Sağlık

Sistit Nedir, Korunma Yolları Nelerdir?

Kadınların yaşam konforunu düşüren hastalıklardan biri olarak görülen Sistit ülkemizde her üç kadından birinde bulunuyor.  Bir tür idrar yolu enfeksiyonu olan sistit sıklıkla tekrarlandığında ciddi hastalıkların habercisi de olabiliyor. Uzmanlara göre sistitten korunmak için bir takım önlemler almak gerekiyor Fakat bunun yanı sıra hastaya doğru tedavi uygulanması da şart.

Peki, Sistit belirtileri nelerdir, Sistitten nasıl korunulur ve sistit tedavisi nasıl yapılmalıdır?  İşte bu soruların yanıtları…

SİSTİT NEDEN OLUR?

Genel olarak enfeksiyonlara bağlı gelişen iltihaplar ile ortaya çıkan sistit, böbreklerde bulunan kanın temizlenmesinin ardından atıkları içeren idrarın idrar torbasında toplanması sonucu mesanede oluşan hasara denir. Sistit nedenlerinin başında viral, bakteri ve mantar enfeksiyonları sayılabilir.  Yine cinsel yolla bulaşan hastalıklarda Sistite neden olabilir.  Özellikle yaz aylarında havuza ya da denize girmek,  uzun süre ıslak mayo ile kalmak ve soğukta kalmak da doğrudan olmasa da Sistitin oluşması için etken faktörler olarak sayılabilir.

SİSTİT BELİRTİLERİ NELERDİR?

Enfeksiyon,  idrar yolundan mesaneye zararlı bakterilerin ulaşması sonucu ortaya çıkar ve bazı belirtilerle kendini gösterir.  Özellikle sık idrara çıkma, idrarda yanma gibi sorunlar Sistit sırasında en çok görülen belirtilerdir. Tabii ki bunlar başlı başına sistitin göstergesi olmayabilir. Sık idrara çıkma sorunu Normalde aşırı sıvı ya da çay kahve tüketiminde de görülebilen bir durumdur.  İdrar miktarının azalması ve renginin koyulaşması da az su içmeyi ve aşırı terlemeye bağlı olabilir.  Eğer bu şikâyetlerinizi görüyorsanız ancak yaşam konforunuz olumsuz etkilenmiyorsa öncelikle alınan sıvı miktarını arttırmanız da yarar vardır.

Sistit Nedir, Korunma Yolları Nelerdir?

YILDA 3 DEFADAN FAZLA OLUYORSA DOKTORA BAŞVURUN

İdrar yaparken ilk 24 saat içerisinde sık çıkma, yanma gibi şikayetler görüyorsanız ve bunlar geçmiyorsa ya da idrarınız kanlı geliyor, bel ve kasık ağrısı, idrar tutamama, akıntı, halsizlik ve ateşlenme gibi şikayetlerde yaşıyorsanız ciddi bir idrar yolu enfeksiyonu sorunu ile karşı karşıya olabilirsiniz.  Böyle durumlarda mutlaka bir doktora başvurmanızda yarar var.

SİTRİTE KARŞI KORUNMAK İÇİN ALINACAK ÖNLEMLER

  • Sıvı tüketiminizi bol miktarda yapın
  • Genital bölge hijyeninize özen gösterin
  • Genital bölgenizin kuru kalmasını sağlayın
  • İç çamaşırınızı pamuklu tercih edin
  • Tuvalet kağıdı ile tuvalet temizliğinizi önden arkaya doğru yapmaya özen gösterin
  • Genital bölge temizliğinde sabun ya da özel temizleyici kullanmayın
  • C vitamini alımını arttırın
  • Mesane içerisinde koruyucu bir film tabakası oluşturan, aynı zamanda da yüksek C vitamini içeren kızılcık suyu tüketin
  • Tükettiğiniz gıdalara dikkat edin.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu