
Sinirli Ot Nedir? Sinir Otu Yararları ve Zararları Nelerdir?
Sinirli ot birçok yerde kendiliğinden yetişebilir. Parklarda, bahçelerde, kaldırım aralarında, çimlerde, tarla köşelerinde ve kır yollarında sıkça görülmektedir. Yetişebilmesi için bulunduğu bölgenin sulak bir alan olması yeterlidir. Genellikle çay olarak, lapası yapılarak tüketilir. Ayrıca salatalara konularak ta tüketilebilmektedir.
İki tür sinir otu çeşidi vardır; dar yapraklı sinir otu ve geniş yapraklı sinir otu. Bu iki çeşidin yaprak boyutlarının dışında hiçbir farkı yoktur.
Sinir Otu Lapası: Yaprakları iyice yıkadıktan sonra oklava veya merdane gibi bir mutfak gereciyle lapa şekline gelene kadar ezilmesi gerekmektedir. Mutfak robotu da lapa haline getirmede aynı işlevi görebilir. Lapa şekline getirilen sinir otları genelde yaralar üzerinde uygulanır ve hızlı iyileşme sağlar. Ayrıca eski insanlar köylerde arı sokmalarına karşı da kullanmaktadır. Bu lapa bir bez yardımı ile guatr hastalığı olan kişinin boğaz kısmına sarılıp bir süre bekletilirse, guatrın küçüldüğü gözlemlenebilir.
Sinir Otu Salatası: Damak zevkine göre her türlü salata da yaprakları ince ince doğranıp kullanılabilir.
Sinir Otunun Faydaları Nelerdir?
- Soğuk algınlığına iyi geldiği bilinmektedir. Kış aylarında düzenli bir şekilde tüketilirse metabolizmayı güçlendirir.
- Birçok bitki gibi idrar söktürücü özelliğe sahiptir.
- Açık yaraların, hatta çok eskiden kalan yara izlerinin üzerine uygulandığında olumlu etkileri görülmüştür.
- Böcek sokmalarına karşı bölgeye sadece sinirli otun yaprağını uygulamanız enfeksiyon oluşmasını engeller.
- Karaciğer üzerinde etkilidir.
- Sürekli öksürük ile ilgili şikayeti olanlar ve akciğer rahatsızlıkları olanlar üzerinde olumlu etkileri olduğu saptanmıştır.
- Zayıflamaya yardımcı olur.
- Vücuttaki ödem ve toksinleri atmak için tüketilebilir.
Sinirli Otun Zararları Nelerdir?
Düşük tansiyon hastalarının tüketmemeleri tavsiye edilir, çünkü bu bitkinin hiper tansiyon hastalarının yüksek tansiyonunu düşürücü özelliği vardır. Ayrıca şeker hastalığı olanlar mutlaka doktor kontrolünde kullanmalıdır. Bunun harici bilinen bir zararı saptanmamıştır.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.