Sağlık

Sabah Koşusu Yapmanın Sağlık için Faydaları

Günümüzün bizleri  yanlış beslenerek sağlımızı riske atmaya yönlendiren beslenme stratejileri nedeniyle hepimiz şekerli abur cuburlar ve yağ ürünler tüketiyor, kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere pek çok soruna davetiye çıkarıyoruz. Gün geçtikçe obeziteyi sağlık gündemine taşımak zorunda kalan ülke sayısı artmakta, fazla kilolar ve beraberinde getirdiği diyabet gibi ikincil problemler daha çok insanın yaşam kalitesini düşürmektedir. Tüm bu durumlar karşısında alınabilecek en basit ve keyifli önlem olan sabah koşmanın faydaları ise bizlere tüm günü çok daha farklı geçirme imkanı sunmaktadır. Siz de sabah koşusunun faydaları için aşağıda yer alan yazımızı okuyabilirsiniz.

Neden Sabah Koşusu Yapmak Gerekli?

Koşu insanın gün içinde uygun olduğu her saatte yapabileceği bir spor olması nedeniyle oldukça kolaydır Ancak öğlen ya da akşam saatlerinde yapılan koşuyla sabah koşusunun etkileri farklıdır.

Uzmanlara göre sabah saatlerinde havanın daha temiz olması ve oksijen oranının daha yüksek olması nedenlerinden dolayı vücut daha fazla yağ yakar ve metabolik faaliyetler daha da hız kazanır.

Kişilerin sabah saatlerinde akşama nispeten daha enerjik olması, dinç hissetmesi de sabah saatlerinin koşuya daha elverişli olması için bir diğer nedendir.

Sabah Koşusu Kilo Verdirir mi?

Sabah koşusu zayıflatır mı sorusu bu sporu kilo kontrolü amacıyla yapmak isteyenlerin aklına doğal olarak ilk gelen sorudur.

Gece saatlerinde vücudun gelişme ve büyüme hormonları salgılaması nedeniyle karbonhidrat kaynakları tüketilir ve vücut için  geride kalan tek depo maddesi yağlar olur. Sabah saatlerinde bu geceden kalma yağ depolarının yakılması gerektiğinden uyku sonrası erken saatte yapılan koşu ciddi bir yağ yıkımı anlamına gelmektedir.

Gün içerisinde yapılan koşularda vücudun enerji kaynakları yenilenmiş ve artmış olacağından aynı seviyede enerji tüketimi sağlanamaz.

Sabah Koşusu Nasıl Yapılmalı?

Sabah koşusu yapmak için elbette öneriye ihtiyacımız yok ancak bu süreci çok daha verimli ve sağlıklı geçirmek için birtakım ipuçlarını bilmenizde büyük fayda var.

Öncelikli olarak sabah koşusuyla uyku düzeni arasındaki dengeyi iyi bir şekilde kurmak gerekiyor. Uyku süresini uzatabilmek için ertesi gün giyilecek olan tayt, t-shirt, ayakkabı ve havlu gibi ihtiyaçları yatmadan önce düzenlemekte fayda vardır. Bu sayede sabah uykusu süresi az da olsa uzatılabilir ve ideal uyku süresi olan 7-8 saat seviyesine daha kolay ulaşılabilir.

Vücudun koşu öncesinde iyi bir şekilde dinlenmiş ve yeterince uyumuş olması tam verim için önemlidir.

Sabah koşu yapmadan önce ısınma hareketleriyle vücudu hazırlamak, olası sakatlanmaları önlemenin en iyi yoludur. Isınma hareketleri kaslarda gevşeme ve dolaşım artışı sağlayarak bedenin koşu gibi tempolu bir spor için hazır hale gelmesini sağlar.

Sabah koşusu yaparken dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli madde de uygun mekan ve ortam seçimidir. Yer seçeneği olmayanlar için spor yapabilmek adına asfalt yol kenarları cazip görünse de aslında havanın daha kirli olduğu ve rahatsız edici çevresel faktörlerin bulunduğu bu seçenek pek de mantıklı değildir.

Koşu yapmak için bol yeşillik ve ağaç olan park gibi ortamları keşfetmek, gün içinde daha mutlu ve enerjik olmanıza da yardımcı olacaktır.

Başlangıçta sabah koşusu fikrine alışmak biraz zorlayıcı gelebilir ancak bu durum karşısında uygulanabilecek birkaç basit taktik mevcuttur. Örnek vermek gerekirse, uzak gelen hedeflerle kendimizi zorlamak yerine hedeflenen mesafenin 1/2 kadarı koşulup sonra tekrar geriye koşarak dönülebilir. Dönüş yoluna hızlı geçiş, motivasyonunuzu artırabilir.

