Sağlık

Topuk Dikeni Yüzünden Canınızı Yanmasın

Topuk dikeni, ayak tabanında bulunan tendonun kısalması durumudur. Problem ayağın yaylanmasına yarayan bu kasın topuk bölgesine bağlandığı bölgedeki kısalığı olup, topuk kemiğinin alt tarafında yer alan kısmında kalsiyum mineralinin birikimiyle oluşan kemiksi bir çıkıntı olarak görülmektedir.

Topuk dikeni en fazla kadınlarda görülen bir rahatsızlık olup bunun sebebinin ise aşırı egzersiz, uzun süreler ayakta kalmak, aşırı kilo alımı, ortopedik özellikte olmayan ayakkabı giyilmesi gösterilmektedir. Ayrıca diyabet hastaları, düztaban bireyler, hormonal değişimler, obezite,  eklem romatizması olanlar ya da eklemlerinde dejenerasyon problemi olan bireylerde bu problem çok daha fazla görülmektedir.

Topuk Dikeni Yüzünden Canınızı Yanmasın

Topuk dikeni belirtileri

  • Yataktan kalktıktan sonra ilk adımlarda topuk ağrısı ve yürüyüşe devam ettikçe yaşanan ağrının azalması,
  • Uzun süre ayakta kalmaya bağlı olarak ilk oturma anından sonraki kalkışta görülen ağrı,
  • Geçmek bilmeyen topuk ağrısı
  • Uzun yürüyüşlerden sonra topuk bölgesinde görülen ağrı,
  • Geceleri ağrı şikayetinin görülmemesi,

Topuk Dikeni Tedavisi

Topuk dikeni probleminin ilk ve en önemli tedavisi hayat kalitesinde düzelmeye gidilmesidir. Bu nedenle de ayak üzerinde gerçekleşen ağrının ortada kaldırılması yoluna gidilmeli, aşırı yüklenmenin önüne geçilmelidir.

Mutlaka uzman doktor muayenesi gerçekleştirilmeli ve ayak duruş bozukluğu ya da yürüyüş bozukluğu olup olmadığına bakılmalıdır. Duruş bozukluklarının ortadan kaldırılması, topuk dikeni problemine ciddi derecede etki edecektir.

Bu problemin tedavisinde şikayetle ilk karşılaşıldığında muayeneye gidilmelidir. Durumun ciddiyetine göre ilaçlı tedavi, fizik tedavi, cerrahi tedavi uygulamalarından hastanın durumuna uygun olanı seçilmekte ve seçilen yola göre tedavi başlanmaktadır.

Fakat topuk diken ciddi boyutlara ulaşmadan fark edilirse eğer egzersizler ve hayat iyileştirmeleri ile tedavi gerçekleştirilmektedir.

Topuk Dikeni Yüzünden Canınızı Yanmasın

Topuk dikeni için evde yapılabilecek olan egzersizler

İlk olarak doğru istirahat şekli bulunmalıdır. Ardından ayağa yapılan baskı azaltılmalıdır.  Sonrasındaysa,

Ayak altında tenis topu çevirerek ayak tabanına masaj yapmak,

Ayağınıza uygun olan tabanlık kullanmak,

Ağrılı bölge üzerine soğuk kompres uygulaması yapmak,

Pilates egzersizlerini düzenli şekilde uygulamak

Kısalan tendon için uygun olan egzersizler yapılarak tendonun uzamasına ve esneklik kazanmasına sebep olunabilir.

Yapılabilecek olan egzersizlerden biri, dizi bükerek duvara yaslamak ve 10 saniye boyunca pozisyonda kalıp daha sonra gevşetmek ardından da ayağa kalkma şeklindedir. Bu egzersiz gün içerinde ağrı yaşandığı an yapılmalıdır.

Diğer egzersiz ise sağ ayağı sol ayağın önünde tutmak ve karşı tarafa doğru eğilmek ardından dizleri kırıp topuk olabildiğince yerle temas ederek aşağı doğru çömelmek olacaktır. Bu işlem diğer ayak içinde yapılmalıdır. Bu işlem gün içerisinde ağrı görüldüğünde 20 kez tekrarlanmalıdır.

Fakat topuk dikeni için en önemli şey uzman kontrolü gerçekleştirilmesi gerektiğidir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu