
Tiroid Bozukluğu ve En Yaygın 13 Belirtisi
Boyun bölgesinde kelebek şeklinde bulunan bir bez olan tiroid, çok çeşitli vücut fonksiyonları üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Eğer 35 yaşın üzerinde bir kadın iseniz, tiroid bozukluğu olasılığınız yüksektir. Yapılan araştırmalara göre 35 yaş üzerindeki kadınlarda tiroid bozukluğu görülme oranı %30’dur. Kadınlarda tiroid sorunu erkeklere oranla 10 kat daha fazla görülmektedir.
Tiroid Nedir?
Boyunda adem elmasının üstünde bulunan tiroid, vücudunuzun sıcaklığını, metabolizmasını ve kalp atışlarını düzenleyen tiroid hormonunu (TH) üretir. Tiroid az çalıştığında ya da aşırı aktif olduğunda işler ters gitmeye başlayabilir. Eğer az çalışırsa, çok az TH üretir. Tiroid bozukluğu söz konusu olduğunda genetik, otoimmün bir boozukluk, hamilelik, stres, beslenme eksiklikleri veya çevredeki toksinler etkilidir. Ancak yine de doktorlar tiroid bozukluğunun nedenleri hakkında çok az bilgi sahibidir. Tiroid hormonlarının vücutta beyine, beyinden bağırsaklara kadar uzanması nedeniyle bir bozukluğu teşhis etmek zor olabilir. Ancak bazı belirtilerle tiroid bozukluğunu teşhis etmek mümkündür.
Tiroid bozukluğu belirtileri şu şekildedir:
Yorgunluk
Yorgun hissetmek ve düşük enerjiye sahip olmak, pek çok hastalıkla ilgili bir belirti olmakla birlikte, hipotiroidizm ile çok bağlantılıdır. Bu durum tiroid hormonunun vücutta azalmasının bir sonucudur. Eğer bütün gece uyuduktan sonra bile sabah kalktığınızda kendinizi yorgun hissediyorsunuz bu bir tiroid hastalığı belirtisi olabilir.
Depresif Hissetmek
Alışılmadık şekilde depresif veya üzgün hissetmek de hipotiroidizmin bir belirtisi olabilir. Azalmış tiroid hormonu beyinde mutluluk hormonu olan serotonin seviyelerinin de azalmasına neden olmaktadır.
Anksiyete
Tiroid bezi çok fazla tiroid hormonu oluşturduğunda, anksiyete ve mutsuz hissetmek hipertiroid ile ilişkilidir.
İştah Değişiklikleri
Artan bir iştah, hipertiroidizmin bir belirtisi olabilir ve çok fazla üretilen tiroid hormonu her zaman aç hissetmenize neden olabilir.
Unutkanlık
Unutkanlık elbette, uyku yoksunluğu ya da yaşlanmadan kaynaklanabilir, ancak bilişsel işlevler tiroidiniz bozulduğunu da göstermektedir. Çok fazla tiroid hormonu (hipertiroidizm) yoğunluğa neden olabilir ve çok az tiroid hormonu (hipotiroidizm) ise unutkanlığa neden olabilir.
Düşük Libido
Vücutta çok az tiroid hormonu bulunması düşük libido sorununa neden olabilir. Cinsel ilişkiye girme isteğinin azalması da mümkündür. Bu durumda kişinin partneri ile sorun yaşaması olasıdır.
Çarpıntı
Tiroid bozukluğunun bir diğer belirtisi çarpıntıdır. Kalbinizde normalden fazla çarpıntı olduğunu hissedebilirsiniz. Aynı zamanda bu hissiyat göğüste, boğazda ya da diğer nabız noktalarında görülebilir.
Ciltte Kuruluk
Kuru ve kaşıntılı olan cilt, hipotiroidizm belirtisi olabilir. Cilt dokusundaki ve görünümdeki değişiklik muhtemelen yavaşlamış metabolizmayla bağlantılıdır ve terlemeyi azaltmaktadır. Yeterince neme sahip olmayan ciltler hızla kuru ve pul pul hale gelebilir. Aynı şekilde, tırnaklar da kırılgan hale gelebilir.
Sindirim Sistemi Sorunları
Hipotiroidi olan insanlar bazen kabızlık yaşadıklarından şikayet ederler. Hormon üretimindeki bozulma sindirim sürecinin yavaşlamasına neden olmuştur. Aynı zamanda sindirim sistemi bozuklukları tiroid bozukluğunun en sık görülen belirtileri arasındadır.
Adet Dönemlerinde Değişim
Daha fazla süren adet dönemi ve aşırı kramp tiroid hormonlarının kısa sürede sağlandığı hipotiroidizm belirtisi olabilir. Böyle bir durumda adet dönemlerinin arası daha kısa olabilir.
Hipertiroidizm söz konusu olduğunda ise TH, adet düzensizliklerine farklı bir şekilde neden olur. Bu gibi bir durumda adet dönemleri daha kısa, dönemler arasındaki süre de daha uzundur. Düzensiz adet döngüsü ve tiroid problemleri arasında güçlü bir bağlantı bulunmaktadır.
Yüksek Tansiyon
Yüksek tansiyon, tiroid bozukluğunun bir belirtisi olabilir. Hem hipertiroidizm hem de hipotiroidizm belirtileri arasındadır. Bazı tahminlere göre, hipotiroidili insanların hipertansiyon sorunu yaşama riski iki veya üç kat fazladır.
Aşırı Üşüme-Terleme
Aşırı üşümek ya da titremek hipotiroidizm ile ilişkilidir. Azalmış tiroid hormonlarının neden olduğu sistem yavaşlaması, hücreler tarafından daha az enerjinin yakıldığı anlamına gelir. Daha az enerji daha az ısıya eşittir.
Öte yandan, aşırı aktif tiroid enerji üreten hücrelerin aşırı hızlanmasına neden olur ve bu nedenle hipertiroidizmli insanlar bazen çok terlerler.
Boyunda Şişlik
Sesinizde bir değişiklik veya boğazınızda bir şişlik varsa, bu tiroid bozukluğunun belirtisi olabilir. Tiroid şişmesi olup olmadığını öğrenmek için bir el aynası kullanarak, bir bardak suyu yudumlarken boğazınızı izleyin. Adem elmasının altında bulunan tiroid bölgesindeki herhangi bir çıkıntı varsa doktorunuzla görüşün.
[su_note note_color="#e31f3f" text_color="#ffffff" radius="9"]Yukarıdaki belirtilerden bir veya daha fazlasına sahipseniz ve tiroid bozukluğunuz olduğundan şüpheleniyorsanız, doktorunuza başvurun ve tiroid uyarıcı hormon (TSH) testi, Serbest T3 ve Serbest T4 testlerini yaptırın .[/su_note]
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.