Egzersizlerin yanı sıra diyette de motivasyonunuzu yükseltecek öneriler için Diyette Motivasyonu Yüksek Tutmanın Yolları, Diyeti Tamamlamak için Öneriler yazımıza göz atmayı unutmayın.

Koşuya ilk başladığınız haftalarda fazla hızlı olmamak, kendi sınırlarımız dahilinde bir tempo yakalamak önemlidir. Aksi durumda alışkın olmayan bünyelerde çabuk yılma ve alışkanlık olmamasına bağlı sakatlanmalar meydana gelebilir.

Koşma esnasında zihni meşgul eden stresli düşüncelerden arınmak ve ana odaklanmak gereklidir. Beynin koşu aktivitesine odaklanması daha çok verim ve yüksek performans gösterilmesini sağlar. Ayrıca bu anlarda salgılanan mutluluk hormonları olan serotonin ve endorfinden daha çok faydalanılabilir.

Motivasyonu yükseltmek adına koşu sonrasında sevilen bir çay ya da kahveyle kişi kendini ödüllendirebilir, hatta minik ve hafif bir kahvaltı da edebilir. Zayıflamayı kolaylaştıran yiyecekler nelerdir? İştah kesen yiyecekler yazımızda farklı besin alternatiflerini bulabilirsiniz.

Sabah Koşusu Aç Karnına Yapılır mı?

Koşu kilo verdirir mi sorusunun yanıtını aldığımıza göre, artık kilo vermek için doğru şekilde koşmanın detaylarını keşfedebiliriz.

Koşu ve kilo arasındaki ilişkiye bağlı hedefler kurulurken öncelikle kilonun korunmasını mı istediğimize yoksa kilo vermek mi istediğimize karar vermek gerekmektedir. Koşarak kilo vermek için aç bir şekilde spora başlanması gerekmekte, aksi halde anlık karbonhidrat yakılırken yağ depolarına ulaşılması engellenmektedir. Ancak aç olan bünyeye koşu gibi bir şok yaşatmak yağ depolarının yakılması ve sonucunda kilo verilmesini sağlayacaktır.

Güncel kilosunu korumak ve genel sağlık düzeyini yükseltmek adına koşu yapanların kahvaltı etmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Dikkat edilmesi gereken tek kural koşudan önce minimum bir saat öncesinde kahvaltıyı bitirmiş olmak ve hafif yiyecekler tercih etmektir.

Muz, fındık, ceviz, yulaf gibi seçenekler koşu esnasında enerji verecek sağlıklı seçeneklerdir.

Sabah Koşusu Yapmanın Sağlık için Faydaları

Sabah Koşmanın Faydaları Nelerdir?

  • Sabah koşu yapmak, kan basıncının düşmesine yardımcı olur. Yapılan araştırmalara göre 40 ila 60 yaş aralığında yapılan düzenli sabah koşusu sayesinde gece saatlerinde %25, gün içinde %10 oranında tansiyon seviyelerinde düşüş sağlanmıştır. Sabah koşusu genel olarak kardiyovasküler iyileşme sağladığından yalnızca tansiyon değil, kolesterolü düşürmenin yolları arasında da yer alır.
  • Daha hızlı kilo vermek için koşu, özellikle de sabah koşusu tercih edilmelidir. Aç karna yapılan sabah sporu sayesinde vücudun yağ depolarının direkt yakımına başlanabilir.
  • Stresi önlemesi tüm spor türlerinin ortak noktası olsa da vücudu farklı mekanlara sürükleyen ve görsel algıyı da etkileyen açık hava koşusu sayesinde tüm günün zihinsel olarak seyri değişebilir.
  • Stresten arınan zinde beden ve beynimiz, gün içinde işlerden daha iyi verim alacaktır. Yani koşunun konsantrasyonu da olumlu etkileyeceği söylenebilir.
  • Sabah saatlerinde yapılan bir sporu alışkanlık edinmiş olmak hali hazırda uyku düzenini de beraberinde getirecektir. Ancak sabah koşma sayesinde uykudan daha iyi verim alınabilir ve gün içindeki yorgunluk da azalabilir.
  • Sabah saatlerinde yapılan işlerde kemiklere daha da yoğun şekilde yük biner ve bu şekilde kemik gelişimi artar. Yani kemik erimesi gibi problemlerin oluşumundan önce engellenmesi ve yaşlanma kırıklarından korunulması için de sabah koşu yapmak iyi bir fikirdir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu