
Neredeyse herkes sivrisinek ısırıklarına karşı hassastır. Ancak sivrisinek alerjisi olanlar için, semptomlar sadece can sıkıcı olmaz, sorunların ortaya çıkmasına da neden olur. Çoğu sokma, sivrisineklerin en aktif olduğu günlerde ya da akşam karanlığında meydana gelir. Erkek sivrisinekler zararsızdır, sadece nektar ve su ile beslenirler. Dişi sivrisinekler ise kan ile beslenmek için avlanmaya çıkarlar. Peki, skeeter sendromu nedir, nasıl ortaya çıkar?
Skeeter Sendromu Nedir?
Dişi sivrisinek, kişinin terinde koku, eksoz karbondioksit ve kimyasalların bir bileşimini kullanarak kurbanını bulur. Uygun bir yemek bulduğunda, açıkta kalan bir bölgeye iner ve kurbanın kanını çekmek için hortumunu bölgeye sokar. Hortum, başında bulunan uzun, esnek bir tüpdür ve insan derisini delmeyi başarır. Sivrisinek ısırığı sonrası ortak belirtiler arasında, bölgede kırmızı şişlik ve kaşıntı bulunmaktadır. Bu belirtiler ısırmanın kendisinden değil, vücudunuzun bağışıklık sisteminin sivrisineğin tükürüğündeki proteinlere reaksiyonu sonucu ortaya çıkar. Bu reaksiyon ayrıca skeeter sendromu olarak bilinir.
Sivrisinek ısırıkları ve skeeter sendromu risk faktörleri şu şekildedir:
- Erkekler
- Hamile kadınlar
- Sşırı kilolu veya obez insanlar
- 0 rh kan grubuna sahip olan insanlar
- Kısa süre önce egzersiz yapmış olan kişiler
- Daha yüksek miktarlarda ürik asit, laktik asit ve amonyak yayan insanlar
- Yakın zamanda alkol alan insanlar
Ayrıca, sivrisinekler ısıya çekildikleri için, koyu renkler giymek sizi ısırılmaya daha yatkın hale getirebilir. Çünkü koyu renkler ısıyı emer. Nemli, tropik iklimlerde veya bataklıklarda yaşayan insanlar da ısırıklar için daha büyük risk altındadır.
Bazı insanlar, küçük çocuklar gibi, daha büyük bir alerjik reaksiyon riski taşırlar. Proteinler ve antimikrobiyal ajanlar gibi sivrisinek tükürüğünün bazı bileşenlerine alerjisi olan kişilerin skeeter sendromu geliştirme riski daha yüksek olabilir.
Sivrisinek Isırıklarını Tanıma
Bir kişinin sivrisinekler tarafından ısırıldığı zaman, zamanla duyarsızlaşacak olmaları daha muhtemeldir. Bu, yetişkinlerin tipik olarak, sivrisinek ısırıklarına daha az ciddi tepki verdiği anlamına gelir.
Sivrisinek ısırıklarının yaygın semptomları arasında ciltte pembe, kırmızı ve kaşıntılı olabilen yumuşak yumruların oluşması bulunmaktadır. Çoğu durumda, sivrisinek cildi deldikten sonra kızarıklık ve şişlik oluşur. Sert ve koyu kırmızı bir yumru genellikle ertesi gün ortaya çıkar, ancak bu belirtiler ilk ısırmadan 48 saat sonrasına kadar da oluşabilir.
Sivrisinek ısırığı iyileştikçe, kaşıntı hissi kaybolur ve cilt normal rengine dönene kadar yavaş yavaş kırmızı veya pembe renk alır. Bu genellikle yaklaşık üç ile dört gün sürer. Şişme yaklaşık bir hafta sonra da azalmaktadır.
