1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Sigarayı Bırakmak İçin Etkili Yöntemler
Sigarayı Bırakmak İçin Etkili Yöntemler

Sigarayı Bırakmak İçin Etkili Yöntemler

A+A-

Psikolojik ve fiziksel anlamda çok güçlü bir bağımlılığa sebep olan sigara, çağımızın en büyük dertlerinden biridir. Sigara sağlığa son derece zararlı olup, KOAH ve kanser gibi ölümcül hastalıklara neden olabilmektedir. Üstelik sigara içen kişinin yanında bulunmak bile zarar vermektedir ve bu da pasif içicilik olarak adlandırılır. Hayat kalitenizi ve sağlık durumunuzu pozitif yöne taşımak açısından ve çevrenizde bulunan özellikle çocukların sağlığı için sigarayı bırakmak verilecek en doğru karardır. Sigarayı bırakmak istesek de bunu birden yapmak çok zordur. Sigara alışkanlığını hayatınızdan kalıcı olarak çıkarmanız için en etkili yöntemleri sizin için araştırdık.

Sigarayı bırakmak için en etkili yöntemler nelerdir?

1. Anti nikotin hapları:

Anti-nikotin hapları, sigarayı bırakma süreciniz için çok yardımcı tedavilerden birisidir. Hap, içerisinde bulunan özel bir madde (bupropion) ile beynin bağımlılık merkezine nüfuz ederek sigaraya ihtiyaç duyma veya isteme uyarılarını engeller. Genellikle ilk üç gün birer tablet ve ardından da ihtiyaca göre arttırarak kullanılır. Başarı oranı ise yüzden 30 civarındadır.

2. Akupunktur yöntemi:

Aküpunktür, yüzyıllardır özellikle Asya’da kullanılan başarılı bir tedavi yöntemidir. Tedavi, hastalığın ya da problemin bağlı olduğu merkez noktalarına iğne batırarak, özel yöntemlerle sağlanır. Sigarayı bırakmaya yardımcı olmak için yapılan aküpunktür da ise kulağa bağlı olan 3 farklı noktaya yapılan iğne ile sigaraya duyulan isteğin azalması sağlanır. Aküpunktür başarı oranı yüzde elli civarındadır.

3. Nikotin bandı tedavisi:

Nikotin bandı tedavisi, çoğu kişinin kullandığı ve sigarayı bırakmada oldukça etkili olan en çok bilinen yöntemdir. Nikotin bantları cilde yapıştırılarak kullanılır ve nikotin ciltten emilir. Bu yöntemi kullanırken alınacak olan nikotin miktarı, kişinin sigarayı tüketme miktarına göre değişir. Örneğin günde 15 adet sigaradan fazla tüketen bir birey için haftada 21 mg ya da günde 10 adet sigara tüketenlere ise 7 – 14 mg içeren nikotin bantları önerilir. Not: Deri veya sedef hastalığına sahip kişiler için nikotin bandı tedavisi uzmanlarca tavsiye edilmemektedir.

4. Nikotin sakızları:

Günde 25 adetten fazla sigara tüketen kişiler için 4 mg, daha az tüketenler için ise 2 mg nikotin içeren sakızlar önerilmektedir. Sakızı 5 ya da 10 kez yavaş bir şekilde çiğnedikten sonra ağız dinlendirilmelidir ve bir sakız 20 dakikadan daha fazla çiğnenmemelidir. Nikotin sakızları, 8 veya 12 haftalık bir kullanım periyodu sonrasında etkisini göstermektedir. Nikotin sakızının başarı oranı ise yüzde 8 ila yüzde 16 arasındadır.

Sigarayı bırakma sürecinde yapılan yanlışlar nelerdir?

Sigarayı bırakma süreci keyifli olmayan ve zorlayıcı bir süreçtir. Bu durumlarda duyulan her bilgiyi araştırmadan uygulama yapılmamalıdır. Örneğin, sigarayı bırakmada etkili olacağı düşünülen elektronik sigara ya da nargile gibi tütün ürünleri sağlığa son derece zararlıdır. Hatta içerisinde bulunan bazı maddeler sigaranın içerisindeki maddelerden çok daha zararlı olabilirler. Bunların yanı sıra bu tarz metotlar da bağımlılığa neden olur ve sonucunda dudak ve boğaz kanserine neden olabilir, pankreas ve karaciğere zarar verir. Yapılan diğer yanlışlardan biri ise internette görülen ilaçlardır. Bu bir dolandırıcılık oyunudur ve temin edilen ilaçların sigarayı bırakmaya yardımcı olması düşünülemezken yan etkileri ölümcül olabilir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.