Sağlık

Sinüzit Hastalığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Muhtemelen sinüziti farklı bir adla ya da en azından çocukluğunuzdan beri sizi rahatsız eden çok spesifik belirtilerle tanımlamış olabilirsiniz. Her yıl, sadece ABD’de yaklaşık 25 milyon insan sinüzitten mustarip. Çeşitli enfeksiyonlar, hastalıklar, alerjiler ve bağışıklık sistemi bozuklukları da dahil olmak üzere birçok farklı şeyden kaynaklanabilir. Tipik olarak, sinüzit bir hafta ya da 10 güne kadar kendini düzeltir ve genellikle belirtileri de hastalığın kendisi ile aynı anda ortadan kalkar.

Çoğu insan için sinüzit soğuk algınlığı için başka bir isimdir. Birçok kişi, aşırı hastalık belirtilerinin olduğu durumlarda, soğuk algınlığı ilaçları ve hatta antibiyotikler gibi ilaçları hemen kullanır, ancak bu büyük ölçüde gereksizdir. Çok ciddi hale gelmeden önce sinüziti ortadan kaldırmak için kullanılabilecek evde basit tedavi yolları vardır. Ayrıca, bu durum yaklaşık 12 hafta boyunca devam ediyorsa rinosinüzit olarak tanımlanır. Bu durumda, belirtileri tedavi etme ve vücudun buna karşı bağışıklık sistemini güçlendirebilme yeteneğine rağmen, sinüzit sert bir şekilde devam etmektedir.

Sinüzit Hastalığının Çeşitleri

Sinüzitin bazı çeşitleri vardır ve bunlar arasındaki farklılıkları bilmek önemlidir, böylece kendinizi iyi bir şekilde tedavi edebilirsiniz.

Akut sinüzit: Bu enfeksiyon, nazal geçişlerin mukoza zarında dört haftaya kadar şiddetli inflamasyona kadar sürebilir ve şiddetli ve şiddetli olmayanlar arasında dalgalanma gösterebilir. Ayrıca, tekrarlayan akut sinüzit adı verilen bir varyasyon vardır, bu da bunun tek bir yılda 4 kattan fazla olduğu anlamına gelir.

Subakut sinüzit: Akut ve kronik sinüzit arasındaki bu duruma verilen isimdir. 4 ila 12 hafta arasında süren enfeksiyon veya sinüzit belirtilerine subakut sinüzit denir.

Kronik sinüzit: Enfeksiyon 12 haftadan fazla sürdüğünde bu durum kronik sinüzit olarak tanımlanır. Kronik sinüzit bir doktor tarafından ele alınması gereken daha derin ve daha ciddi bir sağlık sorununun göstergesi olabilir ve  ilaçlarla kontrol altında tutulması gerekebilir.

Sinüzit Belirtileri Nelerdir?

Tüm sinüzit tiplerinde ortaya çıkan semptomlar oldukça benzerdir ve yetişkinlerin % 90’ından fazlası yaşamlarının bir noktasında bunlara maruz kalacaktır. Bununla birlikte, aşina olmanıza rağmen, en yaygın semptomlardan bazıları şu şekildedir:

  • Zor nefes
  • Sinüs boşluklarında ağrı
  • Gözlerin arkasında ağrı
  • Baş ağrısı ve migren ağrısı
  • Ateş
  • Burundan yeşil veya sarı mukoza akıntısı
  • Geniz akıntısı
  • Alında, yanaklarda ve gözlerde basınç, ağrı ve hassasiyet

Mukoza zarının enfeksiyonu, sinüzitin temel yönüdür, bu nedenle enfeksiyonu tutabilen veya devam ettirebilen mukus oluşumunu azaltan her şey iyi bir tedavi yöntemidir. Sinüzit sıklıkla “soğuk algınlığı” ile bağlantılıyken, diğer faktörlerden de kaynaklanabilir ve genellikle başlangıçta soğuk algınlığı hastalığından daha karmaşık olabilir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu