6. günlerde transfer uygundur.

  1. Erkek birey sperm vermekte zorlanıyorsa ne önerilir?

Örnek alma işlemi özel ve rahat odalarda alınmaktadır. Ancak bazı durumlarda erkek birey stresten dolayı zorlanabilir. Örneğin ereksiyon problemi varsa buna uygun ilaçlarla destek sağlanır. Ancak hiçbir yol işe yaramazsa cerrahi yöntemlerle örnek alınmaktadır.

Tüp Bebek Tedavisiyle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

  1. Sperm sayısı yaşa bağlı mıdır?

Erkekler her yaşta sperm üretebilir. Ancak ilerleyen yaş sperm kalitesini düşürür. 55 yaş ve üzerindeki erkeklerde sperm hareketliliği azalır ve DNA’sında çeşitli bozulmalar olur.

  1. Erkek bireyin spermi olmaması durumunda ne yapılır?

Menide sperm görülmemesi tıp dilinde azospermi olarak adlandırılır. Sperm taşıyan kanalların tıkalı olması sonucunda görülen azospermi, doğuştan ya da sonradan oluşabilir. Bu durumda öncelikle azosperminin nedeni ve tedavisi araştırılmalıdır. Çeşitli tetkikler sonucu bu soruya cevap verilebilir.

  1. Anne ve babada olan bir genetik sorun çocukta da görülür mü?

Doğacak olan çocuğunun kromozomlarının yarısı anneden yarısı da babadan geçmektedir. Bu nedenle sorunların bir kısmı bebekte de görülebilir. Fakat tüp bebek tedavisinde en sağlıklı embriyolar seçilmektedir.

  1. Tüp bebek tedavisinde başarı oranı nelere bağlıdır?
  • Çiftin genel sağlık durumu ve ilaçları
  • Çiftin üreme sorunları
  • Üreme hücresi sayısı, kalitesi, hormon testleri, rahim bulguları…
  • Çiftin yaşları
  • Embriyo kalitesi ve sayısı
  • İmmun sistemi bozuklukları
  • Tedavi merkezinin donanımsal ve teknik başarısı.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu