
Site Hızlandırma ve SEO İçin Resimler Nasıl Optimize Edilir?
İster kişisel bir blog, ister büyük çaplı bir haber sitesi, ister online bir mağaza olsun. Daha hızlı erişim, SEO ve hoş görünüm için sitelere yüklenen görsellerin optimize edilmesi her zaman için önemlidir.
Web sitesi resimleri nasıl optimize edilir sorunuza yanıt vermeden önce, resim optimizasyon ile neyi kastettiğimizi açıklayalım;
Daha iyi görünüm
Daha hızlı açılma süresi
Arama motorları tarafından kolay indeks alma
Web Sitesi Resim (Görsel) Optimizasyonu
Yüksek Kaliteli Resimler
Web sitenizde kaliteli fotoğraflar kullanmak için profesyonel fotoğrafçı olmanıza gerek yok. İnternette pek çok stok fotoğraf sitesi var ve buralarda hem ücretli, hem ücretsiz birbirinden güzel resimler bulunuyor.
İlk akla gelenler ise şu şekilde;
- Pixabay
- Unsplash
- Barn Images
- PicJumbo
- SplitShire
- Little Visuals
Bu web sitelerinden bir fotoğraf indirdiğinizde elinize gerçekten çok büyük bir JPEG dosyası geçecek. Web siteniz için optimize ederken bu boyutu daha küçük hale getirmeniz gerekiyor. Bu bizim için herhangi bir problem teşkil etmiyor çünkü büyük ve kaliteli fotoğraflar optimize etmek kolaydır. Zor olan küçük ve kalitesiz fotoğraflardır.
Doğru Dosya Formatı: JPEG mi, PNG mi?
Söz konusu fotoğraf olduğunda çoğunlukla karşınıza iki format çıkacak; JPEG (ya da JPG) ve PNG. Her ikisinin de kendine göre avantaj ve dezavantajları bulunuyor. Fakat çoğu durumda şu kuralları aklınızdan çıkarmayın:
- Fotoğraflar JPEG olarak kaydedilmeli ve upload edilmelidir. Bu dosya formatı fotoğraftaki her rengi muhafaza ederken, görece daha küçük ve verimli bir dosya boyutuna sahiptir. JPEG kullandığınız takdirde dosya boyutları aşırı olmaz ve siteyi daha az yavaşlatır.
- Grafikler, özellikle daha geniş alanda tek renge sahip görseller ise PNG olarak kaydedilmelidir. Tasarım, infografi ve üzerinde logo olan resimler için PNG daha ideal bir formattır. PNG dosyalar JPEG’e göre daha kalitelidir fakat dosya boyutu da bu ölçüde büyür. Dolayısıyla sadece gerekli yerlerde PNG formatını tercih edin.
Resimleri Boyutlandırma
Web sitesi fotoğraf optimizasyonu yaparken boyut ve çözünürlük arasındaki doğru dengeyi kurmanız önemli. Daha yüksek çözünürlük her zaman için daha büyük dosya formatı anlamına gelir. Gerçek baskı sektöründe yüksek çözünürlüklü resimler her zaman daha iyidir fakat web dünyasında yüksek boyutlu fotoğraflar web sitesinin sayfa hızını düşürebilir. Bu da kullanıcı deneyimine zarar verirken, sonucunda arama motoru sıralamanız etkilenir. Büyük fotoğraflar özellikle mobil kullanıcılar için işkence gibidir.
Peki aradaki dengeyi nasıl kuracaksınız?
- Dosya Boyutu: Bilgisayarınızda yer kaplayan baytlara bakın. Görsellerin boyutu web sitesini yavaşlatan ana faktörlerin arasında yer alır. 15MB bir fotoğraf çok büyükken, 150KB bir fotoğraf çok daha kabul edilebilir ölçüdedir. Eğer resmin boyutu çok büyükse, bu çözünürlüğün çok olduğu anlamına gelir.
- Fotoğraf Ölçüleri: Resimlerin ölçüleri piksellerle ölçülür. Baskı dünyasında 4x6 ya da 8x10 gibi terimler kullanılırken, web dünyasında ise boy ve genişliğe bakılır. Örnek vermek gerekirse, bir web sitesi ya da blog için 795x300px gibi boyutlar idealdir.
- Çözünürlük: Çözünürlük bir fotoğrafın kalitesi ve derinliğine işaret ederken, dpi birimi ile bu derinlik ölçülür. Profesyonel bir baskı makinesi en az 300dpi’a ihtiyaç duyar fakat günümüzdeki pek çok bilgisayar monitörü 72dpi ya da 92dpi derinliğindedir. Bunun üzerine çıkmak ise web sitesine gereksiz yük bindirmek anlamına gelir.
Site Resim Optimizasyonu İçin Püf Noktalar
Artık bir fotoğrafın teknik özelliklerini aşağı yukarı biliyorsunuz. İşte optimizasyon yaparken aklınızda bulundurmanız gereken birkaç ipucu:
- Geniş görseller ya da tam ekran arkaplanlar 1 MB’dan büyük olmamalıdır.
- Birçok diğer küçük web grafiği 300KB ya da daha altında olmalıdır.
- Tam ekran bir arkaplan kullanıyorsanız, genişliğinin 2000 piksel olması tavsiye edilir.
- Büyük resimleri küçültmek mümkündür fakat küçükleri büyüttüğünüzde kalite çok bozulur. Dolayısıyla daima geniş resimleri tercih etmeye özen gösterin.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.