
Tip 2 Diyabete Kısa Bir Bakış: Tip 2 Diyabet Riskini Azaltma Yolları
Diyabet, kan şekeri seviyelerinin normalin üstünde olduğu bir hastalıktır. Yediğimiz gıdaların çoğu vücudumuzun enerji için kullanması için glikoza veya şekere dönüştürülür. Mideye yakın bir organ olan pankreas, vücudumuzun hücrelerine glikoz girmesine yardımcı olmak için insülin adı verilen bir hormon oluşturur. Peki, tip 2 diyabet nedir? Tip 2 diyabet hastalığı olduğunda, vücudunuz ya yeterli insülin üretmez ya da insülini kullanamaz. Bu da şekerin kanında birikmesine neden olur.
Tip 2 diyabet, kalp hastalığı, körlük, böbrek yetmezliği gibi ciddi sağlık komplikasyonlarına neden olmaktadır. ve bu yüzden dikkate alınmalıdır. Giderek çocuklarda ve ergenlerde tip 2 diyabet tanısı koyulma oranı artmaktadır. Bu, kilo almanın yanı sıra çocuklarda ve gençlerde egzersiz eksikliğine bağlı ortaya çıkabilmektedir.
Tip 2 Diyabet Belirtileri Nelerdir?
Tip 2 hastası olabileceğini düşünüyorsanız, teşhis için doktorunuza danışmalısınız. Şeker hastalığı olan bazı kişilerin hiçbir belirtisi olmamasına rağmen, bu durumdaki birçok kişi aşağıdaki tip 2 diyabet belirtileri arasından bir veya daha fazlasına sahip olabilir;
- Sık idrara çıkma
- Aşırı susuzluk
- Açıklanamayan kilo kaybı
- Aşırı açlık
- Ellerde veya ayaklarda uyuşma
- Yorgun hissetmek
- Her zamankinden daha fazla enfeksiyon
Fazla kan şekeri birçok probleme neden olur. Hücreler, ihtiyaç duydukları glikozdan yeterli miktarı almaz ve kandaki glikoz seviyeleri çok yüksek olduğunda, genellikle ayaklar, eller, böbrekler ve gözlerde sinirler hasar görür.
Tip 2 Diyabet İçin Risk Faktörleri
Tip 2 diyabet için birçok risk faktörü vardır. Bunların bir kısmı ailemizin geçmişi ve genetiğinden kaynaklanmaktadır, aynı zamanda aşırı kilolu olmak da bu riskler arasında yer almaktadır. Diğer tip 2 diyabet risk faktörleri ise şu şekildedir;
Şişmanlık
Tip 2 diyabet için bir numaralı risk faktörü obezitedir. Ulusal Sağlık İstatistikleri Merkezi yetişkinlerin %30'unun obez olduğunu belirtiyor. Yağ, vücudun insülini kullanma kabiliyetine müdahale ettiği için, bu durum tip 2 diyabete neden oluyor ve insülin direncini yüksek olmasını sağlıyor.
Sedanter Yaşam Tarzı
Hareketsiz bir yaşam tarzı sağlığa zararlıdır ve artan obezite sorunlarından sorumludur. Hareketsizlik ve aşırı kilo tip 2 diyabet sorununa karşı beraber hareket etmektedir. Kas hücrelerinde yağ hücrelerinden daha fazla insülin reseptörü bulunur, bu nedenle bir kişi egzersiz yaparak insülin direncini azaltabilir.
Sağlıklı Olmayan Beslenme Alışkanlıkları
Tip 2 diyabet tanısı konmuş kişilerin %90'ı fazla kiloludur. Sağlıksız beslenme büyük oranda obeziteye katkıda bulunur. Sağlıksız beslenme tip 2 diyabet riskini ortaya çıkarmaktadır. Tip 2 diyabet beslenme alışkanlıkları değiştirilerek ve sağlıklı beslenme tercih edilerek yönetilebilir.
Genetik
Görünen o ki, aile geçmişinde tip 2 diyabet teşhisi konan kişilerin bulunması kişinin tip 2 diyabet için risk altında olmasına neden olmaktadır.
