Nedir?

Sumak Nedir? Nasıl Kullanılır, Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Bilimsel adı “Rhus” olan bu bitki, ince gövdesi ve çalıya benzer görünümü ile ülkemizin birçok bölgesinde yetiştirilmektedir. Ortalama 150 çeşidi bulunmaktadır ve bazı çeşitlerinin zehirli olduğu bilinmektedir. O yüzden doğada bulunan sumakları tüketmek pekte faydalı olmayabilir.

Sumak Nedir?

Sumak ağaçlarının boyu ortalama 3 metreyi bulabilmektedir, Antepfıstığıgiller ailesine mensup olan bu ağacın yaprakları, sonbaharda kırmızı renge bürünmektedir. Boyunun normal ağaçlara göre fazla büyük olmamasından ötürü, çalı türü ağaç veya bodur ağaç olarak belirtilebilir. Normalde yaprakları yeşil ve çiçek kısmı koyu kırmızıdır. Çiçek kısmının dalı sert olduğu için, dikey olarak salkım şeklinde çıkar. Sarkan dalları ise; yere yakın salkımların aşağıya bakmasına neden olur. Çiçekleri kurutularak baharat olarak kullanılmaktadır. Birçok markette, aktarda ve baharatçıda bulunabilir.

Bir diğer kullanım yöntemi ise diş problemlerine karşı gargara yaparak kullanmaktır. Bilhassa diş eti kanamalarında çok etkili olduğu bilinmektedir. Bir miktar su içerisine sumak döküp karıştırdıktan sonra suyun renginin hafif eflatun rengine dönmesini bekleyin, sonrasında gargara yapmaya başlayabilirsiniz.

Sumağın Faydaları Nelerdir?

  • Sumağı birçok kişi yemek ve salatalarda kullanmaktadır. Ayrıca birçok hastalığa ve probleme iyi geldiği bilinmektedir.
  • Sindirim sistemine olan olumlu etkisi nedeniyle hazımsızlığa iyi gelmektedir.
  • Boşaltım sistemi üzerinde de olumlu etkileri vardır, ishale iyi gelir.
  • Ağız ve diş eti rahatsızlıklarına karşı iyi gelir.
  • Kan şekerini dengelediği için diyabet gibi hastalıkların tedavisinde önemlidir.
  • Birçok baharat gibi iştah açıcı özelliğe sahiptir.
  • Kanser hastalıklarında faydalıdır.
  • Kanı durdurabilme özelliğine sahiptir.

Sumağın Zararları Nelerdir?

Öncelikle her çeşidi tüketilmemelidir, bazı türleri zehirlidir. Her baharat gibi fazla kullanılması durumunda bağırsak ve midede bir takım problemlere neden olabilir. Yine fazla tüketim sonucunda kabızlık ve dışkı sırasında yanma meydana gelebilir. Tansiyon hastaları, hamileler ve emziren anneler sumak kullanırken dikkatli olmalıdır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu