
Her hapşırmanın bir enfeksiyon anlamına gelmediği gibi aynı şekilde her tıkanan burun veya baş ağrısı, sinüzitin başlangıcı değildir. Gerekli olmadığında antibiyotiklerin aşırı kullanılması bakterilerin dirençli olmalarına katkıda bulunabilir. Antibiyotikler, genelde virüse karşı etkili olmaz.
Sinüzitinizin bir virüs veya bakteri kaynaklı olup olmadığını nasıl anlarsınız ? Yalnızca kulak burun boğaz doktorunuz doğru bir teşhis koyabilir ancak 10 günden daha uzun süren sinüzit varsa ya da tekrar kötüleşmeye başlıyorsa bakteri enfeksiyonunuz olabilir. Sebebin bakteriyel veya viral olmasına bakılmaksızın kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacak bazı şeyler yapabilirsiniz. Bunlar arasında şunlar bulunur:
- Ağrı kesiciler.
- Alerjik burun spreylerinin sinüs enfeksiyonu semptomlarının iyileştirilmesinde ve hastalığın seyrini kısaltmada yararlı olduğu gösterilmiştir.
- Bol dinlenme de yardımcı olabilir.
- Probiyotikler üst solunum yolu enfeksiyonlarının önlenmesinde faydalı olabilir.
Tabii ki, sinüzit için ideal tedavi onu önlemektir. İşte size birkaç ipucu:
- Alerjiler ve soğuk algınlıklar sinüzit oluşturabilir. Bu nedenle, herhangi bir semptomu derhal tedavi edin.
- Sinüzyonlarınızı tahriş edebilecek dumanlardan kaçının. Sigara içiyorsanız ve kronik sinüzit probleminiz varsa mutlaka sigarayı bırakmalısınız.
- Nemlendirici kullanarak burnunuzun daima nemli kalmasını sağlayabilirsiniz.
- Soğuk algınlığı ve üst solunum yolu enfeksiyonu olan kişilerin yanında durmaktan kaçının. Soğuk algınlığı veya enfeksiyonunuz varsa, etrafınızdaki insanlara da bulaştırmamak adına işinizden izin alın veya evde dinlenin.
Sinüs Sorunlarına Neden Olabilecek Durumlar
Sinüsler burun çevresinde, gözlerin altındaki alanda bulunan oyuk boşluklardır. Küçük, dar borularla burna bağlanırlar. Sağlıklı olduğunuzda hava kolaylıkla içeri ve dışarı akar ve mukus sağlıklıdır. Sinüsleriniz tahriş olduğunda veya şiştiğinde, bu geçişler şişer, drenajı önler. Bu, burnunuzda tahrişe veya enfeksiyona neden olan bir sıkışıklığa neden olur. Sonuç, sinüzittir. Enfeksiyon yaklaşık dört hafta sürerse, akut sinüzit olur. Tedaviden sonra sinüs problemleri düzelmezse veya 12 hafta devam ederse, kronik sinüzit olabilir.
Kronik sinüzit devam eden sinüs enfeksiyonu olarak bilinir ve çoğu kişi bu durumdan muzdariptir. Sinüs sorunları çoğu kişi tarafından bilinse ve yaşansa da yine de bu duruma neden olan durumlar hakkında çok fazla bilgi sahibi olunmayabilir. Nefes alırken çok daha fazla şey oluyor ve etkin ya da ideal nefes almaya müdahale edebilecek pek çok sağlık ve bedensel sorun var. Anatomik olarak pek çok nefes alma koşulu vardır ve bunların çoğu burundan kaynaklanmaktadır. İşte sinüs problemlerine neden olabilecek durumlardan bazıları:
Burun Polipleri
Burundan sinüslere geçişler engellenirse, kronik sinüs problemlerine neden olabilir. Burun polipleri sıklıkla sinüzit için bir neden olarak tedavi edilir. Bu küçük, yumuşak doku büyümeleri ağrısızdır ve iyi huyludur ve birçok kişi varlığından haberdar değildir ancak daha büyük polipler normal sinüs görevlerini önleyebilir. Steroid içeren burun spreyi polipleri küçültmeye ve sinüzit semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir. Aşırı durumlarda, polipleri almak için ameliyat en etkili seçenek olabilir.
Septum Deviasyonu
Burun deliklerini bölen orta kısım çarpıksa, solunum ve sinüs görevleri engellenebilir. Bazıları bu sorunla doğar, bazıları bu sorunla bir yaralanma sonucunda karşılaşır. Septum deviasyonunun sinüs problemlerine neden olup olmadığını belirlemek için burnunuzun yapısını ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmelidir. Septumun çarpık tarafındaki kıkırdak ve dokuyu azaltmak için yapılan cerrahi tedavi mükemmel sonuçlar verir.
Alerjiler
Alerji ile ilişkili hapşırık, yaşaran gözler ve kaşıntı birçok insanı dünya çapında etkilemektedir. Ancak sinüslerin içinde oluşan iltihap alerjinizi daha da kötüleştirebilir. Alerjilerle mücadelede birçok farklı ilaç ve burun spreyi bulunmaktadır. Toz, hayvan tüyü veya küf gibi tetikleyicileri önlemek de alerjiyi yönetmeye yardımcı olabilir.
Kronik Konka veya Burun Tıkanıklığı
Burun kemiğinde bilinen bazı yapılar vardır. Bunlar ayrıca mukus zarları olan küçük ve kemikli bölgelerdir ve bunları havanın serbest dolaşımını bloke edebilirler.
Soğuk Algınlığı, Grip ve Sinüzit
Burnun neden olduğu solunum sorunlarına yol açan anatomik olmayan sorunlardır.
Nefes almakta zorlandığınızı biliyorsunuz ve sorunun kaynağının burnunuz olduğunu anlıyorsunuz. Bunun neden böyle olduğunu bilmiyorsunuz ve bu en iyi çözümün doktorunuzla görüşmek olduğu anlamına geliyor. Yaşadığınız sorunlarla alakalı doktorunuza danışmanız tedavi için zaman kaybetmemenizi sağlayacaktır. Bu gibi durumlarda tedavi ilaç tedavisi veya cerrahi tedavi olabilir.
Sinüs Enfeksiyonları Ne Kadar Sürer?
Hepimizin sinüsleri var. Burun kanallarımıza kirleticilerin girmesini önlemek için kafatasımızda mukus üreten küçük boşluklar sinüslerle ilişkilidir. Bazen bu minik boşlukları koruyan doku iltihaplanır ve sinüsleri bloke eder, mukus ve havayı tutup ağrıya ve basınca neden olur. Mukus uzun süre sıkıştığında, sinüs enfeksiyonuna veya sinüzite bile yol açabilir.
3 tip sinüzit vardır: Akut, kronik ve tekrarlayan.
Akut Sinüzit: Sinüs enfeksiyonu 4 hafta süresince akut olarak kabul edilir. Genellikle soğuk veya mevsimsel alerjileri takip eder. Semptomlar şunları içerir:
- Yüz basıncı ve ağrı
- Tıkanıklık
- Kalın, koyu renkli mukus
Bazı akut sinüzit vakaları, doğal ilaçlarla tedavi edilebilir.
Kronik sinüzit: Bir sinüs enfeksiyonu bir aydan daha uzun sürerse, genellikle kronik olarak kabul edilir. Kronik sinüzit hastaları akut hastalarla aynı semptomları yaşarlar, ancak semptomları genellikle kolaylıkla hafifletilmez. Kronik sinüzit bazen burun yolundaki yapısal problemlerden ya da sinüslerin drenajını engelleyen bir büyümeden kaynaklanır, bu nedenle rahatlama ilaçlar kullanarak mümkün değildir.
Bir KBB doktorunun değerlendireceği ilk şeylerden biri, sinüslerde inflamasyon ve aşırı mukus için altta yatan bir neden olup olmadığıdır. Alerjilerden muzdarip olursanız, tekrarlayan sinüzit ataklarını azaltmanın en iyi yolu, alerjenlerden kaçınmak veya alerji tedavilerine başlamaktır.
