
Modern dijital kameralar fotoğraf çekebiliyor, video kaydı yapabiliyor ve tüm bunlar için de sadece bir hafıza kartı yeterli oluyor. Fakat pek çoğunuzun hangi SD kartı almalıyım sorusunu yönelttiğinizi biliyoruz. Bu yazımızda hafıza kartları hakkında bilgi verecek ve seçim yapmanıza yardımcı olacağız.
Hafıza Kartı Seçimi Nasıl Yapılır?
Hangi Formatı Tercih Etmelisiniz?
SD kart seçimi yaparken en önemli şey kameranıza uygun formatta bir kart satın almaktır. Bu noktada 4 temel kart formatı bulunuyor:
- SD, SDHC ve SDXC kartlar
- CompactFlash kartlar
- Cfast kartlar
- XQD kartlar
SD, SDHC ve SDXC kartlar en yaygın olanları ve genel isimleriyle SD Kart olarak biliniyorlar. Dijital kamera kullanıcılarının da büyük çoğunluğu bunları kullanıyor. SDHC ve SDXC kartlar daha yeni formatlar olurken, daha geniş kapasiteye ve yüksek işlem hızlarına sahipler. Eğer yeni bir kamera sahibiyseniz muhtemelen bu üç SD kart formatını da destekleyecektir.
Farklı profesyonel kameralarda ise CompactFlash, CFast ve XDQ gibi formatlar kullanılabiliyor. CFast ve XQD formatları CompactFlash’in ardından geldiler fakat buna rağmen geriye uyumluluk özellikleri yok. Dolayısyıla emin olamıyorsanız kameranızın kullanıcı rehberini kontrol ederek hangi kartla uyumlu olduğunu öğrenebilirsiniz.
SD Kart Hangi Hızda Olmalı?
Bütün hafıza kartları eşit derecede okuma ve yazma hızlarına sahip değiller. Daha basit işlemler için üretilmiş daha yavaş ve daha ucuz kartlar bulunduğu gibi, tamamen profesyonellere hitap eden aşırı hızlı kartlar da bulunuyor. SD kart hızına karar verirken de kameranızın özelliklerine bakmalısınız.
SD kart hızları sınıflar (class) halinde değerlendiriliyor. Class 2, 4 ve 6 oldukça yavaş oluyorlar ve RAW fotoğraf çekenlere tavsiye edilmiyorlar. Ayrıca bu kartlarla video kaydı da yapılamıyor. Class 10 (Ultra High Speed HHS) kartlar ise en iyileri ve aynı zamanda kesintisiz video kaydı da yapabilirsiniz. Düşük Class’lı kameralarda video kaydını başlatsanız bile kısa süre sonra kesintiye uğruyor ve yarıda kesiliyor.
CompactFlash kartlar için ise 120 MB/s yeterli bir rakam. 160 MB/s kartlar ise kesinlikle çok daha iyiler fakat fiyatı iki katı pahalı olduğu için pek çok kişi tarafından tercih edilmiyor.
SD Kart Kapasitesi Ne Kadar Olmalı?
SD kartta kapasiteye karar verirken iki yöntem izleyebilirsiniz:
- Birincisi, yükse kapasitede daha az kart alabilirsiniz. Burada 32 GB ve üstü kartlardan bahsediyoruz.
- İkinci olarak daha küçük kartlardan fazla sayıda alabilirsiniz. Örneğin birden fazla 8 GB kart alabilir ve fotoğraflarınızı küçük dilimlere bölebilirsiniz.
Tabii ki bu biraz da sizin kullanımınıza bağlı. Sık sık fotoğraf çekmiyorsanız ve kameranızı aralıklı olarak kullanıyorsanız tek bir 16 GB – 32 GB SD kart dahi işinizi görecektir.
Hangi SD Kartlar Daha İyi?
Hafıza kartı üretmesine rağmen ismi dahi bilinmeyen onlarca firma var. Fakat değerli fotoğraflarınızı güvenle saklamak istiyorsanız SanDisk, Lexar, Transcend ve Kingston gibi tanınmış markaları tercih etmenizi öneririz.
İşte tavsiye edebileceğimiz birkaç başarılı SD kart modeli:
- SanDisk Ultra 32GB Class 10 SDHC
- SanDisk Extreme Pro 64GB UHS Class 1 SDXC
- SanDisk Extreme 32GB CompactFlash
- Lexar Professional 1066x 32GB CompactFlash
- Sandisk Extreme Pro 128 GB CFast
- Lexar Professional 2933x 32GB XQD