
Bir kişi ya da kurumun zayıf ya da güçlü yanlarını belirleyerek gelişmesinde ve başarısında büyük bir rol oynayabilen etkili bir yöntem olan SWOT analizi ile zirveye çıkmanın keyfini sürebilir, kendinizi desteğe ihtiyaç olmaksızın geliştirebilirsiniz. Siz de bu etkili yöntem hakkında merak ettiğiniz tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz.
SWOT Analizi Nedir?
Aynı anda hem tehditleri belirlemenizi sağlayan hem de fırsatları değerlendirmenize yardımcı olan SWOT analizi işletmeler için gerekli analizleri yapmayı kolaylaştıran bir yöntemdir. Strengths, weaknesses, opportunities, threats yani; güçlü yanlar, zayıf yanlar, fırsatlar ve tehditler kelimelerinin baş harflerinden türetilmiş bir kısaltma olan SWOT, adı üzerinde zayıf ve güçlü yanları ortaya koyarak tehdit ve fırsatları görmemizi sağlar.
Bu özelliklere ek olarak SWOT analizi örnekleri sayesinde rakip işletmeleri de aynı şekilde değerlendirebilir, kendi işletmenizden farklı olan yönlerini daha iyi görebilir ve kendinize pazar içerisinde daha iyi stratejilerle yer edinebilirsiniz.
SWOT Analizi Nasıl Yapılır?
Eski versiyonuna göre daha kullanışlı bir hal kazanmış olan bu yöntem ilk olarak 1960 senesinde Albert S Humphrey ile ortaya çıkmış ve kullanılmaya başlandığı günden bu yana pek çok firmanın stratejilerini belirlemesine yardımcı olmuştur.
Güçlü Yönler (Strength) Nasıl Değerlendirilir?
- Firmanızın sahip olduğu avantajlı yönler,
- Hangi konuda başarılarınızla ön plana çıktığınız,
- Düşük maliyetli kaynaklarınız,
- Diğer firmalarda bulunmayan ancak sizin sahip olduğunuz araçlar,
- Rakiplerinizin sizi takdir ettiği alanlar,
- Benzeri olmayan satış teklifleriniz,
- Müşterilerin bakış açısıyla beğeni toplayan işler,
Kısaca sizin temel güçlü yanlarınızı oluşturmaktadır. Güçlü yönlerinizi değerlendirmek için rakiplerinizden üst seviyede olan ve kalitesinden emin olduğunuz hizmet ya da ürünleri göz önünde bulundurmalısınız.
Zayıf Yönler (Weakness) Nasıl Değerlendirilir?
- Neleri iyileştirmeniz gerektiği,
- Nelerden kaçınmanız gerektiği,
- Rakiplerinizin fark etmiş olduğu eksikleriniz,
- Satışlarınızı olumsuz etkileyen faktörler,
- Rakiplerinizin sizden daha iyi olduğu alanlar,
Sizlerin zayıf yönleri olmakta ve gerçekçi bir şekilde ortaya konmalıdır. Zayıf yönleri değerlendirirken özgüvenle ve cesurca hareket ederek doğrularla yüzleşilmelidir.
Fırsatlar (Opportunities) Nasıl Değerlendirilir?
- Değerlendirmeye açık fırsatlar,
- Farkında olduğunuz fırsatlar,
- İşinizle ilgili fırsat kaynakları,
- Teknolojik değişimler,
- İçinde bulunulan pazarın sunduğu değişimler,
- Yine pazara ait politik değişiklikler,
- Sosyal düzende ve hedef kitlenin nüfusunda meydana gelen değişimler,
- İlgili kitleye hitap eden etkinlik ve organizasyonlar
Şirket satışlarını doğrudan etkileyen fırsatlardır. Bu fırsat alanlarını kapsamlı bir şekilde değerlendirmek, gerçekçi bir şekilde ortaya konan güçlü ve zayıf yönlere bağlı geliştirmiş olduğunuz stratejileri denemenin ve başarıya ulaştırmanın direkt ilgili olduğu alandır.
Tehditler (Threats) Nasıl Değerlendirilir?
- Başarınızın önünde durduğunu düşündüğünüz engeller,
- Rakiplerin ne gibi alanlarda sizden önde olduğu,
- Hizmetlerinizde ya da ürünlerinizde meydana gelen kalite değişimleri,
- Teknolojik gelişmelerin sunduğunuz hizmetin önüne geçip geçmediği,
- Maddi borçlar ya da nakit sıkışıklıkları,
Genel riskleri ve tehditleri meydana getirir. Bu da fırsatlara atılırken ne gibi tehlikeleri göz önünde bulundurarak hareket etmeniz gerektiğini gözler önüne serer.
Kişisel SWOT analizi de tıpkı kurumsal analiz gibi yapılır ve aynı pratikliğe sahiptir. Ancak uygulama alanınız ne olursa olsun güçlü ve zayıf yönlere iyi bir şekilde odaklanmak kilit maddedir.
SWOT Analizi Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Oldukça pratik bir yöntem olsa da etkili sonuçlara varabilmek adına analizi yaparken şu ipuçlarına dikkat etmeniz oldukça faydalı olacaktır:
- SWOT analizi yapmak için ciddi nedenleriniz varsa, yani önemli planlamalar esnasında bu yöntemi kullanacaksanız yalnızca kesin olduğundan emin olunan raporları değerlendirmeye dahil edin.
- Uzun listeleri olabildiğince kısaltmaya ve önceliklere göre maddeleri sıralamaya özen gösterin.
- Analiz sonuçlarından emin olmak için değerlendirme sürecinde diğer strateji araçlarını kullanmaktan kaçınmayın.
Tüm bu analizler öncesinde doğru adımlar atarak istediğiniz dükkana kavuşmak için Dükkan Nasıl Açılır? Dükkan Açmak İçin Gerekli Belgeler Nedir? Dükkan Açmanın Maliyeti Nedir? yazımızı okumayı unutmayın.