Haber

Tarçının Faydaları Nelerdir? Hangi hastalıklara İyi Gelir, Nasıl Kullanılır?

Tarçın baharatı doğru tüketildiğinde çok sayıda hastalığı tedavi etme özelliği bulunmaktadır. Özellikle enfeksiyon sebepli olan hastalıklar için önemli bir şifa kaynağıdır. Tarçın önemli rahatsızlıklarda ciddi bir bariyer görevi görür. Vücudun rahatsızlıklarla mücadelesinde metabolizmayı güçlendirir.

Tarçının faydaları nelerdir?

Kan Şekerini Dengeler:  Çok sayıda araştırma tarçın baharatının insülin direncini yükselttiği ve bu sayede kan şekeri seviyesini dengelediğini ortaya koymuştur.  Tarçın bu nedenle diyabet hastaları tarafından sıklıkla tercih edilir. Fakat diyabet ilaçlarına karşı bazı olumsuz etkileri ortaya çıkabilir. Bu nedenle ilaç kullanan bireylerin almaları gereken miktar konusunda doktorlarına danışmaları gerekir.

Maya Enfeksiyonlarına Karşı yararlıdır: Tarçın baharatının mantar, maya gibi enfeksiyonları durduran muhteşem bir etkisi bulunmaktadır. Bu özelliği, içerisinde yüksek miktarda bulunan uçucu yağlardan kaynaklanmaktadır.

Ağrıları Geçirir: Tarçın baharatı mide ağrısını dahi geçirebilecek derecede etkili bir baharattır. Bunun yanı sıra kış aylarında sıklıkla karşılaşılan soğuk algınlıkları, nezle gibi rahatsızlıklarda etkilidir ve kullanıldığı andan itibaren etkisini gösterir.

Bağırsak problemlerini düzeltir: Bir fincan tarçın çayı bağırsaklarda oluşan şişkinlik ve gazın sebep olduğu rahatsızlıkları ortadan kaldırır.  Bunu bağırsaklardaki enfeksiyonları gidererek sağlar.

Zihnin açıcı etki eder: Bazı araştırmalar tarçın baharatının zihni açtığı ve hafıza fonksiyonlarını arttırdığını ortaya koymuştur. Tarçın hem dayanıklılık hem de konsantrasyon için oldukça faydalıdır.

Zayıflamaya Yardımcı Olur: Kan sulandırıcı ve kan dolaşımını hızlandırıcı özelliği sayesinde zayıflamaya yardımcıdır. Tarçının kan sulandırıcı özelliği, kalp rahatsızlığı bulunan bireylerde kan pıhtılaşmasına engel olarak etki eder. Fakat kan sulandırıcı ilaç kullanan bireylerin doktorlarına danışmadan asla tarçın tüketmemeleri gerekmektedir.

Kasları Rahatlatır: Tarçının önemli olan bir diğer özelliği ise metabolizmayı hızlandırması ve ısınmaya yardımcı olmasıdır. Kasların rahatlamasına ve var olan ağrıların hafifletilmesine katkı sağlar. Ayrıca yorgunluğu ya da ağrıyan kasların ağrısının azalması için banyo suyuna 2 çay kaşığı eklenerek duş alınabilir.

Kolesterolü Düşürür: Tarçının şeker yakımı ve yağ yakımı üzerinde dolaylı etkileri bulunduğu ortaya konulmuştur. Ancak aynı durumda tarçının kolesterolü düşürme konusunda da etkisi olduğu ortaya konulmuştur.

Tarçının Faydaları Nelerdir? Hangi hastalıklara İyi Gelir, Nasıl Kullanılır?

Tarçının iyi geldiği hastalıklar

Alzheimer Hastalığını engeller:  Tarçın içerisinde yer alan besinler sayesinde,  Alzheimer rahatsızlığına sebep olan genlerin etkinliğinin önüne geçerek etki gösterir. Alzheimer hastalığı riskli bir hastalık olduğu için çok önemlidir

Depresyon ve Sinirlilik Durumunun önüne geçer:  Stres kaynaklı ortaya çıkan depresyon ve sinirliliği yatıştırıcı etkisi bulunmaktadır. Bu gerçeği destekleyen çok sayıda bilimsel araştırma bulunmaktadır. Tarçın kokusunun rahatlatıcı etkisi olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca tarçın bakteriyel kaynaklı depresyonlar konusunda da harika bir şifa kaynağıdır.

Tarçının Kanser Önleyici etkisi vardır: Çok sayıda araştırma tarçın baharatının tümör, mide kanseri başta olmak üzere çeşitli kanser türlerinde mücadelede etkili olduğu sonucunu ortaya çıkartmıştır. Araştırmalar vücutta bulunan şeker düzeyini dengeleyerek kanserli hücrelerin hafifletici etkilerini ortaya çıkartmıştır.

Parkinson Hastalığını Engeller: Tarçın üzerinde gerçekleştirilen araştırmalar heyecan verici sonuçlar ortaya koymuştur. Tarçının parkinson hastalığının tedavisinde engelleyici özelliğinin bulunduğu ortaya konmuştur.

Tarçının Nasıl Kullanılır?

Tarçın baharatının çok çeşitli kullanım alanları bulunmaktadır. Bunlar, içilen suyun içerisine katılması, tarın çayı yapılması, tüketilen gıdaların içerisine katılması ya da ufak tarçın çubuğunun ağız içerisinde tutulması şeklindedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu