Yaşam

Yatırım Amaçlı Aldığınız Altınların Sahteliğini Nasıl Anlarsınız?

Düğünlerden sünnet törenlerine kadar pek çok özel günde en sık tercih edilen armağan olmanın yanında küçüklü büyüklü pek çok yatırımcının favori yatırım aracı olan altın, yapılan testlerle sahteliği belirlenebilen bir ganimettir. Siz de yaptığınız bu yatırım için sahte altın anlama yolları hakkındaki bilgileri aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz.

Altın Alırken Sahte Olduğunu Nasıl Anlarım?

Almış olduğunuz altınları görsel olarak incelemek sahte altını anlama yolları arasında yer alır. Üzerinde Atatürk resmi ve T.C. yazısının bulunması, gerçek altının temel görsel özelliğidir. Üzerinde Atatürk resmi taşımayan değerli takıların yani altın kolye, bilezik gibi ürünlerin üzerindeyse altının ayar cinsinden değerini gösteren damlalar yer almalıdır.

Büyüteçle İnceleyerek Sahte Altını Anlama

Orijinal bir altına bakıldığında farklı görülen altın, sahte olabilir. Çünkü damga ve döküm hataları olan altınlar piyasada satılmaz. Ancak bu farklar çok küçük boyutta olabileceğinden dolayı büyüteç yardımıyla inceleme gerekebilir. İşaretlerin aşınmalara bağlı olarak silinebilir olması incelemeyi pek güvenli kılmasa da altının sürtündüğünde renk bırakmayacak olması incelenebilir bir diğer özelliği olabilir.

Isırarak Sahte Altını Anlama

Geleneksel bir sahte altını ayırt etme yöntemi olarak ısırmak denenebilir. Bu yöntemde altının ısırıldığı takdirde iz bırakması gerekmektedir.

Ölçerek Sahte Altını Anlama

Altının yoğunluğu, onu diğer maddelerden ayırt etmek için kullanılabilecek kadar fazladır. Süsleme amaçlı taş kullanılmamış olan altınlarda işe yarayan bu yöntemde altının tartı ile kütlesinin ve dereceli bir kap yardımıyla hacminin bilinmesi gerekmektedir. Saf altının yoğunluğu 19,3 gr./ml. olduğundan elimizdeki altının kütlesini hacme böldüğümüzde çıkan sonucun bu değere uzaklığını bakılarak altının saflığına karar verilebilir.

Seramikle Sahte Altını Anlama

Seramiğe sürüldüğünde kendi rengini bırakan altının, seramik bir yüzeye sürtülmesi sonucunda siyah çizgi beliriyorsa, altının sahte olduğunu anlamak mümkün olabilir.

Asitle Sahte Altını Anlama

Evde uygulaması zor ve güvensiz bir diğer yöntem de nitrik asit uygulamasıdır. Çelik bir kap içerisinde üstüne nitrik asit damlatılan altın, herhangi bir tepkimeye girmiyor ve rengi değişmiyorsa gerçektir. Ancak beyaz, sarı ya da yeşil gibi  renk değişimleri görülenler sahte altın olduğu anlaşılan parçalardır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu