Sağlık

Saç Dökülmesinin Nedenleri Nelerdir?

Saç dökülmesi, birçok nedene bağlı olarak gerçekleşebilir. Fakat bazen uzun süreli olan saç dökülmeleri, özellikle erkeklerde kellikle sonuçlanabilir. Bugün bu yazımızda, saç dökülmesinin başlıca nedenlerine değinelim…

Fiziksel Stres

Geçici saç dökülmelerinin nedenlerinden biri fiziksel travmalardır. Bu şiddetli bir hastalık, trafik kazası ya da cerrahi bir işlem olabilir. Saçın 3 temel fazı vardır. Bunlar büyüme, dinlenme ve dökülmedir. Uzmanlara göre kişinin başından geçen stresli olaylar saç döngüsünü şoka uğratabilir ve dökülmelere neden olur. Genellikle travmalardan 3 ile 6 ay sonra kişi saçlarının döküldüğünü fark eder. Ancak burada iyi haber ise travmayı atlattıktan sonra saçlarınızın yeniden çıkmaya başlayacak olmasıdır.

Hamilelik

Aslında hamileliği de ilk madde içerisinde sayabilirdik. Çünkü gebelik de bir fiziksel stres türüdür ve saçların dökülmesine neden olur. Aslında saç dökülmesi gebelikte değil, doğumdan sonra olur. Üzülmenize hiç gerek yok, bunu dert etmeyin ve anne olmanın tadını çıkartın, çünkü saçlarınız birkaç ay sonra yeniden uzayacak.

Çok Fazla A Vitamini

Saç dökülmesinin nedenlerinden biri de aşırı A vitamini almaktır. Bildiğiniz üzere günlük alınması gereken vitamin miktarı bellidir. Bu nedenle aşırı A vitamini içeren ilaç ve takviye kullanmak da saç dökülmesini tetikler. Böyle bir durumunuz varsa mutlaka doktorunuza danışın.

Protein Eksikliği

Beslenme düzeninizde ya da yapıyorsanız diyetinizin içeriğinde yeterince protein yoksa, saçlarınız proteinsiz kalır. Çünkü vücudunuz bu sırada saçlarınızın ihtiyacı olan proteini, protein eksikliğinden dolayı depolar. Eğer beklemediğiniz bir anda saç dökülmesi sorunu yaşıyorsanız, bunun nedeni protein eksikliği olabilir. Böyle durumlarda protein kaynağı olan, et, balık ve yumurtayı daha fazla tüketmenizde yarar vardır.

Erkek Tipi Kellik

60 yaşına kadar saç dökülmesi sorunu yaşayan erkek sayısı azımsanmayacak kadar çoktur. Üç erkekten birinde görülen bu duruma erkek tipi kellik adı verilir. Bunun nedeni ise erkek cinsel hormonları ve genlerin bir araya gelmesidir. Bu durumda genel olarak saçlar M harfi şeklinde dökülür. Bu da artık çözümsüz bir surum değil. Tıp çok gelişti ve artık saç dökülmesini durduran oral ilaçlar üretildi. Hatta bu ilaçlar saçların bazılarının yeniden büyümesini bile sağlıyor. Bu da çözüm olmazsa greft saç cerrahisi başka bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor.

Kalıtım

Bu daha çok kadınlarda görülen bir saç dökülmesi türüdür ve Androjenik veya androgenetik alopesi olarak da adlandırılır. Biraz önce bahsettiğimiz erkek tipi saç dökülmesinin tam olarak karşılığıdır. Aileden gelen bir kalıtım nedeniyle erkeklerde olduğu gibi kadınlarda da saçlar dökülür. Fakat aradaki tek fark kadınlarda M şeklinde bir çizgi olmaz. Daha çok saçlarda seyrelme şeklinde bir dökülme görülür.

Kadın Hormonları

Gebelikte olduğu gibi, kadınsal hormonların değişmesinde de saç dökülmesi görülmektedir. Özellikle kadınların menopoz döneminde saç dökülmesi artar. Çünkü böyle durumlarda saç derisi üzerinde bulunan androjen reseptörleri aktif hale gelir ve saç folikülleri küçülür. Bu durumda da saç dökülmeleri yaşanır.

Duygusal Stres

Fiziksel strese oranla az olsa da duygusal streste de saç dökülmesi görülür. Mesela sevdiğiniz birini kaybetme, boşanma ya da yaşlı bakımı gibi durumlarda da saç dökülmesi görülür. Aslında, duygusal stres doğrudan saç dökülmesine neden olmaz. Zaten var olan bir sorun duygusal stres nedeniyle daha da kötüleşir.

Anemi (Kansızlık)

Demir eksikliğine bağlı anemi, günümüzde 20 ila 49 yaşları arasındaki her on kadından birinde görülmektedir. Anemi olup olmadığını anlamak için mutlaka doktora başvurmanız gerekir. Eğer anemiye bağlı saç dökülmesi sorunu yaşarsanız, zaten doktorunuzun verdiği ilaçların ardından saç dökülmeniz de duracaktır.

Hipotiroidizm

Tiroid hormonunun yeteri kadar üretilmemesi ve tiroid bezinin az çalışmasına Hipotiroidizm adı verilir. Saç dökülmesi de bu hastalığa bağlı olarak gelişir. Tahlil sonuçlarınıza göre doktorunuz size izlemeniz gereken yolu söyleyecektir.

B Vitamini Eksikliği

Saç dökülmesinin en bilinen nedenlerinden biri de B12 vitamini eksikliğidir. Bunun çözümünde ise bol bol vitamin almak yatar. Özellikle içerisinde B 12 vitamini bulunan sebze, balık, et ve narenciyeler tüketerek bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz.

Otoimmün Sebepler

Bağışıklık sisteminin aşırı aktif olması, diğer bir adı ile Alopesi Areata denilen hastalık sonucunda vücudunuzun dengesi bozulur. Bu durumda bağışıklık sistemi, saçları yabancı madde gibi görür ve atmak ister. İşte bağışıklık sisteminin saçları hedef alması sonucunda da saç dökülmeleri görülür.

Kemoterapi

Saç dökülmesi, kanser tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar yüzünden dökülür. Özellikle kemoterapi adeta bir nükleer bomba etkisi yapar ve hücrelerin yok olmasına neden olur. Kemoterapide amaç kanser hücrelerini yok etmektir, ancak saç gibi hızla bölünebilen hücreler de tedavi sırasında yok olur.

Ani Kilo Kaybı

Bir tür fiziksel travma olarak görebileceğiniz ani kilo kaybı da saç dökülmesine neden olur. “Anoreksia” veya “Bulimia” gibi bir yeme bozukluğunuz olması durumunda saç dökülmeniz hızlanır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu