
Sosyal Fobi Nedir?
Sosyal ortamlar içerisinde başka kişiler tarafından gözlem altına tutulma olayı genelde sosyal fobi olarak adlandırılır. Kişiler her yaptığı hareketi endişe altında gerçekleştirerek küçük düşmekten ve mahcup olmaktan çekinirler. Kişi de buna bağlı olarak zamanla sosyal fobi oluşur. Oysa yaşamak, temel gereksinimleri karşılamak, para kazanmak için mutlaka sosyal hayatın içinde olmak gerekmektedir. Bu yüzden kişilerin en yakın zaman süreç içerisinde sosyal fobilerini aşmaları gerekmektedir.
Sosyal fobi kendi alanında genel ve özel olarak iki kısımda incelenir. Genel sosyal fobi de her sosyal ortamda, özel sosyal fobi de ise sadece özel durumlarda sıkıntılar baş göstermektedir. Sosyal fobisi olan insanlarda; eller ve vücutta terleme, kalp çarpıntısı, eller ve vücutta titreme, mide ağrısı, sıkıntı hissi, baş ağrısı, sıcak basması, soğuk basması görülür. Bu belirtileri zaman zaman her kişi yaşayabilmektedir. Ama bu yaşananlar normal hayatın akışını bozduğu takdirde esas sıkıntılar o zaman başlar. Çünkü sosyal fobi insanı yalnız bırakmakla kalmaz ayrıca psikolojik olarak bunalıma kadar sürükler. Sosyal fobisi olan insanlar toplum önünde konuşmaktan kaçar ve bunun yanında misafirliğe gitmez, toplum içinde telefonda konuşmaz, tartışmaktan uzak durur, tanımadığı insanlarla dialog kuramaz, başkalarının yanında iş yapmaktan kaçınırlar.
Sosyal Fobinin Getirdikleri
Kişi her zaman yapmak istediklerinden kaçmakla beraber toplum içinde de kendisini yalnızlığa iter. Sosyal fobi genellikle insanlarda 10 yaşının altında başlar. Ancak bu yaş genelde 20'li rakamlara kadar çıkabilir. Erken yaşlarda başlayan bu fobi çocukların okul yaşamını da olumsuz yönde etkiler. Çocuklar bu yüzden okula gitmek istememenin dışında derslerden de geri kalırlar. Konuları anlamadığı gibi sınıfta söz hakkı almaz ve sınıf içerisinde tartışma konusu olduğunda ondan uzak kalır. Hatta bu yüzden okulu bırakmak zorunda kalan öğrenciler bile vardır. Ne kadar da zorunlu eğitim olsa da bu sağlıklı bir öğrenci hayatının olduğuna işaret değildir. Genellikle bu tür kişiler lise veya ortaokulu dışarıdan bitirmeyi tercih etmişlerdir.
Sosyal fobi psikolojik sorunları da beraberinde getirir. Depresyona giren bu kişiler alkol ve madde bağımlısı olurlar. Yapılan son araştırmalar neticesinde sosyal fobisi olan insanlarda alkol bağımlılığı riskinin oldukça yüksek çıktığı belirlenmiştir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.