Nedir?

Seracılık Nedir? Türkiye’de Seracılık Nerelerde Yapılır?

Tarımda önemli bir yere seracılık, dünya üzerinde sadece birkaç ülkede temel olarak ele alınmıştır. Bu sektördeki tüm teknoloji aynı ülkeler tarafından sağlanır. Ülkemizde bir tarım ülkesi olarak son yıllarda çiftçiler devlet destekleri sayesinde farklı ürün ve üretim tekniklerine yönlendirilmiştir. Küçük alanlarda nitelikli ürün elde ederek bunun için her zaman maksimum karlılık hedef alınmıştır.

Seracılık yaparken ısıtma gerektiğinden, sıcak su kaynaklarına yakınlık her zaman tercih sebebi olmuştur. Bu yönden özellikle Ege Bölgesindeki Buharkent çevresinde, Denizli-Aydın illeri arasında ve Dikili yöresinde seracılık hızla yaygınlaşmıştır.Seracılık sektörü sanayileşmeye kadar giderek Seracılık Organize Sanayi Bölgesi bile kurulmasına sebep olmuştur. İtalyan ve Hollandalı girişimcilerin Türk çiftçilerle yaptıkları anlaşmalar gereği tüm otomasyon elemanları, yazılımlar ve sensörler tamamıyla ithal olarak ülkemize gelmektedir. Akdeniz bölgesinde, başta Antalya ve Mersin olmak üzere, seracılık tamamı ile profesyonel bir hale gelmiştir. Mevsim koşulları gereği gelişmeye en uygun bölgemiz olan Antalya ve çevresinde de seracılık alanındaki otomasyon çalışmalarının tamamına yakını distribütörlükler vasıtası ile yapılmakta olup sadece yazılım güncellemesi yerli kaynaklar tarafından sağlanmaktadır.

Seralarda bitkilerin ekonomik olarak yetiştirilmesi ve en iyi şekilde gelişmesi için her zaman uygun ısı, nem, hava ve ışık gibi faktörler, en az yatırım ve işgücü ile sağlanmak zorundadır. Seralarda kullanılan ekipmanların görevi; verimli bir bitkisel üretim sağlamak için bütün yıl boyunca ekolojik koşulları ekonomik olarak sağlamaktır.

Örtü altı yetiştiriciliğinde uygun iklim şartları yapay düzeneklerle sağlanmaktadır. u durum, sistemi açık alandakine nazaran daha karmaşık hale getirerek dış havanın nemi ve sıcaklığı, sera içindeki nem ve sıcaklık, rüzgarın yönü ve hızı, güneşlenme süresi ve şiddeti, buharlaşma, toprak sıcaklığı gibi etkenlerin hepsi birbirleriyle her zaman bir etkileşim içerisinde bulunurlar. Mükemmel bir sera içi otomasyon sistemi bu etkenlerin iyi değerlendirilmesi gereklidir. Günümüzde, elektronik ve bilgisayar teknolojisinin ilerlemesinde önemli katkılar yapan malzeme bilimi ile yarı iletken sensör teknolojisindeki gelişmeler, ileri sera uygulamalarında sıklıkla kullanılmaktadır. Özellikle, algılayıcılar (sensörler), sera otomasyon sisteminin en önemli ve başlangıç noktasını oluşturmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu