1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Sezeryan Doğum Ağrısı Neden Olur, Nasıl Geçer?
Sezeryan Doğum Ağrısı Neden Olur, Nasıl Geçer?

Sezeryan Doğum Ağrısı Neden Olur, Nasıl Geçer?

A+A-

Yaşanan en büyük ve en heyecan verici olaylardan biri olan doğum, pek çok insanın hayali olan bir olaydır. 9 ay boyunca büyümeye devam eden bebeğin anne karnından ayrılışı da ayrı bir merak konusu olmakta, sezaryen doğum seçeneği anne adayları için soru işaretleri yaratabilmektedir. Normal doğumun sezaryen karşısındaki iyi ve kötü yanları ile sezaryen doğum ağrısı gibi dezavantajlar hakkında bilgileri aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz.

Normal Doğum Mu Sezaryen Doğum Mu Tercih Edilmelidir?

Aileler doğumun nasıl gerçekleşmesi gerektiği konusunda seçim yapmak durumunda olduklarını düşünseler de bu konuda bağımsız karar almak yerine uzman doktorun yönlendirmelerine ve görüşlerine göre hareket etmek gerekmektedir. İki doğum arasında hangisinin daha avantajlı olduğunu kesin bir şekilde belirtmek mümkün olmamakla birlikte bu karar kişiye özgü şekilde alınmaktadır.

''Normal doğum mu sezaryen doğum mu?'' sorusunun yanıtı doktorlar tarafından gebeliğin 37. haftasında yapılan rahim değerlendirmesine göre verilmektedir. Bebeğin ve annenin herhangi bir risk altında olmaması halinde annenin de rızasıyla birlikte genelde normal doğum seçilmektedir. Risk faktörleri varlığında bu risklerin ciddiyetine bağlı olarak sezaryen doğum düşünülür. Bu durumda gebelikte doktor seçimi konusu da ön plana çıkmaktadır.

Normal Doğumun Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Sezaryen doğum karar vermeden öncesinde bu doğum yönteminin detaylarının bilinmesi gerekir. Ancak mukayese yapabilmek adına bilinmesi gereken bir diğer konu olan normal doğumun avantajları ise şu şekilde özetlenebilmektedir:

  1. Anne normal doğumda daha hızlı normal yaşama döner. Sezaryen doğum sonrası anne 2 gün hastanede kalır ve normal yaşama dönmesi 3 gün ila 1 hafta kadar sürer.
  2. Anne ve bebek arasında kurulan hormonal bağ normal doğumda daha sağlıklıdır. Sezaryen sonrası anne uyanma sürecine kadar bebeği emziremez.
  3. Normal doğumdaki doğum kasılmaları anne sütünü artırmakta ve emzirmeyi kolaylaştırmaktadır.
  4. Doğum anında bebeğin havasız kalması, kordon dolanması gibi yaşanması öngörülemeyen komplikasyonların riski normal doğumda daha fazladır. Sezaryen doğumun gerekli olduğu durumlar halinde doğum yöntemi direkt değiştirilir.
  5. Doğum sırasında vajinal yırtıklar meydana gelebilir.
  6. Normal doğum ilerleyen senelerde idrar tutamaya neden olabilir.
  7. Normal doğum esnasında sezaryenden en büyük ayrılma noktası olarak yoğun sancılar çekilir. Sezaryende doğum esnasında ağrı olmasa da farklı olarak doğum sonrası ağrı zorlayıcı olmaktadır.
  8. Doğum dikişleri bir hafta ila 10 gün arasında bir sürede iyileşmekte, bu süreçte oturmak zorlayıcı olabilmektedir.

Sezeryan Doğum Ağrısı Neden Olur?

Risk faktörlerini minimuma düşürmesi nedeniyle son dönemde daha da sık tercih edilen sezaryen doğum büyük bir dezavantaj olarak sonrasında annede ağrılara yol açabilir. Ameliyat sonrasındaki ilk 4 gün ağrılar en yoğun halinde olmakta, bu ağrıların nedeni dokularla birlikte bebeğe ulaşabilmek için kasların da kesilmesinden kaynaklanmaktadır. İşlem esnasında doktorun yaklaşımı, annenin ağrı eşiği de bu dezavantajın ne şiddetle yaşanacağında rol oynar.

Sezeryan Doğum Ağrısına Ne İyi Gelir?

Sezaryen sonrası dikiş ağrısı için anneye yalnızca belden aşağı kısma etki eden ağrı kesici ilaçlar verilebilir. Annenin dozajını kendisi manuel olarak ayarladığı ağrı kesiciler kullanmak da bir diğer yöntemdir. Yalnızca lokal olarak uygulanan bu ağrı kesicilerin avantajı, annenin sadece ağrı halinde ilaca başvurarak gereksiz ilaç kullanımından sakınmasıdır.

6 saat sonrasında ağrı giderek azalmaya başlar ancak normal hayata dönüşü kolaylaştırmak için ilaç takviyesine devam edilir.  Ağrılar ayağa kalkmayla birlikte anlık artış gösterebilir ancak kalıcı değildir.

Sezaryen sonrası kalan dikiş izleri gibi durumlar için Anne Estetiği: Nedir, Ne Zaman Yapılmalı? yazımıza göz atmayı unutmayın.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.