
Televizyon dizilerinin hayatımızda bu kadar yer etmesinin belki de tek avantajlı yanı özellikle yeni nesiller için usta oyuncuları keşfetme şansını yakalama imkanını sağlamasıdır. Tiyatroya, sinemaya bütün bir ömrünü adamış oyuncular, sağlam bir prodüksiyonla ekranda görünmeye başlayınca kıymete biner ve o dizide oynadığı rolle anılmaya başlar.
Bu durumun en önemli örneklerinden biri de şüphesiz Tuncel Kurtiz. Birçok kişi onu Ezel dizisinin olarak tanısa da elli iki yıllık bir sahne ve beyazperde deneyimi olan Tuncel Kurtiz yaşam boyu sanat ödüllerini en çok hak eden isimlerin başında geliyor.
İlk İşi İETT’de Işık Kontrolörlüğüydü
İzmit’in Bahçecik ilçesinde 1 Şubat 1936 tarihinde dünyaya gelen Tuncel Kurtiz babasının bürokrat olması sebebiyle birçok şehir değişirdi. Üniversitede bir süre hukuk eğitimi aldıktan sonra İngiliz filolojisi, felsefe, psikoloji ve sanat tarihi bölümlerinde okudu ancak hiçbirinden mezun olamadı. ‘Emek kavgasına’ ilk girişi İETT’de ışık kontrolörlüğüyle oldu.
Bir programda kendi ağzıyla tiyatroya elinde kitaplarıyla geldiğini söyleyen usta oyuncu ilk kez 1958 yılında Haldun Dormen tiyatrosuyla sahne tozunu yutmaya başladı. Yurtiçinde ve başta ABD, İsveç, Hollanda, Almanya olmak üzere birçok ülkede tiyatro sahnesine çıktı.
Yüze Yakın Filmde Rol Aldı
1964 yılında ise Orhan Günşiray’ın kamera arkasına geçtiği Şeytanın Uşakları filminde sinemaya adım attı ve bu yolda yönünü belirledi. Yakın dostu Yılmaz Güney’in Sürü, Umut, Duvar gibi filmlerinin de aralarında olduğu yüze yakın filmde rol aldı.
Türkiye sinema tarihinin efsane klasiklerinden Tunç Okan’ın Otobüs, Erden Kıral’ın ise Kanal filmleriyle adını film festivallerinde duyurdu. 1981 yılında senaryosunu Nurettin Sezer ile kaleme aldığı Gül Hasan filmiyle Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde ‘En İyi Senaryo’ ödülünü aldı.
Kaliteli Televizyon Dizilerinde Tekrar Adından Söz Ettirdi
80 darbesi ve Yılmaz Güney’in ölümünün ardından yurtdışında yaşamaya başlayan Kurtiz, ABD ve Almanya’da tiyatro kariyerini başarıyla sürdürdü ve 90’lı yıllarda tekrar yurda döndü.
12 Eylül 1980 darbesi sonrasında Yılmaz Güney’in ölümüyle memleketine küsüp yurtdışında yaşamaya başladı. İsveç, ABD ve Almanya’da tiyatro kariyerini başarıyla sürdüren, yabancı tiyatro ve sinema projelerinde yer alarak yeteneğini ispatlayan sanatçı Türkiye ‘ye 90’larda tekrar döndü. Türkiye’de Alacakaranlık, Hacı, Ezel, Muhteşem Yüzyıl gibi kaliteli dizilerle adından söz ettiren Tuncel Kurtiz 27 Eylül 2013 tarihinde İstanbul Etiler’deki evinde düşerek başını çarpması sonucu 77 yaşında hayata veda etti.