
Şu bir gerçek ki 10 yıl öncesiyle kıyasladığımızda akıllı telefon sektörü ciddi anlamda değişti ve olumlu gelişmeler yaşandı. Telefonların yapabildikleri günden güne artarken, iOS ve Android işletim sistemlerindeki uygulama mağazaları da bunla doğru orantılı olarak doluyor.
Uygulama mağazalarına her gün yüzlerce yeni uygulama ekleniyor fakat maalesef bunun olumsuz yanları da var. Örneğin uygulamaların pek çoğu birbirinin klonu oluyor, hatta daha da kötüsü sahte uygulamalar yer alıyor. Bugün kimi zaman akıllı telefonumuz için bir tehdit unsuru da olan sahte uygulamalar nedir, sahte uygulamalar nasıl anlaşılır konusuna değineceğiz.
Sahte Uygulamalar Nedir?
Dediğimiz gibi pek çok kişi yanılgıya düşerek popüler uygulamaların sahte sürümlerini indiriyor. Her ne kadar Google Play Store bu konuda sık sık kontroller gerçekleştirse de, çoğu zaman açıkları bulan uygulamalar mağazaya sızıyor ve kullanıcıların telefonuna giriyor.
Bu uygulamalar orijinal yazılımları taklit ederken, onların işlevini görmedikleri gibi zaman zaman gizli bilgilreinizn olduğu telefonunuza virüs de yerleştirebiliyorlar. Peki sahte uygulamalar nasıl anlaşılır ve bu uygulamalardan korunmak için ne yapmalıyız?
Sahte Uygulamalar Nasıl Anlaşılır?
Daima Resmi Mağazaları Kullanın
Aslında bu herkesin bilmesi gereken bir durum ama zaman zaman kullanıcıların resmi uygulama mağazaları yerine üçüncü parti kaynakları tercih ettiklerine şahit oluyoruz. Bazen buna mecbur kalsak da, tavsiyemiz Google Play Store ya da Apple Store dışındaki kanalları tercih etmemeniz.
Elbette zararlı yazılımlar resmi mağazalardaki uygulamalar içinde de bulunabiliyor fakat kısa sürede siliniyorlar. Harici kaynaklardan indirdiğiniz uygulamalar ise çok daha riskli.
Uygulama Açıklamaları
Uygulamaları indirirken özelliklerini tanımlayan bir açıklama göreceksiniz. Burada çok fazla dil bilgisi ve yazım hatası görürseniz dikkat edin. Güvenilir bir uygulama yapımcısı bu tip hatalara genellikle düşmez ve daha özenli olur. Sahte uygulamalar ise bu gibi detaylara dikkat etmeyecektir.
Kullanıcı İncelemeleri
Uygulama indirmeden önce mutlaka kullanıcıların yazdığı incelemelerden en azından bir kaç tanesini okuyun. Eğer uygulama gerçekten sahte ya da zararlıysa mutlaka bazı inceleme yazılarında bu belirtilmiştir. Dolayısıyla başkalarının fikir ve görüşleri kimi zaman hayat kurtarıcı dahi olabilir.
Geliştiriciyi Kontrol Edin
İndireceğiniz uygulamayı geliştiren firmayı kontrol edin. Web sitesine bakın ve önceki uygulamalarına göz atın. Bu şekilde bir miktar fikriniz olur ve şüpheli durumları görürsünüz. Örneğin firmanın bu ilk uygulaması mı? Daha önce başka uygulamalar yaptıysa ne kadar indirilmiş ve puanlamaları nasıl? Tüm bunlar size güvenilirliği hakkında fikir verecektir.
İndirme Sayısı
Bu da belki kesin bir faktör değil fakat uygulamaların ne kadar indirildiği size sahteliği ya da gerçekliği hakkında fikir verecektir. Eğer yüksek indirme sayılarına sahipse, bilin ki bu kadar çok insanın aynı anda kandırılma olasılığı düşüktür. Sahte uygulamaların indirme sayıları genelde epey düşüktür ve kendilerini belli ederler.
[su_note note_color=”#49a95e” text_color=”#ffffff” radius=”1″]Not: Yukarıda sıraladığımız yöntemler sizi kesin olarak olmasa da büyük ölçüde koruyacaktır.[/su_note]