Alerjik Reaksiyonlar ve Acil Semptomlar
Önemli ölçüde daha büyük olan sivrisinek ısırıkları, özellikle de dörtte birinden büyükse, daha ciddi bir alerjik reaksiyonun belirtilerine neden olabilir. Bu belirtiler şunları içerebilir:
- Geniş kaşıntı alanı
- Lezyonlar
- Isırık bölgesinin yakınındaki morluklar
- Lenfanjit veya lenf sisteminin iltihabı
- Isırıkta ya da etrafında kurdeşen
Aşağıdaki belirtilerden herhangi biriyle karşılaşırsanız, daha ciddi bir durumun belirtisi olabileceğinden, acil tıbbi yardım alın:
- Ateş
- Şiddetli baş ağrısı
- Mide bulantısı veya kusma
- İsilik
- Yorgunluk
- Işık hassaslığı
- Vücudunuzun bir tarafında kas zayıflığı gibi nörolojik değişiklikler
Sivrisinek Isırıkları Nasıl Önlenir?
Sivrisinek ısırıklarını önlemek için bazı yollar şunlardır:
- Uzun kollu gömlekler, uzun pantolonlar, çoraplar ve geniş kenarlı şapka gibi koruyucu, açık renkli giysiler giymek
- Pencere veya kapı kenarlarındaki delik onarımı
- Açık alanlarda veya kamp alanlarında kokulu mumların kullanılması
Kaçınılması Gereken Yöntemler
Etkili olduklarına dair bir kanıt olmadığından, sivrisinek ısırıklarını önlemeye yardımcı olmak için aşağıdaki ev ilaçlarından hiçbirini kullanmayın:
- Sarımsak
- B vitamini takviyeleri
- Vanilya özü
- Kokulu parfümler
Sivrisinek Sokması Tedavisi
En iyi koruyucu önlemler bile sizi tüm ısırıklardan korumaz. Normal bir reaksiyon durumunda, doktorunuzun reçete edeceği kremler sizi kaçıntıdan koruyacaktır. Aynı zamanda soğuk buz kompresi kullanmak ya da buz küpleri ile cilde masaj yapmak da semptomları hafifletebilir. Daha ciddi alerjik reaksiyonlar için, topikal kaşıntı önleyici krem veya losyon kullanılabilir.
Sivrisinek Sokması Komplikasyonları
Tedavi edilmeyen sivrisinek ısırığı komplikasyonları şunları içerebilir:
- Şişme
- Sıvı dolu kabarcıklar
- Yara izi
- Isırma alanında enfeksiyon
- Lenfanjit
- Vücut iltihabının tehlikeli bir şekli olan sepsis
Alerjik reaksiyonlar sivrisinek ısırıkları ile ilgili tek endişe değildir. Sivrisinekler aşağıdaki sağlık sorunlarına da neden olabilir:
- Sıtma
- Dang humması
- Beyin enfeksiyonu
- Sarı humma
- Zika virüsü
- Menenjit veya beyin ve omurilik iltihabı
Semptomlar sadece birkaç gün sürmesine veya ciddi görünmemesine rağmen, bu sivrisinek kaynaklı hastalıkların yaşamı tehdit eden komplikasyonları vardır. Zika virüsü, hamileyken virüsle enfekte olan kadınların çocuklarında şiddetli doğum kusurlarına neden olmaktadır.
Bir sivrisinek ısırığı sonrası aşağıdaki belirtilerden herhangi biriyle karşılaşırsanız doktorunuza başvurun:
- 38.3 ° C veya daha yüksek ateş
- İsilik
- Konjonktivit veya göz kızarıklığı
- Kaslarınızda ve eklemlerde ağrı
- Yorgun hissetmek
- Kalıcı baş ağrısı
- Anafilaksi nedeniyle solunum zorluğu
Skeeter sendromu nadir görülen bir tıbbi durumdur, ancak alerjik reaksiyon hemen medikal tedaviyi gerektirecek kadar ciddi olabilir. Eğer sivrisinek ısırığı alerjiniz varsa ve özellikle sivrisinek eğilimli bölgelerde yaşıyorsanız, tedavi için doktorunuzla görüşmeniz doğru olacaktır.
Skeeter sendromu, düzgün bir şekilde yönetildiğinde uzun süreli hastalıklara veya yaşam tarzı sorunlarına neden olmaz.