
Sedef Hastalığı Nedir? Sedef Hastalığı Belirtileri Ve Tedavisi Hakkında Her Şey
Dünya'da %3 oranında görülen sedef hastalığı, genetik faktörlere bağlı olarak oluşabilen bir durumdur. Ancak nedeni tam olarak bilinmemektedir. Sağlıklı bir bünyede, ortalama 28 günde deri hücreleri olgunlaşmaktadır. Sedef hastalığı görülen bünyede ise, bu olgunlaşma süresi ortalama 3 gün içerisinde tamamlanır. Bunun sonucunda ise, deri hücreleri üst üste oluşarak, kepeklenmelerin meydana gelmesine sebep olmaktadır. Peki Sedef hastalığı nedir? Sedef hastalığında görülen belirtiler ve tedavi süreci hakkında detaylı bilgiye bu yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Sedef Hastalığı Nedir?
Yaygın olarak görülen sedef hastalığı, kızarıklık ile başlayarak giderek yayılan bir cilt hastalığıdır. Bu oluşan kızarıklıkların üzerinde, beyaz pullanmalar görülür. En yaygın belirtisi kaşıntıdır. "Psoriasis" adı verilen bu rahatsızlık deride pullanmaya neden olduğu için, sedef adını almıştır. Sedef hastalığı vücudun her yerinde oluşabilen bir rahatsızlık olmakla birlikte, özellikle el, bacak, boyun ve saç derisinde görülmektedir.Kronik bir rahatsızlık olan sedef hastalığı, bulaşıcı bir rahatsızlık değildir. Ayrıca, belirtilerini hafifletmek ve tedavi etmek için yöntemler bulunmasına rağmen, tekrar edebilen bir rahatsızlıktır. Hastalığın kişide görülmesindeki en büyük etken, genetik faktörlerdir. Bir başka etken ise, kişinin aşırı stres altında olmasıdır. Sedef hastalığı bazı bünyelerde, el ve ayaklarda şekil bozukluklarına da neden olduğu için, hastalığın erken teşhisi önem taşımaktadır.
Sedef Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Sedef hastalığının tamamen bir tedavisi yoktur. İyileşmeden sonra, yeniden görülebilmektedir. Ancak genel olarak 3 tedavi yöntemi bulunmaktadır. Bunlar;
1. Topikal (yerel) tedaviler: Yaraların sönmesi için, bölgesel pomatlar kullanılmaktadır. Sedef belirtisinin en hafif olarak seyrettiği durumlarda kullanılan bir tedavi yöntemidir. Nemlendirici özellikte kremler sayesinde, cilt tahrişleri iyileştirilir.
2. Fototerapi: Kişide hastalık ağır görüldüğünde uygulanan bir yöntemdir. Özellikle sedefin nüks etmesi sonucu uygulanmaktadır. Bu tedavi yönteminde hastaya, kontrollü olarak güneş ışığı verilmektedir.
3. Sistemik tedaviler: Sedef hastalığının tedavisinde kullanılan losyon ve pomatlar işe yaramadığı zaman, ilaç tedavisine başvurulmaktadır. Ancak ilaç kullanımı süresince kadınların hamile kalması, bebeğin sağlığı için tavsiye edilmeyen bir durumdur. İlaç tedavisine doktor kontrolünde başlanmalı ve verilen doza harfiyen uyulmalıdır.
[su_accordion][su_spoiler title="KAYNAKLAR" open="no" style="default" icon="plus" anchor="Kaynaklar" class=""]
- www.memorial.com.tr
- www.psikiyatri.org.tr[/su_spoiler] [/su_accordion]
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.