Evde ilaçlar, dekonjestanlar, steroidler ve antibiyotikler ile sinüzit tedavisi yaptıktan sonra, doktorunuz ameliyat önerebilir.
Sinüs ağrısı ve baskı konusunda bir aydan fazla bir süredir sorun yaşıyorsanız alerji tedavisinde, sinüzit tedavisinde ve sinüs cerrahisi, kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayabilir.
Tekrarlayan Sinüzit: Bir yılda birkaç sinüzit atağı olduğunda bu şekilde adlandırılır. Aynı zamanda sinüslerin tedavisi semptomların ciddiyetine göre değişir, ancak genellikle kronik sinüzit ile aynıdır.
Sinüzit basıncı ve semptomları kötüleşmeye devam ederse, doktorunuzu görmek önemlidir. Doktorunuzun size önerebileceği bazı tedavi seçenekleri şunları içerir;
- Dekonjestanlar
- Antibiyotikler
- Cerrahi
Sinüs Ağrılarını Azaltmak İçin İpuçları
Milyonlarca kişi sinüs ağrısından muzdariptir. Sinüs ağrısı sıklıkla yüz ağrısı ve burnun üzerindeki baskı olarak adlandırılır ve gözlerinin altında ve yanaklarda da görülür. Sinüzit ile ilişkili yüz basıncı ve ağrısı yaşarsanız, rahatsızlığı hafifletmek için birkaç ipucu olduğunu bilmelisiniz. İşte bu ağrıları azaltmanın yolları:
- Burun boşluğunu nemlendiren, kuruluğu azaltan ve berrak mukusa yardımcı olan burun spreyleri kullanmak bu sorunu çözümleyecektir.
- Kuru havalarda yaşanan alanların nemlendirilmesi sinüsler yoluyla mukus hareketine yardımcı olacaktır.
Migren Mi Yoksa Sinüs Baş Ağrısı Mı Yaşıyorsunuz?
Genellikle baş ağrısı her insanın hayatının bir döneminde yaşamış olduğu yaygın bir problemdir. Ancak çoğu zaman baş ağrısı tipleri karıştırılabiliyor ve bu da yanlış tedavi yönlendirmelerine enden oluyor. Baş ağrınız migreniniz olduğu için veya sinüs enfeksiyonlarından kaynaklanabilir. Bunu anlamanın en kolay yolu ise her iki durumun detaylarını öğrenmektir.
Migren Nedir?
Migrenler sıklıkla altta yatan, kalıtsal, nörolojik bir bozukluk tarafından oluşturulan ciddi baş ağrılarıdır. Araştırmacılar, migrenin kesin sebebinden emin değillerse de, tetikleyicilerin (beynin belirli alanlarının aşırı öfkeli hale gelmesine ve ciddi bir baş ağrısına neden olduğuna inanılıyor. Migren ağrısı çekenler, ışığa, kokulara veya seslere karşı artan bir hassasiyet duyarlar.
Sinüs Baş Ağrısı Nedir?
Kronik veya akut sinüzitli hastalarda baş ağrısı olabilir. Sinirsel bir baş ağrısı, nörolojik bir nedene sahip bir migrene karşın, burnun iltihaplanmasına bağlıdır. Sinüzitin diğer semptomları şunları içerir;
- Tıkalı burun
- Göz çevresinde, yanaklarda ve alında ağrı
- Ateş
- Titreme
- Diş ağrısı
- Yüz şişmesi
- Sarı veya yeşil burun akıntısı
Bir kulak Burun boğaz uzmanı, sinüs baş ağrılarının altında yatan nedenini etkili bir şekilde tedavi edebilir ve bu nedenle diğer mevsimsel semptomlardan kurtulmanızı sağlayabilir.
Her iki tipteki baş ağrısında da benzer semptomlar ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle hastalar baş ağrılarını farklı yorumlayarak kendilerine özgü tedavilerle baş ağrılarını geçirmeye çalışabilirler. Ancak bu iki durum arasındaki fark çok önemlidir ve mutlaka bir uzman tarafından belirlenerek tedavi yöntemleri uygulanmalıdır.