Yaş
Bu üzücü ama bir gerçektir. Yaşlandıkça, tip 2 diyabet riski o kadar yüksek olur. Yaşlı bir kişi zayıf olmasına rağmen diyabet hastalığına yatkın olabilir.
Yüksek Tansiyon ve Yüksek Kolesterol
Yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol, tip 2 diyabet de dahil olmak üzere birçok hastalık ve durumun belirleyici risk faktörleridir. Yalnızca kalp damarlarına zarar vermekle kalmazlar, beraberinde kalp hastalığı, inme ve şeker hastalığı riskini de arttırırlar.
Tip 2 Diyabet Riskini Azaltma Yolları
Tip 2 diyabet riskini azaltmak için yapılabilecek birçok ley vardır. Eğer risk grubunda olduğunuzu düşünüyorsanız aşağıdaki ipuçlarını izleyebilirsiniz:
İnsülin Direncini Anlayın ve Belirtileri İzleyin
Tip 2 diyabet süreci diyabet tanısından yıllar hatta on yıllar sonra başlar. İzlemeniz gereken işaretleri anlayarak erken müdahale edebilirsiniz.
Düzenli Tarama
Diyabet veya insülin direnci riski taşıyorsanız, yıllık açlık kan şekeri testi yaptırdığınızdan emin olun. Normal aralıkta olsanız bile, zaman içinde yükseldiğini görürseniz, bu, vücudunuzun şeker işlemekte daha fazla problem yaşadığının bir işaretidir.
Egzersiz
Egzersizin faydalarını elde etmek için spor salonunda yatıp kalkmak zorunda değilsiniz. Haftada 5 gün hızlı bir yürüyüşle insülin hassasiyetini artırmaya yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca, sadece genel olarak daha aktif olmak da bu duruma çok yardımcı olabilir. Kendinizi motive etmek için adımlarınızı sayacak bir adım ölçer alın ve yavaş yavaş adım sayısını arttırın.
Uygun Hedeflerle Kilo Kontrolü
Vücut ağırlığında küçük miktarda bir kilo kaybı bile şeker hastalığını önlemeye yardımcı olmaktadır.
Karbonhidrat Tüketimini Azaltma
Karbonhidratlardan düşük olan sağlıklı, dengeli bir beslenme düzeni izlemeniz çok yararlıdır.
Kan Şekerinizi Kendiniz Ölçün
Açlık kan şekerinizin normal bir şekilde olsa da ve zamanla arttığını tespit ettiyseniz evde kendi şekerinizi ölçmek için gerekli olan aleti alabilirsiniz. Kan şekerinizi düşürmenize ve dengelemenize yardımcı olan yeme, egzersiz, takviye gibi yöntemleri de bu ölçümlere göre belirleyebilirsiniz. Diyabetin ilerlemesinin önlenmesinde kan şekeri düzeylerinizi kendiniz takip etmeniz son derece önemlidir. Bu sayede doktor kontrollerinin yanı sıra kendi kan şekerinizi kontrol ederek bir yol haritası belirleyebilirsiniz.
Tip 2 Diyabet Tedavisi
Tip 2 diyabet tedavisi söz konusu olduğunda, hangi tedavi seçeneğinin tercih edileceği hastanın durumuna bağlıdır. Genellikle şu tedaviler uygulanmaktadır:
- İlaçlar
- Kan şekeri kontrolü
- Fazla kiloyu vermek için program
- Diyet değişiklikleri - daha fazla sebze ve meyve, kompleks karbonhidratlar ve kepekli tahıllar
- Günlük egzersiz
Sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite ve kan glikoz testleri, tip 2 diyabetinizi yönetmenin en önemli yoludur. Buna ek olarak, kan şekeri seviyenizi kontrol etmek için ilaç, insülin veya her ikisini de kullanabilirsiniz. Tip 2 diyabetliler kalp rahatsızlığı ve inme açısından yüksek risk altında olduğu için, sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite ve ilaçların kullanımı önemlidir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.