Sağlık

Saç Ekimi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Birçok kişinin gerek stres, gerek çevresel etmenler, gerek genetiği gereği yaşadığı bir sorun olan saç dökülmesi, gerekli müdahaleler sayesinde artık sorun olmaktan çıkabiliyor. Saç ekimi oldukça yaygın bir çözüm alternatifi olmasının yanında beraberinde soru işaretlerini getirebiliyor. Saç ektirdikten sonra dikkat edilmesi gerekenleri aşağıdaki yazımızdan detaylı şekilde öğrenebilirsiniz.

Saç Ekimi Kimlere Yapılır?

Yalnızca erkeklerin sahip olduğu bir sorun gibi algılanan saç dökülmesi, aslında kadınlar arasında da oldukça yaygın olmakta ve kadınlar için yarattığı estetik, psikolojik problemlerin daha büyük olduğu bilinmektedir. Saç dökülmesi için sunulan bir seçenek olan FUE saç ekimi yöntemi yalnızca saçlar için değil sakallar için de uygulanabilen popüler bir yöntemdir. Ancak mezoterapi gibi önlem görevi de olan farklı uygulamalar mevcuttur.

Görüldüğü gibi pek çok farklı şekilde uygulanabilen saç ekimi kimlere yapılır sorusunun yanıtı da yine aynı çeşitliliği göstermekte, yani kadın ve erkek pek çok farklı kitleden farklı kişilere kendisi için uygun uygulamalar yapılmaktadır. İlerleyen yaşla birlikte daha da yoğunlaşan bu sorun için bitkisel tedavilerin ve kozmetik ürün desteğinin yeterli kalmadığı noktada uzman kişilerce uygun görülen yöntemlerle saç ekimi yapılabilir. Ancak saç ekiminde hastanın psikolojisi gibi pek çok etmen göz önünde bulundurularak doğru karar verilmeli ve gerekli bilgilendirilmenin sağlandığından emin olunmalıdır.

Saç Ektirdikten Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?

Özgüveni artırması, sosyal yaşam içerisinde estetik açıdan daha etkileyici bir izlenim sağlanması gibi nedenlerle saç ektirme işlemi kararı almış olabilirsiniz. Ancak kişileri bu kararı aldıktan sonra uygulamanın ilk aylarında farklı süreçler ve haliyle dikkat edilmesi gereken farklı kurallar beklemektedir. Kadın ve erkeklerde saç dökülmesi  farkları olduğu gibi doğru kişilerle çalışıldığı ve kurallara dikkat edildiği sürece oldukça etkili sonuçlar elde edilebiliyor.

Saç Ekimi Sonrası İlk Hafta

Saç ektirdikten sonraki birinci haftada kafa derisi için ekstra hassasiyet göstermeniz gerekmektedir. Çarpmalar ya da darbeler kesinlikle kaçınılması gereken durumlar arasında yer almaktadır.

Saçları yıkamak için ilk üç gün beklemek gerekmektedir. Saç ekimi sonrası ilk saç yıkama işlemi oldukça önemli olduğu için bu işlemi bir hastane ortamında ya da doktor önerileri alarak bu doğrultuda yapmak gereklidir.

Saç ekiminin ardından isteğinize bağlı olarak bir gün hastanede istirahat edebilir ya da hemen sonrasında taburcu olarak bakım sürecine evde devam edebilirsiniz. Ancak gündelik hayata geri dönüş için çevresel etmenlerin zararları göz önünde bulundurularak minimum üç gün süresince ev ortamında dinlenme önerilir.

Saç ekimi uygulanan bölgenin üzerine yastık gibi herhangi bir yüzeye temas olmayacak şekilde yatmak gerekmektedir. Başı yastığa yaslamak ya da yan yatmak gibi hatalar henüz oldukça taze olan kıl köklerinin yerinden oynamasına neden olarak operasyonunun başarısız sonuçlar vermesine neden olabilmektedir.

Kronik rahatsızlıklar için önceden kullanılan ilaçlar varsa bu ilaçlara devam etmeden önce doktora danışılmalı ve yine doktora sormadan ağrı kesici ilaç alınmamalıdır. Operasyonun ardından ilk hafta kanı sulandırma etkisine sahip herhangi bir ilaç tüketilmemelidir.

İlk hafta dış ortamlara çıkılacağı zamanlarda başı güneş ışınları, rüzgar, toz, yağmur gibi etmenlerden korumak adına şapka takmayı unutmamak gerekmektedir.

İşlemin öncesindeyse kafein, alkol ve sigara tüketimine son vererek olumlu etkileri artırabilir ve operasyonda gelişebilecek komplikasyonları önleyebilirsiniz.

Saç Ekimi Sonrası Kabuk Dökülmesi

Saç ektirdikten sonra oluşan kabuk dökülmeleri ilk on gün içerisinde gerçekleşmektedir. Bu kabukların dökülmesi eğer on günü geçmişse ancak o zaman kişi kabuklara müdahale edebilir.

Kabuk dökülme evresinde doktorun önermiş olduğu krem ve losyonlar aracılığıyla kabukların doğru şekilde atılması sağlanabilir. Bunun için önerilen kremi kafa derisinde bir saat kadar bekletmek, daha sonra parmaklarla dairesel hareketler uygulamak, bu esnada bir miktar bastırarak masaj yapmak gerekmektedir. Masaj uygulamasından çekinilmemeli, on gün sonrasında masajın sakıncası değil yararı olacağı, bu uygulamanın kan akışını bölgesel şekilde hızlandırarak saç uzamasını tetikleyeceği unutulmamalıdır.

İşlem sonrasında kafa derisini ılık suyla yumuşatmak da kabukların dökülmesini kolaylaştıracak bir diğer uygulama olacaktır. Yalnızca özellikle ilk ay başta olmak üzere doktor tavsiyesiyle alınan şampuan ve kremlerin uygulanması gerektiği unutulmadan yıkama yapılmalıdır.

Saç Ekimi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Saç Ekimi Sonrası Şok Dökülme

Saç ekildikten sonraki 2. hafta ve 2. ay arasındaki süreçte saçlarda dökülmeler görülebilir. Bu durum kişide panik yaratmamalı, yerine yeni saçların çıkacak olduğu bilinmelidir. 3. ay itibariyle artık yeni saçların çıkması başlayacak ve 6. ayda yeni saçların yarısı uzarken 1 sene içerisindeyse saç uzaması tamamen gerçekleşmiş olacaktır. Hatta bazı kişilerde yeni saçların oluşumuna 1 sene sonrasında da devam edildiği  görülmektedir.

Saç Ekimi Sonrası İlk Ay

Saç ektirdikten sonraki 1. ay içerisinde egzersiz ve spor alışkanlıklarına veda etmek gerekmektedir. İlk ay içerisinde spor olarak yalnızca hafif tempolu yürüyüşler tolere edilebilmekte, ancak darbe riski olan ya da aşırı terlemeye yol açan kardiyo egzersizleri gibi egzersizlerden uzak durulmalıdır.

Spora dönüş ancak 2. aya geçişle birlikte mümkün olmakta, ayrıca havuz, sauna, deniz gibi ortamlardan ya da hamam gibi terlemeye yol açan mekanlardan uzak durulmalıdır.

Saç Ekimi Sonrası 3. Ay

Artık sportif aktivite yasağının ortadan tamamen kalkmış olduğu 3. ayda, gözenekler de kapanmış olduğundan denize de girmekte sakınca yoktur. Bu evrede şok dökülme son bulmuş ve saçlar yeniden çıkmaya başlamıştır.

Saç ekimi yaptırmış olduğunuz klinik ya da salonda süreci desteklemek adına PRP ya da saç mezoterapisi gibi farklı işlemlerle köklerin beslenmesi sağlanabilir. Ayrıca merkezde kişiye özgü vitamin ve mineral enjeksiyonu da yapılabilir. Ekim sonrası 1 veya 2 seans boyunca bu uygulamaların yapılması sonucun başarısını artırmak adına kesinlikle tavsiye edilmektedir.

Bir sene boyunca bu doğrultuda bakımı yapılan saçların, sene sonunda alında saç çizgisi oluşturacak kadar çıkmış olması beklenmektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu